Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2019

ReMeddling: Pax Trumpicana


Dear Donald,
Ακριβώς τρία χρόνια πριν, στις 13 Οκτωβρίου 2016, στο West Palm Beach FL, εκφώνησες έναν εμπνευσμένο και βαρυσήμαντο λόγο. Απέμενε, θυμίζω, λιγότερο από ένας μήνας για τις εκλογές, και ήσουνα με την πλάτη στον τοίχο. Οι πιθανότητες νίκης σου, εκτιμούνταν κάπου στο 12%. Χρώσταγες και πειστική απάντηση για τα περίφημα λογάκια σου στο περιβόητο «λεωφορείο».

4 ημέρες νωρίτερα, το CNN είχε κάνει εξώφυλλο αυτό: Trump you have 90 minutes”. Εννοούσε το 3ο και τελευταίο debate. Και υπονοούσε, τελείως ξεδιάντροπα, ότι μόνον για 90 ακόμη λεπτά οι Αμερικανοί τηλεθεατές θα έβλεπαν εσένα. Όλες τις άλλες ώρες, θα έβλεπαν τον “Trump” που ήθελαν τα κανάλια.
Είχα σχολιάσει σχετικά στο Facebook:
Χάνοντας μία μάχη ο μέγας Ναπολέοντας, ζητούσε εξηγήσεις από τον στρατηγό του. Καθώς του τα μάσαγε, του ζητάει να του φέρει γραπτή αναφορά για τα αίτια της ήττας.
Του πηγαίνει, λοιπόν, ένα κατεβατό με 159 λόγους. Ρίχνει βλέφαρο ο περί ου, και βλέπει στο λόγο νούμερο 54 "Μείναμε από μπαρούτι".
Του τσιμπάει το μαγουλάκι του στρατηγού, του ρίχνει και ένα μπατσάκι, και του λέει: "αφού έμεινες από μπαρούτι αγορίνα μου, τους άλλους λόγους τί μου τους έγραψες;".
[Ήγουν: έμεινε από μπαρούτι ο Trump, ή θα κάνει την Αμερική να ενδιαφερθεί για το μπαρούτι που της λείπει;]
Στο debate, λίγες ώρες μετά, για έναν στοιχειωδώς αντικειμενικό παρατηρητή, νίκησες καταφανώς. Αλλά τα media είχαν άλλη άποψη…

Στο λόγο σου, πράγματι, μίλησες για «μπαρούτι», για τα σημαντικά. Γι’ αυτά, δηλαδή, που αποδίδονται με λίγες λέξεις. Γι’ αυτό ακριβώς και τον χαρακτηρίζω «εμπνευσμένο».
Αρχή-αρχή στο άρθρο “Insider”, της σειράς “Trumps & tramps”, σου έγραφα:
Προχθές 13/10, στο West Palm Beach FL, είπες τα πράγματα με το όνομά τους. Και σε πολύ-πολύ βασικά θέματα, όπως η κατάσταση στη χώρα σου, ο Τύπος, οι Clintons και η κρισιμότητα της εκλογικής σου μάχης. Αλλά –για μένα – πρόφερες και την κρισιμότερη λέξη της καμπάνιας σου. Αυτήν που εξηγεί στον πολύ κόσμο ποιος είσαι: ένας insider.
Ίσως δεν θα μάθω ποτέ αν αυτή η επισήμανση επηρέασε ο,τιδήποτε. Το απολύτως σίγουρο, όμως, είναι ότι αυτή η θέση δικαιώθηκε πανηγυρικά. Συνάδει ακριβώς με την επική σου ανατροπή που ακολούθησε. Σωστά;

Η ουσία του λόγου σου, όπως την αντιλήφθηκα τότε, είναι ότι αυτοσυστήθηκες ως ένας insider που θέλει να αλλάξει το σύστημα. Είπες «Αυτή είναι η στιγμή της αναμέτρησής μας ως κοινωνίας, και ως πολιτισμού ακόμη», κι έτσι ήταν.
Κι όταν πρόφερες τα δύσκολα, It’s not bad. Not bad.”, η φωνή σου έσπασε κάπως, αλλά και το πρόσωπό σου φωτογράφησε όλο το δράμα σου. Δεν συμβαίνουν κάθε μέρα αυτά σε μπαρουτοκαπνισμένους μεγαλοεπιχειρηματίες.
Σου είχα γράψει:
Αυτήν την αυτοπαρουσίαση πρέπει να την κάνεις «βούκινο». Θα αδικήσεις τον εαυτό σου, αν δεν το κάνεις. Είναι κάπου 7 λεπτά στο video. Βάλε να την κόψουν. Και κάλεσε κάθε υποστηρικτή σου να την στείλει στους φίλους του. Μαζί με δυό λόγια δικά του. Όχι μαζικά emails.
Δες σχόλιο –από τότε!– απλού μάστορα. ROTTEN με τ’ όνομα. Παλιόφιλος.
Μακαρι να ειναι γνησιος. Γιατι αν ειναι σαν τον επιπολαιο που δειχνει καηκαμε. Φαντασου το τριο, σουλτανος, ο αλλος ο μουρλος την βορειας κορεας και αυτος. Και δεν εχουμε ανακαλυψει και κατοικησιμο πλανητη ακομη.
Καταλαβαίνεις την επιφυλακτικότητα. Εν ολίγοις, η εκτίμησή μου: λίγοι θα ήθελαν να σε καταλάβουν, αλλά ακόμη λιγότεροι μπορούν να σε καταλάβουν.

Κι αν θέλεις την κατάσταση, με λόγια –από τότε!– ελληνίδας, εύπορης και καλλιεργημένης, ιδού:
Όταν ειμαι θυμωμένη με τον εαυτό μου...παίρνω τηλέφωνο από το σταθερό στο κινητό μου...και δεν το σηκώνω...
Ετσι για σπάσιμο...!!
Προ ημερών, η Clinton το τερμάτισε: I can beat him again”. Θα μπορούσε να σε ξανανικήσει, λέει. Προσβάλλει το Σύνταγμά σας, πρώτον. Αλλά –το βασικό– τι μυαλά κουμαντάρει άραγε; Τι λέει, στο φινάλε, σε αυτούς που σε υφίστανται εξ αιτίας της;
1,5 εκατομμύριο Καλιφορνέζοι στο σκοτάδι, έγραψε για λίγο το AP, λόγω προβλήματος σε ανεμογεννήτριες, εξ αιτίας προ μηνών πυρκαγιών. Plan B? Ετοιμότητα; Πρόνοια;
Εν ολίγοις: πώς να καταλάβουν –έστω ως ενδεχόμενο!– τι σημαίνει, ένας insider που θέλει να αλλάξει το σύστημα, αυτοί που δεν τα πολυκαταφέρνουν στα στοιχειώδη;
Μήπως τώρα φαίνεται καλύτερα για ποια αναμέτρησή μας ως πολιτισμός μιλάμε;

Dear Donald,
Εκεί που έχουμε φθάσει, στην άκρη του γκρεμού δηλαδή, έχω να σου συστήσω από καρδιάς τα εξής:
Πρώτον, φόρεσε την ταμπέλα «ένας insider που θέλει να αλλάξει το σύστημα». Κάν’την βούκινο. Να την ξέρουν καλά όλοι –είτε φίλοι είτε αντίπαλοι. Χωρίς αυτήν την ταμπέλα, δεν καταλαβαίνει κανείς τίποτα. Ούτε οι αντίπαλοι ξέρουν με τι διαφωνούν, αλλά ούτε και οι φίλοι ξέρουν με τι συμφωνούν ακριβώς. Στο υπογράφω.
Δεύτερον, συζήτησέ το με τον καθρέφτη σου. Δες το video, δες χαλαρά τον απολογισμό σου. Νιώσε το σύστημα που θέλεις να αλλάξεις, σκέψου το σύστημα που φέρνεις και θέλεις να φέρεις. Σκέψου, όμως, ψυχρά, κι αυτό: μήπως το σύστημα σε αλλοίωσε; Η εξουσία;
Τρίτον, κάνε μία σελίδα Α4 τη σύγκριση των δύο συστημάτων. Βάλε αντικριστά, ένα προς ένα, τα χαρακτηριστικά του παλιού και του νέου συστήματος. Αν θες ταμπέλες για τα δύο συστήματα, να η πρότασή μου: «Γραφειοκρατικός καπιταλισμός» vs. «Καπιταλισμός με ανθρώπινο πρόσωπο».
Τέταρτον, κάνε μία ακόμη σελίδα Α4 τη σύγκριση πολιτικών. Τουτέστιν: τι γινόταν πριν από εσένα, και τι κάνεις εσύ.
Πέμπτον, τέλος, και πριν να είναι αργά, σκέψου σοβαρά πώς θα πετύχεις το κρίσιμο προαπαιτούμενο για όλα όσα προωθείς –μαζί και την Ειρήνη: “Turning negative feelings to positive” (στροφή συναισθημάτων από αρνητικά σε θετικά). Χωρίς αυτό, όλα είναι θνησιγενή. Κι αυτό στο υπογράφω.

Από πλευράς μου, έχω σκεφθεί κάτι που εκτιμώ ότι θα ήταν η απόλυτη ανατροπή στα πολιτικά ήθη σας. Αλλά θέλω λίγο καλύτερο timing.
Από σήμερα, πάντως, ξεκινάω τη νέα σειρά κυριακάτικων άρθρων “ReMeddling”. Ένα-ένα, τα βασικά θέματα. Σε κάθε ένα: [1] τι έγραψα το ’16, [2] τι έγραψα ενδιάμεσα, και [3] τι βλέπω τώρα.

Dear Donald,
Τολμώ να πω, ότι την από μέρους σου συνέχεια θα την περιμένουν –για κάποιον καιρό– οι αγορές. Με ενδιαφέρον, και υπομονετικά. Ίσως και κάπως επιφυλακτικά.

Sincerely yours,

Kostas

13 Οκτωβρίου 2019

Κώστας Τζαναβάρας



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου