Κυριακή 29 Οκτωβρίου 2017

Στη δίνη του Obamacare;



Αλλεπάλληλες προσπάθειες του Προέδρου Trump, και της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας του Κογκρέσου, τείνουν να διορθώσουν το σύστημα υγείας (healthcare) κατά οριακό τρόπο. Ψάχνουν τις καταλληλότερες επεμβάσεις σε διαχειριστικής φύσεως λεπτομέρειες. Εγκλωβίζονται, δηλαδή, στην βασική αντίληψη που το διαπερνά αδιόρατα.
Επί της αρχής, ο νέος στόχος έχει ρητώς ξεκαθαρισθεί: ένα σύστημα για τον λαό, και όχι για τα συμφέροντα. Εκπλήσσεται, μάλιστα, κανείς με την ένταση των σχετικών λεκτικών προεδρικών επιθέσεων.
Επί πλέον, είναι βέβαιο ότι ο Πρόεδρος «έχει ένα θέμα» με ο,τιδήποτε θυμίζει τον ανεκδιήγητο προκάτοχό του. Θα ήθελε ούτως ή άλλως, δηλαδή, να βάλει «ένα χεράκι». Ίσως, σε αυτό το κλίμα, δεν πολυκαταλαβαίνει τι ακριβώς τον ενοχλεί στο Obamacare. Πέρα από το κόστος.
Υπάρχει, όμως, μία σαφέστατη απόδειξη ότι ο Donald Trump έχει βαθιά ανθρωπιστική στάση στο ευρύτερο ζήτημα της Υγείας και της Ιατρικής. Σε ανύποπτο χρόνο, είχε πει το περίφημο «get out and vote!». Τσακιστείτε να πάτε να ψηφίσετε, σε ελεύθερη απόδοση. Και απευθυνόταν σε καρκινοπαθείς τελικού σταδίου, συγκεντρωμένους στο αμφιθέατρο του τελευταίου τους νοσοκομείου. Πριν, τους είχε πει ευθέως και το απίστευτο: «Δεν με νοιάζει που θα πεθάνετε».
Όσοι το θυμούνται, από την προεκλογική περίοδο, μάλλον το θυμούνται με απέχθεια. Ελάχιστοι είχαν προσέξει ακόμη και το ότι τους έλεγε να ψηφίσουν, όχι να τον ψηφίσουν. «Έλα μου τώρα» -σωστά;
Το σίγουρο είναι ότι κάποιος, που δεν έχει ιδέα από επιδέξιους χειρισμούς των αλληλεπιδράσεων νου-σώματος, δεν πρόκειται να συγχωρήσει την «αγένεια»: «Δεν μιλάνε έτσι σε αρρώστους».
Είναι οι σκουριασμένες αντιλήψεις που βάζουν μπροστά τον καθωσπρεπισμό, και πίσω τα αποτελέσματα. Κανείς «καθωσπρέπει» δεν θα πείθονταν από στατιστικές που θα υπολόγιζαν πόσο χρόνο ζωής κέρδισαν οι ετοιμοθάνατοι που γέλασαν από καρδιάς.
«Ξαλαφρώνω από το βάρος, σαν γελώ με τον εαυτό μου», έγραφε ο Ινδός ποιητής Ραμπιντρανάθ Ταγκόρ. Άσχετο;

Επί του προκειμένου, πάντως, προβάλλει βέβαιο ότι ο Πρόεδρος Trump θα ήταν «ανοικτός» σε ιδέες που θα αφήνουν πίσω το αίσχος, όχι μόνον του Obamacare. Ιδέες που θα βάζουν ανθρώπινες προτεραιότητες. First things first.

Συνεπώς:
1.      Το νέο Healthcare θα το σχεδιάσει μία ομάδα καλών γιατρών. Πρώτα απ’ όλα: ανθρωπιστών. Να θέλουν, δηλαδή, να πέσει θεαματικά ο τζίρος του κυκλώματος υγείας, ενώ η υγεία θα αναβαθμίζεται. Αυτή η ομάδα θα αξιοποιήσει τους διάφορους ειδικούς.
2.      Κάθε καλός γιατρός, ξέρει ότι το κλειδί της υγείας είναι στην δύναμη αυτοθεραπείας. Μέχρις ενός σημείου, και στην κρίση του ασθενούς. Ο καλός γιατρός, ο Ιπποκρατικός, αυτά φροντίζει πρώτα. Ιατρική που δεν βασίζεται σε αυτά, είναι απλώς κλάδος της Κτηνιατρικής. Άρα και ένα νέο Healthcare θα πρέπει κατά προτεραιότητα να προάγει το σθένος της υγείας.
3.      Ο πολίτης, λοιπόν, θα πρέπει να ξέρει. Να έχει τις βασικές γνώσεις υγιεινής, διάγνωσης και θεραπείας. Να έχει έγκυρες πηγές, και να ξέρει να ψάχνει σε αυτές, σε πρώτη ζήτηση.
4.      Αντιστοίχως, θα τεθούν και οι προτεραιότητες του Healthcare:
-         Πρώτα, η φροντίδα να μην αρρωσταίνουμε.
-         Δεύτερη, η φροντίδα για έγκαιρη διάγνωση της ασθένειας. Και,
-         Τρίτη, η ιατρική φροντίδα για την θεραπεία του ασθενούς.
5.      Ένα ορθολογικά σχεδιασμένο Healthcare, δεν μπορεί παρά να αξιολογεί, στην επιδότηση της θεραπείας, την ανταπόκριση του ασθενούς στις εύλογες προηγούμενες υποχρεώσεις του.
6.      Υπό τέτοιες συνθήκες, η Ιατρική θα επανέλθει ικανοποιητικά στις πηγές της. Θα δώσει προτεραιότητα στις φυσικές θεραπείες. Θα αξιοποιεί όχι μόνον την σοφία της Ιπποκρατικής Σχολής, αλλά και τις «βίαιες θεραπείες» της Κνιδιακής Σχολής. Πάνω σε αυτά τα θεμέλια, θα αξιοποιεί και ο,τιδήποτε άλλο.
7.      Υπό τέτοιες συνθήκες, μοιραία, θα τεθούν σε άλλες βάσεις ζητήματα όπως η πλύση εγκεφάλου από τα Μ.Μ.«Ε.» και οι επιπτώσεις της στην Υγεία, αλλά και η τρέχουσα κρίση των ναρκωτικών (opioid crisis).
Αυτές είναι, κατά την άποψη του ταπεινού υπογράφοντος, οι βασικές γραμμές για τον σχεδιασμό του νέου Healthcare.
Αυτές που είναι σε θέση να βάλουν τον ακρογωνιαίο λίθο του: ευθυκρισία.

Κόρινθος 29 Οκτωβρίου 2017

Κώστας Τζαναβάρας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου