Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2019

Ένας πλανήτης, δύο ανθρωπότητες


Η λέξη ανθρωπότητα, ως γνωστόν, απαντάται μόνο στον ενικό. Και σημαίνει όλους ανεξαιρέτως τους ανθρώπους, δηλαδή όλα τα δίποδα που έχουν το χάρισμα του λόγου. Μιλάω εδώ, όμως, για δύο ανθρωπότητες, αδόκιμα, καθώς διαμορφώνονται παγκοσμίως δύο σημαντικά διαφορετικές ομάδες, διακρινόμενες ακριβώς στο χάρισμα του λόγου.
Η διακρίνουσα των δύο ομάδων, πάντα κατά τη γνώμη μου, έχει διατυπωθεί –συμπτωματικά–  από έναν άσημο blogger των πάλαι ποτέ κραταιών capitalblogs, τον shareholder-cs: «Η καλύτερη πληροφορία, είναι η σωστή σκέψη».
Στη μία ανθρωπότητα, λοιπόν, βάζουν πάνω τη σκέψη και από κάτω την πληροφορία, από οπουδήποτε κι αν προέρχεται. Στην άλλη ανθρωπότητα, καταπίνουν τις πληροφορίες αμάσητες, ιδίως αυτές που προβάλλουν αρεστούς την ώρα που παραπλανητικά τους «επιτίθενται».
Δεν έχουν καν μνήμη, οι πολλοί, ώστε να καταλάβουν προγενέστερους εμπαιγμούς τους από τους πάμπολλους επιτήδειους. Δεν επεμβαίνει η σκέψη, έστω εκ των υστέρων, ώστε να αξιολογήσει τις πληροφορίες και τις πηγές τους.
Εν ολίγοις, αυτός ο διαχωρισμός της ανθρωπότητας, σε σκεπτόμενους και συμμορφούμενους, συνεχώς βαθαίνει. Αν το παρατηρήσει προσεκτικά κανείς, υπάρχει σαφής εκφυλιστική πορεία. Συνοπτική σκέψη, κριτικές δεξιότητες, ικανότητα εξαγωγής συμπερασμάτων, αξιόπιστες γενικεύσεις κ.τ.τ. –εκλείπουν.
Εκλείπει ακόμη και η διάθεση για σκέψη. Πνευματική οκνηρία.

Παράδειγμα, και επίκαιρο.
Κατηγορήθηκε ο Πρόεδρος Trump, μέχρι χλευασμού, γιατί είχε πει ότι ο πρόσφατος τυφώνας Dorian θα περνούσε και από τη Λουϊζιάνα. Μεγάλη προβολή. Απάντησε ότι ήταν υπηρεσιακή πρόβλεψη, αρμοδίως. Στα ψιλά. Έβγαλε video με την ίδια προειδοποίηση από το CNN. Ούτε μονόστηλο.
Πληροφορίες; Σκέψη; Συμπέρασμα;

Άλλο, πιο σύνθετο.
Υποστηρίζω από χρόνια κάποια ευρύτερη θεώρηση του Brexit, η οποία προ 8μήνου κατέληγε στο εξής: «η όλη κατάσταση στις αγορές, ευνοεί αυτούς που προσέρχονται ψύχραιμοι, προσβλέποντας στο μέλλον της Μ. Βρετανίας».
Για περισσότερα: «To Brexit, or not to Brexit?» (20.1.19).
Τώρα πλέον, μετά τις παρατάσεις και την περαιτέρω υποτίμηση της στερλίνας, που βάζουν ακόμη πιο ψηλά τον πήχη για τους ψύχραιμους, προκύπτει ότι οσονούπω θα έχουμε και λίαν ισχυρή, νωπής εντολής, κυβέρνηση του απίθανου BoJo.
Αν έχω να –λέμε τώρα– ανακαλέσω κάτι, είναι αυτό το «είχε εξαντλήσει τα συνταγματικά περιθώρια πολιτικών παρεμβάσεων».
Η γνώμη σας;

Οι μεν, λοιπόν, κρίνουν και ενεργούν.
Οι δε, χλευάζουν την τρέχουσα πορεία της Μ.Βρετανίας. Χλευάζουν και την ως άνω άποψη, χαρακτηρίζοντας βάσει εντυπώσεων. Εκ των υστέρων, ως συνήθως, θα ερμηνεύουν κατά το δοκούν, πριν αλλάξουν κουβέντα βιαστικά.
Η περίπτωση να μην σκέπτονται σωστά, «αποκλείεται». Μαζί, μένει αναπάντητη η σκληρή ερώτηση: τί σανό φάγατε την περασμένη βδομάδα;
Κάπως έτσι, δεν έχουν βγει συμπεράσματα ούτε καν για το Βορειοκορεατικό. Σφαλιάρες παίζουν, αλλά «δεν υπογράφηκε συμφωνία». Ίσως μάλιστα θα μπέρδευε κι άλλο την κατάσταση μία θεαματική παράσταση του γνωστού διδύμου του 38ου παραλλήλου, στη Νέα Υόρκη, εντός του τρέχοντος μηνός.
Όπως και να ‘χει, όσοι ψύχραιμοι στοιχημάτισαν κατά της ύφεσης, ήδη χαμογελούν.
Για περισσότερα: «MARKETS FOR TRUMP» (1.9.19)
Αν διατηρήσουν και την ψυχραιμία τους…

8 Σεπτεμβρίου 2019

Κώστας Τζαναβάρας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου