Κυριακή 13 Μαΐου 2018

Σορτάκιας με πίτα, τζατζίκι και μπόλικο πιπέρι.


Κάποιος που θα ασχοληθεί πρώτη φορά με τις σκέψεις του όλως ασήμου υπογράφοντος, στο όλως άσχετο με τα τυπικά του προσόντα θέμα του χρηματιστηρίου, και ειδικά στα εσχάτως προκύψαντα με την εταιρεία FOLLI FOLLIE, μάλλον θα πρέπει να αρχίσει από κάτι χειροπιαστό.

Το άσμα-θρύλος του ΧΑΑ, «Ποιος στο είπε για τους μάγκες;», με τον αξέχαστο λαϊκό βάρδο Στράτο Διονυσίου, έβαλε για μία ακόμη φορά μία κόκκινη γραμμή. Ιστορικά, αυτό το σήμα στηρίζει στα δύσκολα, στο βαθύ κόκκινο.
Στην περίπτωση της FF, το ΣΤΟΠ ήταν στο 6,64. Την επομένη των δύο διαδοχικών limit down, και στο ενδοσυνεδριακό -11,70%.

Η πολύ λίγο γνωστή λεπτομέρεια, είναι ότι αυτό το χαρακτηριστικό άσμα είχε αφιερωθεί στον υποφαινόμενο, ως “oberon” των πάλαι ποτέ capitalblogs.
Τα πιο τρανταχτά του απολογισμού:
- Η «επιχείρηση απόδραση από το Αλκατράζ», τον Ιανουάριο του ’12, που ήταν «πίσω» από ισχυρή ανοδική αντίδραση. Έδωσε κρίσιμη ανάσα στους πάντες.
- Η ανοικτή επιστολή στον πρόεδρο της δημοκρατίας, τον Φεβρουάριο του ’16, με εποικοδομητικές προτάσεις αξίας, που απλώς συνέπεσε με την ονομαστική εορτή γνωστής δημοσιογράφου και το αυθημερόν χαμηλό 28ετίας του Γενικού Δείκτη…
Αυτές τις επιτυχείς στηρίξεις, και πάμπολλες άλλες, πολλοί τις εκμεταλλεύθηκαν αλλά ουδείς τις αναγνωρίζει εμπράκτως, τουλάχιστον ως προς την σημασία τους.

Η άλλη σημαντική λεπτομέρεια, σε αυτή την ιστορία, είναι ότι έχει μία και μόνη αποτυχία, αλλά παταγώδη: τη μεγάλη ήττα το φθινόπωρο του ’15. Ήταν το στημένο κόλπο με την απίστευτης ανανδρίας μεθόδευση του ξεπουλήματος των μεγάλων τραπεζών της χώρας μας, με το γνωστό “book building” στο Λονδίνο.
Αντίστοιχα περιθώρια ύπουλα στημένου παιχνιδιού, ατυχώς, υφίστανται και στην τρέχουσα υπόθεση. Το τονίζω: περιθώρια.
Καθώς, λοιπόν, όσοι ακολούθησαν το σήμα στο 6,64€, και δεν αφουγκράσθηκαν τα επόμενα σήματα, μετρούν ακόμη κάποια σημαντικά κέρδη, είναι ευκαιρία να διατυπώσω μερικές στοιχειοθετημένες σκέψεις. Και, καταγράφοντας στο τέλος αυτού του άρθρου και το σχετικό χρονικό, να εγκαταλείψω την συνεχή παρακολούθηση του ζητήματος.

Κατά πρώτον, επισημαίνω με έμφαση κάτι που δείχνει κάπως αυτονόητο, αλλά κρίνω απαραίτητο να καταγραφεί. Υπάρχουν –στο μείζον ζήτημα– δύο και μόνον ενδεχόμενα.
1.      Ή η εταιρεία πάει μια χαρά, όπως λένε τα βιβλία της.
2.      Ή η εταιρεία είναι «σάπιο μήλο», σύμφωνα με την γνωστή OCM.
Να το πω λαϊκά: και σε αυτή την υπόθεση, δεν υπάρχει «ολίγον έγκυος».
Αναλόγως, θα πρέπει να εκτιμηθεί η στάση της εταιρείας. Στη συνέχεια, αλλά λίγο πιο περίπλοκο, είναι να εξιχνιασθεί και ο ρόλος της «πέτρας του σκανδάλου» OCM, όπως και το αν και ποιοί είναι πίσω της.

Παρακάτω, αξίζει να ξεφύγει κανείς από το να συλλαβίζει τρέχουσες ανακοινώσεις και «ειδήσεις», αν θέλει να βγάλει κάποιο βάσιμο συμπέρασμα. Ως επενδυτής –εννοείται.
Στα πλαίσια αυτά, να κάποιες στοιχειοθετημένες σκέψεις.
1.      Η FF έχει πάρει επισήμως, και σε ανύποπτο χρόνο, δύο σημαντικές αποφάσεις:
      [α] Να μην διανέμει μερίσματα, παρά τα υψηλά κέρδη της.
      [β] Να αγοράσει μέχρι το 10% των μετοχών της.
2.      Η απόφαση [α], όπως έχει νομίμως δικαίωμα να αποφασίζει η Γ.Σ., προφανώς πιέζει όσους διακρατούν μετοχές μακροχρονίως. Επί πλέον, οι θεσμικοί επενδυτές μέτοχοι, δεν γράφουν ούτε λογιστικά κέρδη, αφού η τιμή της μετοχής πιέζεται σημαντικά μετά το υψηλό 33,50€ του Ιουνίου του ’14.
      Αλλιώς: τα ετήσια κέρδη, κάπου 3,30€/μετοχή, δεν «γράφονται». Για χρόνια.
3.      Η απόφαση [β], ληφθείσα τον Ιούνιο του ’17, με περιθώριο διετίας, άρχισε να ενεργοποιείται με την αγορά 30.000 μετοχών στις 10/5/18. Χαρακτήρισα ήδη την κίνηση ως «γρούτσου-γρουτς το ποντικάκι...», καθώς η απόφαση του ’17 δίνει δικαίωμα αγοράς κάπου 6,6 εκατομμυρίων ιδίων μετοχών.
4.      Παράλληλα, η μεγαλομέτοχος εταιρεία Fosun, κινεζικών συμφερόντων, αύξησε σημαντικά το μερίδιό της. Κάπου 1,12% της εταιρείας.
5.      Αυτές οι αγορές, προβλήθηκαν σαν στήριξη του τίτλου. Η πρώτη κίνηση, μάλιστα, προβλήθηκε στον τύπο ως απόφαση του Δ.Σ. της εταιρείας. Το ακριβές είναι ότι η απόφαση του Δ.Σ. αφορά ενεργοποίηση της από τον Ιούνιο του ’17 απόφασης της Γ.Σ. Δηλαδή: δεν είναι και τόσο εσπευσμένη κίνηση.
6.      Ως προς τον οικονομικό έλεγχο της εταιρείας, αντί να διακοπεί η διαπραγμάτευση και να γίνει εσπευσμένος έλεγχος των βασικών μεγεθών, όπως επιβάλλει τουλάχιστον η λογική, δρομολογήθηκε επισήμως διαδικασία με χρόνο-στόχο τον μήνα που είναι παχιές οι μύγες…
7.      Ειδικά ως προς τις περίφημες «ελεύθερες ταμειακές ροές», ως προς τις οποίες –λέει– πάσχει η εύρωστου ισολογισμού εταιρεία, αρκεί απλώς λίγη προσοχή στο πώς ορίζεται αυτό το μέγεθος-εφεύρημα. Κυρίως, στο ποια θα ήταν η σημασία του εν προκειμένω –έστω θεωρητική.
8.      Ως προς τα «σημεία πώλησης», που πολλά –λέει– είναι κλειστά, αξίζει να σημειωθεί ότι η εταιρεία αναγράφει στον ίδιο τον τίτλο της ότι ασχολείται με καταστήματα «αφορολογήτων ειδών». Τα μικρομάγαζα, δηλαδή, πάντα είχαν μικρό βάρος, Επί πλέον, όπως προκύπτει επισήμως, ήδη αντικαθιστώνται στην πράξη από διαδικτυακές πωλήσεις.
9.      Λεπτομέρεια, το ότι η όλη συζήτηση περί καταστημάτων, με την προτροπή «επισκεφθείτε τα να ελέγξετε», συνιστά χαμηλού κόστους γκρίζα διαφήμιση. Άλλο θέμα το αν είναι και εμπαιγμός –και ποιών.
10.  Ευρύτερα, αξίζει να προσέχει κανείς τι γράφει και τι δεν γράφει ο τύπος. Τα δύο διαδοχικά limit down, λ.χ., δεν πέρασαν ούτε «στα ψιλά» των εφημερίδων ευρείας κυκλοφορίας –μόνον εκ των υστέρων.
11.  Από την άλλη, η πέτρα του σκανδάλου OCM, αποσύρεται με ελαφρά πηδηματάκια από τη δημοσιότητα. Εκτός αν νιώθει ότι πρόκειται –λέμε τώρα– να γράψει δυσθεώρητες ζημιές.
12.  Σε όλα αυτά, αξίζει να προστεθεί μία απλή ερώτηση κρίσεως: αν –αν!– η FF είχε τη δυνατότητα να διαλέξει την χώρα όπου θα φορολογείται, ποιάν θα διάλεγε; Μήπως θα διάλεγε την Κίνα, όπου και το κύριο μέτωπο πωλήσεων; Ή μήπως θα προτιμούσε το ΧΑΑ;
13.  Κι αν –αν!– πράγματι θέλει να φύγει, καθώς θα επρόκειτο για δεκάδες εκατομμύρια ευρώ διαφορά φόρου ετησίως, στα παρόντα επίπεδα κερδοφορίας, πώς θα μπορούσε να ανοίξει «τρύπα» στο θεσμικό πλαίσιο που την καθηλώνει στην Ελλάδα;

Αν –αν!– η γενική απάντηση είναι ότι επιχειρείται ο πλήρης έλεγχος του μετοχικού κεφαλαίου, λογικά θα πρέπει να περιμένουμε δύο φάσεις:
[Α] Συστηματικό μάζεμα, πάνω-κάτω στα τωρινά επίπεδα. Μέχρι πρασινοφωτισμού.
[Β] Θεαματικό ράλλυ στο φινάλε. Επί τη λήξει.

Προφανώς, υπάρχουν και πολλά άλλα σενάρια. Υπάρχουν κι άλλα στοιχεία, όχι μόνον δημοσιευμένα. Υπάρχουν κι άλλες εύλογες σκέψεις και προβλέψεις. Αλλά η κρίσιμη λεπτομέρεια, στο ως άνω υποθετικό σενάριο, πάντα κατά την άποψη του υπογράφοντος, είναι ότι το τελικό ράλλυ θα έχει δύο όψεις.
Θα ανταμείψει, αφ’ ενός, τους [πολύ] υπομονετικούς, καθώς η FF θα τους προσφέρει όσο-όσο για να πουλήσουν.
Αφ’ ετέρου, θα κάνει τους σορτάκηδες να καταλάβουν την βασική θεωρητική διαφορά που έχει η short θέση από την long. Στην δεύτερη, μπορεί να χαθεί –περίπου– το κεφάλαιο που παίζεται. Στην πρώτη, οι ζημιές μπορεί να λάβουν ανεξέλεγκτες διαστάσεις.
Τουτέστιν: στη φάση Β, πάντα στο υποθετικό μας σενάριο, θα πρέπει να βρει κανείς άλλον σορτάκια να του φορτώσει τον μουτζούρη του. Εξ ου και η προειδοποίηση στα «κυνηγόσκυλα», που φιγουράριζε στο fb-cover από την Κυριακή το βραδάκι.

Κόρινθος 13 Μαΐου 2018

Κώστας Τζαναβάρας


ΧΡΟΝΙΚΟ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ ΣΤΟ FACEBOOK

6 May at 18:58 · Cover
«Όταν δεν θα υπάρχουν πια λαγοί,
θα μαγειρευτούν τα κυνηγόσκυλα
που τους έψαχναν.»
Κινέζικη σοφία, εκδόσεις Οδυσσέας

7 May at 11:03 · Τζώρτζης Κουτσολιούτσος: Οργανωμένο σχέδιο κατά της Folli Follie Group

[Like]

 

7 May at 14:45 · EKTAKTO ΣΧΟΛΙΟ ΑΓΟΡΑΣ
Μόνον περιέργεια μπορεί να εκφράσει κανείς στο θέμα με την ΦΟΛΙ. Οι κυριώτερες απλές απορίες:
1. Πώς είναι δυνατόν να δέχεται πιέσεις μία μετοχή στα επίπεδα του 7,52 ευρώ/μετοχή, όταν τα κέρδη της είναι κάπου 3,30 ευρώ/μετοχή. Μετά από φόρους.
2. Πώς είναι δυνατόν μία εταιρεία αυτού του μεγέθους, και αυτών των επιδόσεων, να κάτσει να κάνει παιχνιδάκια με το πόσα καταστήματα λιανικής έχει.
3. Πώς είναι δυνατόν η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να ξεκινάει αργόσυρτες διαδικασίες, και φέρνοντας σαφώς την εταιρεία σε θέση απολογίας.
Κατά τα άλλα, το πρώτο σήμα, στις 11:03 σήμερα, με το Like στην ανακοίνωση Κουτσολιούτσου, συνέπεσε με το γερό σκούπισμα της προσφοράς στο limit down.
Πιό κρεμούλα, σειρές, θα με κλείσουν μέσα.

7 May at 21:41  FF Group: Δήλωση Διευθύνοντος Συμβούλου FF Group, κου Τζώρτζη Κουτσολιούτσου

 

Σχόλιο Κ.Τ.:

«Gabriel Grego,
και παλικαράδες της Quintessential Capital Management LLC (QCM),
δ-ε-ν τα υπολογίσατε όλα καλά

 

7 May at 21:43 · ΟΙ ΝΕΡΑΙΔΕΣ, ΚΩΣΤΑΣ ΤΟΥΡΝΑΣ-STAVENTO

 «Οι νεράιδες θα ΄ρθούν στα όνειρα σου, να σου τραγουδήσουν.»…

8 May at 07:32 · The Doors - Waiting for the sun

"Η υπομονή είναι ένα δέντρο
με πικρές ρίζες και γλυκούς καρπούς."
Κινέζικη σοφία, εκδόσεις Οδυσσέας

8 May at 11:46 · @ Τ.Κ.
Δέεενν θέλω τσιγγουνιές.

8 May at 11:57  Δώδεκα ~ Άννα Βίσση

 

8 May at 12:00 · Ποιός σου είπε για τους μάγκες - Στράτος Διονυσίου

ΦΦΓΚΡΠ 6,6400 -0,8800 -11,70

Ποιος το είπε για τους μάγκες πως χαθήκανε;
Ποιος το είπε πως τα τρένα τους πατήσανε;
Ποιος το είπε για τους μάγκες πως τη βάψανε,
πως ταξίδεψαν με βάρκα και βουλιάξανε;

Όσο υπάρχει τράπουλα
θα βγαίνουνε ρηγάδες,
κι όσο υπάρχουν δάσκαλοι
θα βγαίνουν μαθητάδες.

Ποιος το είπε για τους μάγκες πως χαθήκανε;
Ποιος το είπε πως τα τρένα τους πατήσανε;
Ποιος το είπε πως οι μάγκες χρεοκόπησαν
και οι ψευτοκυριλέδες τους εκτόπισαν;

Όσο υπάρχει τράπουλα
θα βγαίνουνε ρηγάδες,
κι όσο υπάρχουν δάσκαλοι
θα βγαίνουν μαθητάδες.
8 May at 17:11 · Την Κυριακή:
"Σορτάκιας με πίτα, τζατζίκι και μπόλικο πιπέρι."

9 May at 12:16 · Να που προέκυψε και άλλη απορία:
ΦΦΓΚΡΠ 8,4400 -0,1100 -1,29%
4. Ο κινεζικός όμιλος Fosun, που ανέβασε -μέσα στην αναμπουμπούλα- το ποσοστό στην εταιρεία στο 15,007% (έμμεσα και άμεσα), από 13,886% που είχε προηγουμένως, τί τις ήθελε και τις αγόρασε τις 750.000 ψωρομετοχές;
[αυτό με την κρεμούλα, ισχύει ακόμη]

10 May at 11:40 · FOLLI-FOLLIE Α.Ε.Β.Τ.Ε. - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΙΔΙΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ
γρούτσου-γρουτς το ποντικάκι...

11 May at 11:19 · ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ-ΑΝΔΡΙΑΝΑ ΜΠΑΜΠΑΛΗ
... Ποτέ δεν είναι αργά για θαύματα...

ΤΕΛΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου