Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2016

Η ουσία του λάθους της A.Merkel



Άρθρο στη ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ (φ.1350/2.5.13) σχετικά με το κούρεμα καταθέσεων στην Κύπρο

Η χαλκευμένη πληροφόρηση από τα γνωστά φερέφωνα εμποδίζει τους περισσότερους να διακρίνουν ότι η καγκελάριος της Γερμανίας βρήκε το μπελά της στην Κύπρο και οδηγείται μοιραία στην πτώση. Αν όχι προσωπική, πολιτική.
Οι νουνεχείς επιλέγουν επιμελώς τις πηγές τους και διαβάζουν προσεκτικά. Εξετάζουν διεξοδικά τι έγινε και γιατί έγινε, ώστε να κινούνται εφ’ εξής αναλόγως. Και σε αυτό ακριβώς το σημείο είναι πολύτιμη η φράση που συμπυκνώνει τη διεισδυτική φιλοσοφική ματιά του Νίκου Καλογερόπουλου : «η ουσία του λάθους είναι στον εντοπισμό της προσοχής».
Ούτε λίγο ούτε πολύ, για να «κουρέψουν» το ευτελές – ναι ! – ποσό των 5,7 δις ευρώ έτρωσαν την φερεγγυότητα του ευρωπαϊκού – τουλάχιστον – τραπεζικού συστήματος. Να τα πάρουμε με τη σειρά ;
Αρχικά το Eurogroup απεφάσισε ομοφώνως κούρεμα 6.75% των καταθέσεων μέχρι 100.000 ευρώ και 10% για το υπερβάλλον, για όλες τις τράπεζες της Κύπρου. Και η απόφαση εστάλη στην Κυπριακή Βουλή υπό μορφήν τελεσιγράφου «ναι στο κούρεμα ή πτώχευση» και έλαβε 0 ψήφους !
Μετά από 15 ημέρες οι ίδιοι αρχηγοί κρατών συνεδρίαζαν για το … τελεσίγραφο και ξενύχτησαν κυριολεκτικά για να το τροποποιήσουν. Και εμφάνισαν το βαρύτερο κούρεμα ως επίδειξη πυγμής και την Μεγαλόνησο ως το ισοπεδωμένο θύμα της. Φρόντισαν επιμελώς να μην αναδειχθούν οι θεμελιώδεις διαφορές των δύο αποφάσεων : δεν κουρεύονται εγγυημένες καταθέσεις, δεν κουρεύονται καταθέσεις σε μη προβληματικές τράπεζες.
Κάπως έτσι, ενδιάμεσα, πέρασαν «στα ψιλά» δηλώσεις όπως του εκπροσώπου της Βραζιλίας στο Δ.Ν.Τ. Πάουλο Νογκέιρα Μπατίστα : έμεινε "έκπληκτος και άφωνος" από την ανακοίνωση του σχεδίου για την επιβολή ενός φόρου στις τραπεζικές καταθέσεις στην Κύπρο και … ομολόγησε ότι δεν ξέρει ποιος είχε αυτήν την "λαμπρή ιδέα".
Ταυτόχρονα μία από τις πλέον έγκυρες πηγές πληροφόρησης της Wall Street, το Marketwatch, επεσήμαινε : "Για ένα ποσό της τάξης των 5,7 δισ. ευρώ οι άνθρωποι που διοικούν την Ευρωζώνη θέτουν σε κίνδυνο την ανάκαμψη" και "ο σπόρος της αμφιβολίας για το αν οι λογαριασμοί αυτοί είναι ασφαλείς έχει φυτευτεί και τώρα θα είναι σχεδόν αδύνατο να ξεριζωθεί."
Στην άλλη – γεωγραφικά – άκρη «Για εμάς, όπως για κάθε άλλη χώρα, η προβλεψιμότητα είναι το πιο σημαντικό πράγμα. Αυτό που συνέβη ήταν απρόβλεπτο και αποτελεί απόδειξη μιας συγκεκριμένης ανεπάρκειας», δήλωνε ψυχρά ο Ρώσος Πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ.
Από Ιαπωνικής πλευράς εκφράσθηκε με εύγλωττο τρόπο «κατανόηση» στους λόγους αναβολής της από καιρό προγραμματισμένης συνόδου κορυφής Ε.Ε. – Ιαπωνίας. Ψιλοπράγματα.
Από την άλλη, αν κάποιος θα ήθελε να ερμηνεύσει την εκκωφαντική σιωπή των Κινέζων, μάλλον θα πρέπει να ανατρέξει σε λήμματα από την κινέζικη σοφία : «Κάτσε στην κορυφή του λόφου και χάζευε τις τίγρεις να παλεύουν» ή «Μία μικρή εισροή νερού στο τέλος θα βυθίσει ένα μεγάλο καράβι».
Επί της ουσίας πάντως έχουν «τελειώσει» το θέμα : «Όταν υπάρχει εμπιστοσύνη καμία απόδειξη δεν χρειάζεται. Όταν δεν υπάρχει εμπιστοσύνη καμία απόδειξη δεν είναι αρκετή».
Καθώς μάλιστα η γενικευμένη αποδοκιμασία έμπαινε πια και στην ίδια τη Γερμανία, στον αναμενόμενο Σοσιαλδημοκρατικό σκεπτικισμό, προστέθηκαν οι αναλυτές της Deutsche Bank [!] δηλώνοντας σιβυλλικά : «Είμαστε πολύ απογοητευμένοι με την Ευρώπη».
Κάπως έτσι οι Ευρωπαίοι «τρέχουν και δεν φθάνουν» να συγκρατήσουν τους μεγαλοκαταθέτες να μην πάρουν των ομματιών τους. Πώς να κρύψουν πια π.χ. την απίστευτη «μόχλευση» των Γερμανικών τραπεζών ; Οι «Ηρακλείς» των συναλλακτικών ηθών και της λιτότητας αποδεικνύονται αδίστακτοι και άφρονες τζογαδόροι.
Η πρωταγωνίστρια όλου αυτού του τραγελαφικού δρώμενου, την οποία οι Γερμανοί εξέλεξαν για να υπηρετεί τα γερμανικά συμφέροντα, τους βλέπει να ξανασκέφτονται αν «το κάνει μια χαρά». Οι μόνοι πιστοί που της απέμειναν είναι οι γερμανοτσολιάδες μας, στα πρότυπα του κατοχικού «αγάντα Ρόμμελ».
Η ίδια, ως σαιξπηρική ηρωίς, απερρόφησε το «0 ψήφοι» διαβεβαιώνοντας ότι «Λυπάται αλλά σέβεται την απόφαση της κυπριακής Βουλής». Σέβεται την απόρριψη του τελεσιγραφικού διλήμματος, σημειώνω. Στη συνέχεια «Πρέπει να πω σε αυτό το σημείο ότι οι κατάλληλες λύσεις πρέπει να είναι βιώσιμες». Ήδη δηλώνει «Δεν είναι αυτοσκοπός η λιτότητα» και «Χρειάζεται να είμαστε έτοιμοι να έλθουμε σε ρήξη με το παρελθόν για να κάνουμε ένα άλμα εμπρός. Είμαι έτοιμη να το κάνω αυτό.» !
Πάντως, αν κάποιος ήθελε να ανακαλύψει τον … ξυλοκόπο δράστη, ίσως θα έπρεπε κατ’ αρχήν να εντρυφήσει στις «θεματικές συζητήσεις» του capital.gr και το εκεί προφίλ του … σαιξπηρικού oberon. Και στη συνέχεια να εστιάσει την προσοχή του στους προσεκτικούς μελετητές του προφητικού βιβλίου του σοφού συμπολίτη μας «Η πολιτική σημασία του βλακός» ...
«Δρυός πεσούσης πας ανήρ ξυλεύεται» έλεγαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι, οπότε γιατί να μην φάμε το «… έγινε αρνάκι» ; «Μέρες που είναι».
Καλή ΑΝΑΣΤΑΣΗ και καλοφάγωτο !
26/4/2013
Κώστας Τζαναβάρας

Ε

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου