Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2019

«Τι τράβηξε ο πρόεδρος της Φινλανδίας στα νύχια του Τραμπ»;



Σκηνές απείρου κάλλους, διαδραματίσθηκαν στις δύο δημόσιες εμφανίσεις του διδύμου Trump-Niinisto, προέδρων ΗΠΑ και Φινλανδίας αντιστοίχως. Τόσο μπροστά στο πασίγνωστο τζάκι του Oval γραφείου, όσο και μετά στη συνέντευξη τύπου, δεν ήταν λίγα αυτά που μπορούσαν να τραβήξουν την προσοχή οιουδήποτε.
Γνωστό ελληνόφωνο site, που έβαλε και τον ως άνω εμπνευσμένο τίτλο, απέδωσε εις την ελληνικήν και το σχόλιο του ASSOCIATED PRESS: «Τι τραβάνε οι πρόεδροι...»
Συμπληρώνω ταπεινώς: «… την ώρα που επιτίθεται –με τον τρόπο του– στον προτιμότερο αντίπαλό του Joe Biden»…

Ιδού, λοιπόν, ΤΙ τράβηξε, και –κυρίως!– ΓΙΑΤΙ τα τράβηξε τω ώντι:
Πρώτον, το βασικό: «υπέστη και σωματική παρενόχληση από τον Αμερικανό πρόεδρο, ο οποίος αποφάσισε ότι ήταν καλή ιδέα να τον χτυπήσει -φιλικά- στο μπούτι».
Η αλήθεια, διορθώνω το site, είναι ότι τον χτύπησε λίγο πάνω από το γόνατο. Και, παρ’ ολίγον, να του προκαλέσει –λέμε τώρα– ρήξη μηνίσκου.
Πρόκειται, βεβαίως, για τέχνασμα. Σωματικές παρενοχλήσεις, είναι κάτι που συνηθίζει ο “sleepy Joe”. Πώς να καυτηριάζεις τον ένα, κι όχι και τον άλλον;

Παίζει ήδη σε πολλά η ιδέα της παραστατικής ανάδειξης αντιφάσεων. Βραχυκυκλώνει. Και ξυπνάει.

Επί πλέον, δεύτερον, από φινλανδό δημοσιογράφο, υπήρξε σχετική πρόκληση: «Τι θα μπορούσατε να μάθετε από τη Φινλανδία (..);» [σημ.: έχει ανακηρυχθεί η ευτυχέστερη χώρα του κόσμου].
Απάντηση αλά Trump: «Ξεφορτωθήκατε την Pelosi και τον Shifty Schiff».
Πυροσβέστης Niinisto: «Έχουμε χρόνο να το συζητήσουμε αυτό».
Τελείωμα αλά Trump: «Η Φινλανδία είναι μία ευτυχισμένη χώρα και αυτός είναι ένας ευτυχισμένος ηγέτης.»
Τι πιο λογικό και φυσικό, από το να τον σκουντήσει φιλικά; Αυτό.

Σε ερώτηση από το Reuters, τρίτον, σχετικά με το Ουκρανικό και τον Biden, ο Trump «κατηγόρησε την Ευρώπη ότι δεν δίνει χρήματα στην Ουκρανία».
Ευλόγως, συνεπώς, επισημαίνει το ελληνόφωνο site, ως άνω, ότι «O κ. Niinisto υποχρεώθηκε (…) να τον ακούσει (…) να αποφεύγει όλες τις ερωτήσεις σχετικά με το περίφημο τηλεφώνημά του με τον Ουκρανό πρόεδρο».

Στην ίδια απάντηση, τέταρτον, «χαρακτηρίζοντας τον δημοσιογράφο αγενή και τα ΜΜΕ διεφθαρμένα», του «υπέδειξε να κάνει μία ερώτηση και στον Niinisto».
Ο ανταποκριτής –σημειώνω– πειθάρχησε πάραυτα, έκανε την ερώτηση στον φιλοξενούμενο, αλλά –φευ!– απάντησε αντ’ αυτού ο πλανητάρχης.
Αυτή η μικρολεπτομέρεια, διάφυγε της προσοχής του ελληνόφωνου site, παρ’ ότι ο ευτυχής Φινλανδός, κάποια στιγμή, τέλος πάντων, πετάχτηκε για να επισημάνει: «Αλλά νομίζω ότι η ερώτηση είναι για εμένα».

Κάπως έτσι, πέμπτον, ο οικοδεσπότης συνελήφθη να «αποφεύγει όλες τις ερωτήσεις σχετικά με το περίφημο τηλεφώνημά του με τον Ουκρανό πρόεδρο» –το ξανάπαμε; Περιέργως, τουτέστιν, άφησε για άλλη ώρα, στις καθιερωμένες δηλώσεις με φόντο το ελικόπτερο δηλαδή, τα περί παχυλού μισθού 50.000 δολαρίων.
Ποιανού; Τι ποιανού;

Με αυτά και μ’ αυτά, έβδομον, πέρασε παντελώς απαρατήρητη η επίσημη “Joint Statement” (κοινή δήλωση) των δύο Προέδρων. Παρ’ ότι, εκτός των άλλων, ο Φινλανδός αναλαμβάνει οσονούπω την προεδρία της Ε.Ε.

Σταχυολογώ.
Τα περί αρκτικού κύκλου, μαζί και το λιώσιμο των πάγων, με περιβαλλοντικές ανησυχίες αλλά και προθέσεις δράσης, όλο και κάτι μπορεί να θυμίζουν περί του καθ’ ημάς «πεπρωμένου της Γροινλανδίας»…
Τα περί “free, fair, and more reciprocal bilateral trade and investment (ελεύθερο, δίκαιο και πιο αμοιβαίο διμερές εμπόριο και επενδύσεις), σημαίνουν μεν μία τροποποίηση του δόγματος Trump, και μάλλον ανεπαίσθητη, αλλά καταγράφουν βαρυσήμαντη αποδοχή της φιλοσοφίας του ως προς το παγκόσμιο εμπόριο.
Τα περί 5G και 6G αναφερθέντα, όμως, είναι ικανά να εξηγήσουν όοολα τα βάσανα του ευτυχούς Προέδρου.

Έχουμε, λοιπόν, και λέμε:
Για τους προσεκτικούς, [1] η κινέζικη Huawei θέλει να πουλήσει την περιλάλητη τεχνογνωσία 5G.
Για τους γνώστες, [2] δεν ξέρει να αξιοποιεί το γνωστό δόγμα: «Η προσφορά δημιουργεί ζήτηση».
Εξ ου, και ]3] υπό τις ευλογίες του “Deal maker” Προέδρου, και με την απαραίτητη αμερικανική συμβολή, θα μπορούσε, ούτως ειπείν, να ξεσκουριάσει κάπως κάποια φινλανδική επιχείρηση.
Συμπέρασμα: MAKE NOKIA GREAT AGAIN!

6 Οκτωβρίου 2019

Κώστας Τζαναβάρας



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου