Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2019

MARKETS FOR TRUMP






Οι χρηματιστηριακές αγορές, υποστηρίζω, έχουν κάθε λόγο να ενδιαφέρονται για την επιτυχία της πολιτικής του Προέδρου Trump και την επανεκλογή του. Δεν έχουν λόγο, δηλαδή, να αρκούνται σε ρόλο ουδέτερου παρατηρητή ή κερδαλεόφρονος προεκτιμητή.
Φυσικά, αυτό δεν αφορά τους traders, τους παίκτες των συχνών μπες-βγες, που εν πολλοίς αγνοούν τη μεγάλη εικόνα, π.χ. τα δύο πρώτα ψηφία του δείκτη-πλανητάρχη Dow Jones. Αφορά επενδυτές και επιχειρηματίες, που εκ των πραγμάτων ενδιαφέρονται για τα επίπεδα τιμών μετοχών και τη μεσομακροχρόνια τάση. Αυτούς, δηλαδή, που γνωρίζουν καλά, κι από πρώτο χέρι, το ρόλο του χρηματιστηρίου στην πραγματική οικονομία.
Και σταθμίζουν, αναλόγως, το συμφέρον τους.

Η ανόρθωση της πραγματικής οικονομίας της Αμερικής, είναι σαφώς το πλέον οφθαλμοφανές επίτευγμα του Προέδρου Trump. Κι αυτό, με τη σειρά του, επίσης οφθαλμοφανώς, αντικατοπτρίζεται στην τιμή του Dow Jones.
Εσχάτως, όμως, ανέκυψαν ανησυχίες για ύφεση στην παγκόσμια οικονομία. Μέσα «Ενημέρωσης» και παπαγαλάκια, αναλαμβάνουν να διασπείρουν την άποψη, δίκην αδιαμφισβήτητης αλήθειας. Και, ως γνωστόν, αν καταφέρουν να πείσουν, πιθανότατα θα το πετύχουν. Επηρεάζοντας την ψυχολογία της αγοράς.
Ο αντίλογος, δεν έχει αντίστοιχη προβολή –ούτε «μονόστηλο». Ατμομηχανή της αμερικανικής οικονομίας είναι ο ίδιος ο Donald J.Trump. Και η αμερικανική οικονομία, είναι ατμομηχανή της παγκόσμιας οικονομίας.
Πολλοί, νομίζουν ότι αυτό που έκανε ήταν να μειώσει τους φόρους –το γνωστό “tax cut”. Παραγνωρίζουν, όμως, ότι έφερε επιχειρηματική πνοή στην κρατική διοίκηση, ενέπνευσε έμπρακτο ενδιαφέρον για τα ασθενέστερα στρώματα και την κοινωνία, και πολλά ακόμη. Τάραξε τα λιμνάζοντα ύδατα –εν ολίγοις.

Είναι εξόχως χαρακτηριστικό, το θέμα με τις αποκαλύψεις Trump για τα «λύτρα» της γνωστής συμφωνίας με το Ιράν (2015). Προ δύο εβδομάδων, άναυδος από τη γενική αδιαφορία, είχα θέσει από εδώ το ερώτημα: «”Στέκουν” τα περί 150 δις $, συν 1,8 δις $ cash;» Αυτό το απίστευτο ποσό διατέθηκε από την κυβέρνηση Obama, αποκαλύπτει ο διάδοχός του. Κι ούτε μονόστηλο.
Εμμέσως πλην σαφώς, όμως, το ερώτημα απαντήθηκε δημοσίως στην κοινή συνέντευξη τύπου των Προέδρων Trump και Macron. Το επανέλαβε, και δις!, ο πλανητάρχης, και σιώπησαν τόσο ο οικοδεσπότης όσο και ο –εκτάκτως!– καλεσμένος του στο G7 Ιρανός ΥΠΕΞ.
Να δούμε ποιοι δεν το ήξεραν, να δούμε αν κάποιοι τσέπωσαν χοντρά. Ένα είναι σίγουρο: με Trump, συμφωνία θα υπάρξει, αλλά δδέεενν…

Ένα ευρύτερο κλίμα υποχωρήσεων μπροστά στην αλήθεια, απέδωσε έντονα –στις αντίστοιχες κοινές δηλώσεις με τον Αμερικανό Πρόεδρο– η γλώσσα του σώματος της Καγκελαρίου Merkel. Της, κατά κάποιους φωστήρες νεοταξικούς, «ηγέτιδος του ελευθέρου κόσμου».
Για περισσότερα: «Τί ακριβώς χειροκρότησε το Harvard;» (2.6.19)
Αμήχανη, λοιπόν, συμφωνούσε, γελούσε, επιδοκίμαζε, σιωπούσε. Σαν βρεγμένη γάτα ένα πράγμα. Είναι εμφανές ότι υπήρξε κάτι διαφορετικό από το γνωστό πρόβλημα της υγείας της.


Κοντολογίς, όχι μόνον έχουν αλήθεια όσα υποστηρίζει ο πλανητάρχης αλλά δικαιώνεται και η συμπεριφορά ταύρου σε υαλοπωλείο που λανσάρει. Αρκεί κανείς να έχει ενημέρωση, και να ξεχωρίζει το ΤΙ από το ΠΩΣ. Να θέτει, ευλόγως, τις προτεραιότητες.
Για περισσότερα: «Donald J.Trump ο συντηρητικός επαναστάτης» (31.12.17)

Ακριβώς αυτό το μείγμα δίκιου και ισχύος, καταλήγω, είναι αδύνατον να μην το υπερψηφίσουν, και με τα δυό τους χέρια μάλιστα, επενδυτές και επιχειρηματίες.
Θα μπορούσε κανείς, όθεν, να πιθανολογήσει χαρακτηριστικές αντιδράσεις των αγορών. Η μέθοδος συνετισμού, γενικά, είναι γνωστή στην επιστήμη της Παιδαγωγικής. Επιδοκιμασία του σωστού. Αποδοκιμασία, εν σιωπή, του παραπτώματος.

1 Σεπτεμβρίου 2019

Κώστας Τζαναβάρας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου