Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2016

Tramps & trumps : Issues vs. Positions

Dear Donald,



Πιστεύω ότι το χθεσινό debate θα σου εξήγησε αρκετά καλά τι εννοούσα όταν σου έγραφα στο 2.Afro-Americans «Να στο πω ψυχρά να το καταλάβεις : στο θέμα ρατσισμός, και γενικά στα πολιτικάντικα τερτίπια, είσαι μπροστά της σαν έναν που πρωτομπαίνει σε καζίνο σου και μαθαίνει τώρα τι είναι βαλές

Δεν φανταζόμουνα με τίποτα, όμως, ότι θα σου έβαζε και γκολάκι στο δικό σου γήπεδο. Για έναν άνθρωπο της πιάτσας, όπως είσαι του λόγου σου, η ατάκα «Μπορεί να μην έχει λεφτά» έχει μία και μόνη απάντηση. Είναι άλλο να σου λένε να δείξεις τα tax records, και άλλο να σου τη λέει ούτω πώς η αντίπαλος μπροστά σε όλη την Αμερική.



Έχουμε και λέμε.

Άρθρον πρώτον.
Ή της πετάς στη μούρη, έστω και τώρα, τα πλήρη οικονομικά σου στοιχεία, ή παράτα τα.
Είπες ότι θα τα δείξεις, αν δείξει κι αυτή όλα τα email. Αλλά τώρα έχεις σοβαρότερο λόγο : την τιμή σου. Και να βρεις και τρόπο να μην φανεί σαν απεγνωσμένη άμυνα. Που σημαίνει, να κρατιέσαι γερά. Να θαμπώσεις την Αμερική με το πορτοφόλι σου.
Κι άστην να σκούζει ό,τι θέλει για τους φόρους που γλύτωνες τόσα χρόνια. Όλοι το κάνουν – σωστά το έχεις πει. Το θέμα είναι αν παρανόμησες, όχι αν γλύτωσες φόρους νόμιμα.

Άρθρο δεύτερον.
Χρειάζεται να διαχωρίσεις σαφέστατα τα πολιτικά θέματα από τα προσωπικά θέματα. Κάθε πολιτικάντης έχει βασικό μέλημα να θολώνει τα νερά. Την ώρα που λες το σωστό, είτε διαπίστωση είτε πρόταση, στο γυρίζει σε προσωπική επίθεση ή με αλλαγή θέματος. Είναι η εριστική διαλεκτική, γνωστή από την αρχαία Αθήνα.
Ψάξε π.χ. στο βίντεο πώς κατάφερε να περάσει «στα ψιλά» τις θέσεις σου για χαμηλή φορολογία. Δεν είναι δυνατόν να λες ότι θα πας το 35% στο 15% και να σου αλλάζει κουβέντα τόσο εύκολα.

Άρθρον τρίτον.
Χρειάζεσαι αδιάσειστη τεκμηρίωση των διαπιστώσεών σου.
Λες πολλά συνταρακτικά για την κατάσταση στη σημερινή Αμερική, αλλά την αφήνεις όχι μόνον να τα αμφισβητεί – γενικά και αόριστα φυσικά – αλλά ακόμη και να σε ειρωνεύεται κι από πάνω.
Να στο πω κι αλλιώς : αν πεις ότι κάποιος σου έλεγε ότι μια τέτοια κατάσταση είναι σε μία επένδυσή σου στο Αμπού Ντάμπι, θα σου έφθαναν κάποιες γενικές αναφορές ; Αν ναι, ακόμη χειρότερα. Γιατί πρέπει να καταλάβεις ότι άλλο εσύ και άλλο ο ψηφοφόρος.
Χώρια που είναι έντονη – όχι μόνον στην Αμερική – η λεγόμενη νοσοαγνωσία. Ο ασθενής όχι απλώς δεν ξέρει την κατάστασή του, αλλά ούτε καν θέλει να την ξέρει. Το αποφεύγει αγρίως, κόντρα σε όλες τις ενδείξεις. Χρειάζεται να δείξεις εικόνες, videos, αριθμούς – τέτοια.
Και να το χειρισθείς και σωστά παρακάτω. Βάλε τις απαντήσεις της στο site σου. Με links προς το δικό της. Να αποδεικνύεις ότι είσαι με την αλήθεια – όποια κι αν είναι.

Άρθρον τέταρτον.
Όλα αυτά σημαίνουν ότι αλλάζεις ύφος.
Να της πετάς στα μούτρα τις αποδείξεις και να της λες με ενδιαφέρον κάτι σαν «Τώρα σας ακούω προσεκτικά κ. Κλίντον». Όχι καβγαδάκια που σε κατεβάζουν στο επίπεδό της. Λόγια παχιά, υπεκφυγές και εντυπώσεις.

Άρθρον πέμπτον.
Γύρνα ξανά στο δικό σου γήπεδο.
Όταν πηγαίνεις σε debate, είσαι εκτός έδρας. Γι’ αυτό και λύσσαξαν τα crooked media να σε βγάλουν ηττημένο κατά κράτος. Διάλεξες – και πολύ σωστά – το internet για κύριο μέσο προβολής σου. Αλλά πρέπει να το στηρίξεις.
Πώς ; Στο επόμενο debate πρέπει κάθε τρεις και λίγο να κάνεις παραπομπές σε τεκμήρια που υπάρχουν στο site σου. Έτσι θα μάθει ο κόσμος της τηλεόρασης ότι οι αλήθειες είναι εμπεριστατωμένα διατυπωμένες. Απολύτως ελέγξιμες, όποτε θέλουν.
Η άλλη δεν έχει τι να απαντήσει – με αντίστοιχη τεκμηρίωση. Αυτό βλέπω, αυτό έχεις να δείξεις στον πολύ κόσμο.

Nα μην σε κουράζω με πολλά – τα παρακάτω θα τα βρουν και οι ειδικοί σου.
Κάπως έτσι – όμως – θα καταλάβεις κι εσύ γιατί η ίρηξ μιλάει στο site της για Issues, ενώ εσύ μιλάς για Positions.


Sincerely yours,

Kostas


Ε

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου