Κυριακή 26 Ιουλίου 2020

Ο διάλογος εθνικής αυτογνωσίας και ο εορτασμός του 1821



Δοκίμιο επί της ουσίας και της διαδικασίας

Κατεβάστε το δοκίμιο σε .pdf
     Facebook
     Scribd
     Academia

Ο πρόλογος του δοκιμίου:
ΕΚ ΒΑΘΕΩΝ
Αν βρίσκαμε τρόπο να ρωτήσουμε το Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, πώς να γιορτάσουμε τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, είναι -φρονώ- βέβαιο ότι δεν θα έλεγε τίποτα σχετικό με γιορτές, λόγους και παρελάσεις.
Η απάντησή του, δεν θα μπορούσε να παραγνωρίζει το ζοφερό παρόν. Είναι βέβαιο.
Δεν έκλεισε ποτέ τα μάτια του απέναντι στην πραγματικότητα, ούτε  "μάσησε" ποτέ τα λόγια του. Μαντεύω: "κοιτάχτε να ξαναλεφτερώστε την Πατρίδα".
Δευτερώνοντας τα λόγια του, δεν θα παρέλειπε να συστήσει συνετά "κοιτάχτε να μονιάσετε", όπως και να επιστήσει την προσοχή μας στους "προσκυνημένους" και τους "καλαμαράδες".
Απευθύνομαι, σίγουρα, σε όσους και όσες θα συμφωνούσαν σε αυτή τη γενική θεώρηση, αλλά και θα "σήκωναν μανίκια" για να διαδοθεί και να υλοποιηθεί.
Απευθύνομαι σε όσους και όσες θα συμφωνούσαν -σε γενικές γραμμές- ότι:
·        Για να μονιάσουμε, χρειαζόμαστε και ουσία και διαδικασία.
Ουσία στις ρεαλιστικές διαπιστώσεις, στην τολμηρή κριτική, στις διεισδυτικές ερμηνείες, στις βαθυστόχαστες αναλύσεις, στα εδραία συμπεράσματα. Ουσία και στις συνειδητές ανατροπές αλλά και το στιβαρό σχεδιασμό.
Διαδικασία, για να τελειώνουμε με τους παράλληλους μονολόγους και την απεραντολογία. Κουλτούρα και μέθοδο διαλόγου, που να διευθετεί τις διαφωνίες και να αξιοποιεί τις συμφωνίες. Διαδικασία διαλόγου επίλυσης διαφορών και δημιουργίας συγκλίσεων.
·        Απέναντι στους προσκυνημένους, μία καλή ιδέα είναι ένας πλήρης στρατηγικός αιφνιδιασμός: Αντί για τον εξευρωπαϊσμό της Ελλάδας, που παριστάνουν ότι προωθούν, θα επιδιώξουμε εξελληνισμό της Ευρώπης. Με ιδέες και λύσεις που κι αυτή έχει ζωτική ανάγκη.
·        Απέναντι στους καλαμαράδες, πολύ απλά, θα βάλουμε τη νέα τεχνολογία να τους στριμώξει. Μία ώρα αρχύτερα.
·        Για να ξαναλεφτερώσουμε την Πατρίδα, δεν φθάνουν οι καλές προθέσεις και τα "γιουρούσια". Χρειάζεται να επενδύσουμε στη γνώση. Πρωτίστως, να επενδύσουμε στη γνώση της Ιστορίας μας, αλλά και της εθνικής μας φυσιογνωμίας.
·        Πάνω απ' όλα, χρειαζόμαστε ατομική και εθνική αυτογνωσία. Χρειάζεται να θυμηθούμε αλλά και να ανακτήσουμε τα εθνικά μας προτερήματα. Χρειάζεται, όμως, και να δούμε θαρραλέα τα εθνικά μας ελαττώματα. Είναι ιστορική ευκαιρία να διορθωθούμε.
Απευθύνω το παρόν δοκίμιο, λοιπόν, σε κάθε ενδιαφερόμενο Έλληνα πατριώτη, είτε απλό πολίτη, είτε με οποιαδήποτε διακεκριμένη θέση στην ελληνική κοινωνία. Στις Ελληνίδες και τους Έλληνες, όπου γης, που κάνουν συνειδητά την επιλογή του δύσκολου δρόμου της αρετής, σε ένα περιβάλλον που χλευάζει κάθε σοβαρή προσπάθεια.
Και το προτείνω προς κριτική αξιολόγηση, ως εγχειρίδιο για την επερχόμενη μάχη ιδεών.

ΚΑΛΗ ΑΝΤΑΜΩΣΗ !
Διμηνιό, 26 Ιουλίου 2020

Κώστας Τζαναβάρας
Παραπομπές από το δοκίμιο:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου