Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2016

Tramps & trumps : Emails



Dear Donald,

Βέβαιος είμαι ότι εξακολουθώ να έχω την βαθειά κατανόησή σου. Και σε πολλά θέματα.
Αλλά, μια και είναι το τελευταίο μήνυμα που σου στέλνω, θα ήθελα να ξεκαθαρίσω κάποια πράγματα. Όχι τόσο σε εσένα, όσο στους λιγοστούς φίλους που έχουν το βίτσιο και εξακολουθούν να παρακολουθούν την – ας την πούμε – αλληλογραφία μας. Σε εσένα, θα πω μόνον κάτι για την υπόθεση με τα emails της ήρικος.

Ξεκαθαρίζω λοιπόν.

Πρώτον. Δικαιώθηκα στην πρόβλεψη της νίκης σου. Έγραψα υπέρ σου, στις χειρότερες στιγμές. Ιδίως το «Insider» ήταν στο ναδίρ. Αλλά, την νίκη σου την πρόβλεψαν κι άλλοι. Διαφέρω, όμως, σε πολλά. Από τους περισσότερους, βέβαια, στο ότι την πρόβλεψη την έκανα άρθρα. Δεν την είπα «μέσα μου».
Παρά ταύτα, η βασική ιδιαιτερότητα είναι αλλού. Στην ουσία των προβλέψεών μου.
-          Πρόβλεψα «ξεκαθάρισμα λογαριασμών».
-          Έθεσα το διακύβευμα, που πρυτάνευσε ως κριτήριο της «σιωπηρής ηγεσίας» - το γραφειοκρατικό.
-          Και υπέδειξα ότι «προαλείφεται [εσύ δηλαδή] για επικοινωνιακά πανίσχυρος Καίσαρας». Αυτό θα είσαι, αν καταφέρεις να ορκιστείς το Γενάρη.

Δεύτερον. Αυτή η δικαίωση με ενδιαφέρει κατά ένα και μόνον σημείο. Όπως έγραψα, μου δίνει επαξίως το δικαίωμα «να διατυπώνω την γνώμη μου, χωρίς απολύτως κανείς να έχει το δικαίωμα να το θεωρεί αποκοτιά». Καταλαβαίνεις ότι θα μπορούσα να διεκδικήσω κάτι πολύ παραπάνω, αλλά αυτό μου φθάνει.

Τρίτον. Επί της ουσίας, η εκλογή σου με ενδιαφέρει λόγω θετικών συνεπειών στη χώρα μου. Αλλιώς, δεν θα είχα κοπιάσει τόσο.

Τέταρτον. Αυτές οι ουσιαστικές συνέπειες αφορούν πολλά ζητήματα. Πρώτα από όλα, περιμένω να κάνεις αυτό που και θεωρείς σωστό και σε συμφέρει με την γραφειοκρατία. «Κάθε κατεργάρης στον πάγκο του». Δεν είναι λίγο, ούτε το φυστίκι που ‘ξηγήθηκες στα crooked media, ούτε το ότι ανακάτεψες γερά την τράπουλα. Και υπάρχουν και πολλά άλλα και σημαντικά.

Πέμπτον. Ακόμη πιο σημαντικό, είναι ότι ανοίγει ο ορίζοντας και για έναν «Έλληνα Τραμπ». Έναν επιχειρηματία, δηλαδή, που θα αφήσει την επιχειρηματική του καριέρα για να γίνει πολιτικός ολκής.
Μόνο που – βέβαια – θα είναι σε παραπάνω επίπεδο. Θα έχει σφραγίδα πρωτοποριακής κοσμοθεωρίας. Γι’ αυτό και δεν θα κλείσουν οι δρόμοι, αν εσύ διαψεύσεις τις προσδοκίες που διένειμες.
Εσύ έχεις να αλλάξεις μια υπερδύναμη. Και οι αλλαγές που σχεδιάζεις, δεν είναι παρά μια ευκαιρία να εντοπισθεί το αδιέξοδο. Μια παράταση ζωής, για μια άθλια κοινωνία.
Ο δικός μας θα αλλάξει την Ιστορία της ανθρωπότητας, μέσα από το ιλιγγιώδες come-back του έθνους-ηγέτη του πλανήτη. Του έθνους που είναι – σαφώς ! – στα χάλια του. Αλλά δεν έχει πει την τελευταία του λέξη. Και ούτε πρόκειται να την πει. Ποτέ.

Έκτον. Κάπως έτσι, δικαιολογείται – νομίζω – ο προσωπικός τόνος στα μηνύματά μου. Ακόμη και το δεύτερο ενικό, αν και δεν «περνάει» στην μετάφραση στα Αγγλικά.

Έβδομον. Επί της μεθόδου, το μήνυμα στους φίλους μου – αλλά και σε εσένα – είναι ακριβώς αυτό :

Ό,τι και να ψάχνεις, δηλαδή, χρειάζεσαι την δυνατότητα να το διακρίνεις από τα διάφορα – και ενδεχομένως αναρίθμητα – παρόμοια. Άλλοι είναι, άλλοι παριστάνουν. Όταν τους βαφτίζεις «Όλοι», συλλήβδην, τότε απλά ματαιοπονείς. Τουλάχιστον στο ψάξιμο.
Κάπως έτσι, κάποιους δυσκόλεψε το όλο σκηνικό – ιδίως το δεύτερο ενικό και το ύφος μου απέναντί σου. Δεν μπορούν να ξεχωρίσουν, απολύτως τίποτα. Να βρουν την ουσία, ξεπερνώντας την παραπλάνηση.
Η ιδεολογία τους είναι ότι είμαστε όλοι ίδιοι – εκτός από αυτούς που δείχνει η τηλεόραση. Την οποία τηλεόραση, κατά τα άλλα, σιχαίνονται …

Να πάμε και στα emails.
Η ίρηξ βρέθηκε να έχει διακινήσει οκτώ (8) μηνύματα με περιεχόμενο που χαρακτηρίσθηκε «Top secret» από το FBI. Και τα διακίνησε παραβιάζοντας ανεπίτρεπτα τους κανόνες ασφαλείας.
Χωρίς άλλα φλύαρα λόγια, ανέκδοτο από το μέλλον :
Δημοσιογράφος : Διακηρύξατε για την χώρα μας «Law & order», και δώσατε έμφαση στον στιγματισμό του παραπτώματος της αντιπάλου σας, σχετικά με την κολάσιμη συμπεριφορά της ως προς τα email της ως Υπουργός Εξωτερικών. Γιατί την απειλήσατε δημοσίως, και μάλιστα σε debate, ότι θα την κλείσετε φυλακή ;
Τραμπ : Για να εκλεγώ.
Δημοσιογράφος : Και γιατί δεν την κλείσατε φυλακή ;
Τραμπ : Γιατί εκλέχτηκα.

Αντί επιλόγου, δύο απλές ερωτήσεις :
Η σημερινή : Εκλέχτηκες Ντόναλντ ;
Η από 25ης Αυγούστου : «Πού πηγαίνει η Αμερική ;»


Sincerely yours,

Kostas
Ε

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου