Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2016

Tramps & trumps : Crooked media



Dear Donald,

Πολύ φοβάμαι ότι έχεις αρχίσει να ξεχνάς τα γεγονότα της προεκλογικής μάχης. Και σπεύδω να σου τονίσω ότι είναι άλλο να τα ξεχνάς και άλλο να τα ξεπερνάς. Δεν σου λέω, δηλαδή, να μην αλλάξεις σελίδα στις σχέσεις σου με τον Τύπο. Σου λέω, απλώς, να [προσπαθήσεις να] μπεις, αλλά να ρίχνεις και καμιά ματιά στα όσα προηγήθηκαν. Τα media εξακολουθούν ακόμη να είναι crooked, όπως πολύ σωστά τα απεκάλεσες.


Οι Times, κατ’ αρχήν, είδες που άλλαξαν στάση μόνον για μερικές μέρες. H όμορφη συζήτησή σας στα γραφεία τους, που σου έλεγα στο προηγούμενο, κράτησε ελάχιστα.
Προχθές π.χ. σε έβαλαν φάτσα-μπάτσα ως περίπου όργανο του Bannon. Τον οποίον Bannon είχαν πετύχει σε προ μηνών φωτογραφία στα σκοτεινά. Άρα δεν τους ένοιαξε που τους είπες δια ζώσης ότι εσύ παίρνεις τις αποφάσεις.
Να σου επισημάνω και ένα – σπανίας εμπνεύσεως – παλιό κομμάτι του CNN : Donald Trump: America's one-night stand. Ήταν την εποχή που σε είχαν για σάκο του μποξ. Έγραφαν ανενόχλητοι.

Δημοσίευσα και το άρθρο που σου έγραφα : «Η ομιλία Ομπάμα ως ύβρις κατά του Ελληνισμού». Από τις συζητήσεις στη συνέχεια, σου γράφω τι ακριβώς καταφέρνουν τα crooked media. Η πλύση εγκεφάλου.

Δώσε βάση.

Πρώτον, ήταν μια καλοστημένη και επιτυχής επιχείρηση γοητείας.
Εντυπωσιάσθηκα από τα άτομα που – όπως κατάλαβα καλά – είχαν παρασυρθεί. Κατέπληξε ως ρήτορας, γιατί τα δύο teleprompters είχαν κρυφτεί πονηρά. Δεν τα ξέρει εδώ ο κόσμος, και οι περισσότεροι νόμιζαν ότι μιλούσε άψογα επί 50 λεπτά από στήθους.
Κάποια φίλη επιπέδου έγραψε για «Τέχνη της ρητορικής» και πήρα τις ανάποδες. Δεν είχα δώσει σημασία πριν.
Ειδικά για τις γυναίκες, το απόλυτο όπλο γοητείας, ήταν η βόλτα στην Ακρόπολη. Μόνος του με μία ξεναγό. Οι δυό τους και τα μάρμαρα. Και η μεσόκοπη ξεναγός στο ρόλο αυτής που … «αποκλείεται».

Δεύτερον, η αποκάλυψη του εμπαιγμού, δημιουργεί τεράστια σύγχυση. Αυτός που καταλαβαίνει τι μπανανόφλουδα πάτησε, «χάνει το φως του». Χάνει – τουλάχιστον αρχικά – τη δυνατότητα να συζητήσει λογικά.
Σίγουρα, δυσκολεύεται χοντρά στο να απομονώσει κομμάτια του άρθρου μου. Να βγάλει συμπεράσματα - δικά του ! - σε ένα-ένα τα θέματα. Δεν μπορεί να απομονώσει τις επί μέρους επιχειρηματολογίες, από κενή σειρά σε κενή σειρά του άρθρου μου εννοώ.
Ο λόγος είναι απλός : η εντύπωση έχει φυτευτεί για τα καλά. Γίνεται αναστροφή, αλλά πολύ δύσκολα. Η αποδόμηση της προπαγάνδας, στο μυαλό αυτού που έχει αρχίσει να καταλαβαίνει, θέλει προσπάθεια και χρόνο. Αλλιώς, παραμένει έρμαιο.

Τρίτον, ένα ενδεικτικό θέμα ουσίας :
Εγκωμίασε τον ομόχρωμό του Γιάννη Αντετοκούνμπο, που όντως διαπρέπει στο επαγγελματικό πρωτάθλημα μπάσκετ της χώρας του (ΝΒΑ). Αλλά, αγνόησε επιδεικτικά το άλλο ελληνόπουλο του ΝΒΑ, που επίσης έχει λαμπρές προοπτικές – ίσως και μεγαλύτερες. Κατά τα άλλα, δεν είναι ρατσιστής ο ίδιος.
Αφ’ ενός, μήπως μπορείς να φαντασθείς τον εαυτό σου να είχε κάνει το αντίθετο ; Να μιλήσεις, δηλαδή, για τον 19 χρονο πιτσιρικά μας του 2,19 και να αγνοήσεις τον μιγάδα Έλληνα που εκθείασε. «Μαύρο φίδι που σε έφαγε» καψερέ μου.
Τώρα, με την ωμή ρατσιστική πρόκληση, ούτε γάτα ούτε ζημιά.
Αφ’ ετέρου, αυτός που δεν το κατάλαβε αρχικά, αισθάνεται …

Τέταρτον, τα τεράστια θέματα ουσίας που έθιξα, και σε μεγάλο εύρος, ουδόλως απασχόλησαν. Να τον κάνει π.χ. «με τα κρεμμυδάκια» ο Αριστοτέλης, και να μην ιδρώνει το αυτί κανενός.

Πάμε στο σημαντικό για σένα.
Πέμπτον, λοιπόν, όλο αυτό το σκηνικό, μόνον παρεμπιπτόντως αφορούσε την Ελλάδα. Εσύ ήσουνα ο στόχος του. Η Αθήνα ήταν απλώς το τέλειο ντεκόρ για να σου αναγγείλει «δημοκρατικά» ότι πάααρα πολλά θεματάκια είναι ανοικτά.

Δώσε κι άλλο βάση.
Πρώτα απ’ όλα, εσύ ξέρεις τι ακριβώς είπατε στην συνάντησή σας στον Λευκό Οίκο. Συγκρίνεις, λοιπόν, αυτά που είπατε με αυτά που είπε ή άφησε ανοικτά στην Αθήνα, και βγάζεις τα συμπεράσματά σου. Ιδίως επί του γιατί τα 10-15 λεπτά που είχατε προγραμματίσει, έγιναν μιάμιση ώρα. Κλασικό κόλπο. Κάθε μηδενικό ξέρει να το κάνει σε ανύποπτους προικισμένους.
Μπας και – λέω – σου «έριχνε στάχτη στα μάτια». Μπας …

Το story που πλάσαρε θα στο πω με δικά μου λόγια. Δεν θα κάτσω να σου κάνω παραπομπές, ούτε θα μεταφέρω λόγια του. Εκεί είναι το video.

Μίλησε, λοιπόν, περί δημοκρατίας.
Πιασιάρικα. Να χαϊδεύει πονηρά τα αυτιά του κοσμάκη. Το λάθος «είμαστε όλοι ίσοι» να το μπερδεύει με μαεστρία με το σωστό «είμαστε όλοι ίσοι απέναντι στο νόμο». Ποιά «ισότητα κατ’ αξίαν» του Αριστοτέλη … Ποια αξιοκρατία του Περικλή στον Επιτάφιο και κουραφέξαλα …
Να η ελίτ που σας έχει γραμμένους και σας πίνει το αίμα – το νόημα στη συνέχεια. Και εσύ είσαι η ελίτ, κι αυτός ο λαϊκός αγωνιστής – το σαφές υπνοούμενο. Το έριξε αδιάφορα, σε διεθνές θέμα του. Αυτός είναι δημοκρατικός, εσύ είσαι ρεπουμπλικανός.
[btw : Ένας θεός να σε κάνει ρεπουμπλικανό, αλλά άστο για άλλη ώρα …]

Όλο αυτό το σκηνικό, για να πει ότι ο λαός έχει τη δύναμη να διορθώνει τα λάθη του. Το ζουμί. Αν η εκλογή του αποδειχθεί λανθασμένη …
Για σένα χτυπάει η καμπάνα Donald – σκέπτεσαι κανέναν άλλον που δεν πάει το μυαλό μου ; Οέο ;

Φτιάχνουν, μεθοδικά και αριστοτεχνικά, «κλίμα».
Τρέχα γύρευε τι ακριβώς ετοιμάζουν. Πάντως, όπου «σε βρουν», δεν θα σου χαρισθούν. Ξεχνάς ότι έχεις «Ξεκαθάρισμα λογαριασμών» με το κατεστημένο. Ό,τι θα γίνει αποδεκτό, θα το κάνουν.
Οι ενστάσεις για νέα καταμέτρηση, προφανώς αστείες, είναι για εντυπώσεις. Για να τσιμπάς, και να δηλώνεις, και να χάνεις πόντους.
Παρασύρεσαι, και παίζεις το παιχνίδι τους. Βοηθάς στο «κλίμα» που θέλουν. Βρες μου ένα θέμα που να κερδίζεις επικοινωνιακά. Ένα.
Αν καταφέρεις ένα ακόμη «ενάρετο boomerang», όπως αυτό που είχα προβλέψει από τον Αύγουστο, τότε μαγκιά σου. Αλλά …

Μεγάλη η διαφορά σε εκλέκτορες, αλλά – αν το ξέχασες – ακόμη δεν ψήφισαν. Σωστά ;

Το σίγουρο είναι ότι ο Ομπάμα παρουσίασε εδώ την παράδοση της εξουσίας σε εσένα ως αναγκαστικό κακό. Σχεδόν απολογήθηκε στο κοινό του. Υπερηφανεύτηκε που το έκανε, στο όνομα της δημοκρατίας, λες και παρέδιδε σε πραξικοπηματία, εγκληματία, τέρας, δικτάτορα – κάτι τέτοιο..

Κάπως έτσι, το ελάχιστο που σου ετοιμάζουν είναι «δομική αντιπολίτευση». Χάραξε την αντιπολιτευτική στρατηγική τους. Και έχει ακόμη κεφάλαια για το «πανηγυράκι στα ψηλά» που σου έγραψα. Να σου παραδώσει, με το αζημίωτο, «καμμένη γη».

Όλα αυτά, ως προς τα μελλούμενα, είναι εικασίες. Εσύ την δική σου στρατηγική, απέναντι σε όοολα τα ενδεχόμενα, την πρόσεξες ; Ή όλα πάνε κατ’ ευχήν, παρά τις ύπουλες τρικλοποδιές τους ;

Με μία μέρα επίθεση γοητείας στην Αθήνα, σου εξήγησα τι ακριβώς πέτυχε. Πόσους και πόσες εγκλώβισε. 

Δες τι είχε για καιρό φάτσα-μπάτσα στο site της η ίρηξ.

Και φύτευε.


Sincerely yours,

Kostas

Ε

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου