Δευτέρα 6 Ιουλίου 2015

ΕΚΤΑΚΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΑΓΟΡΑΣ



Το αποτέλεσμα του χθεσινού δημοψηφίσματος εμφανώς εξέπληξε τις αγορές, ιδιαίτερα με το απίστευτο για πολλούς ποσοστό του ΟΧΙ. Προσωπικά όταν χθες βγήκαν τα αποτελέσματα των exit polls μίλησα για "μη μετρήσιμη βουβή ψήφο ΟΧΙ". Και από μέρες είχα γράψει για ΣανταμοΚανταφικό ποσοστό του ΟΧΙ.
Άρα ουδόλως αιφνοδιάσθηκα. Ένα το κρατούμενο.

Ήδη η παραίτηση του - κατ' εμέ - κύριου υπεύθυνου Αντ. Σαμαρά, δίνει μία νέα διάσταση. Νέα διάσταση στο ζήτημα της απόδοσης ευθυνών. Το θέμα έχω αναλύσει στο άρθρο :


Ήδη σχολίασα : «Όταν παραιτείται ένας τέως πρωθυπουργός, που για την θητεία του το Eurogroup της 20-ης Φεβρουαρίου 2015 λέει : «Οι αρχές [δηλαδή η Ελληνική Κυβέρνηση] δεσμεύονται στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων που έπρεπε να είχαν εφαρμοστεί εδώ και πολύ καιρό για την καταπολέμηση της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής και τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης.», και δεν αισθάνεται την παραμικρή ενοχή, τότε παραμένει άκρως επικίνδυνος.»

Εκτιμώ ότι το μήνυμα θα το δουν και μόνες τους οι αγορές.

Οι κινήσεις – από την άλλη – των ασιατικών αγορών δείχνουν πανικό μεν, συγκρατημένο δε.

Η κίνηση του EURUSD είναι λίγο χειρότερη. Άνοιξε για μία ακόμη Δευτέρα με καθοδικό χάσμα. Όπως και την προηγούμενη Δευτέρα, εμφανώς στηρίζεται – λογικά από την ΕΚΤ.

Η εκτίμησή μου, με χρήση της θεωρίας μου «Γεωμετρική ανάλυση ακροτάτων χαοτικής μεταβλητής» είναι ότι η αγορά αμφιβάλλει πολύ αν θα κρατήσει το 1,10.
Εκτιμώ ότι αυτή την εικόνα δ-ε-ν μπορεί να την αλλάξει – στα μάτια των αγορών πάντα – ένα απλό κλίμα εντατικών συζητήσεων συμβιβασμού. Θα εκληφθεί δικαίως ως κωμωδία και σαφές δείγμα αδυναμίας.

Αντιθέτως, εκτιμώ ότι αυτή την εικόνα μπορεί να την αλλάξει μόνον μία αποφασιστική κίνηση που να δείχνει σαφώς ότι ξεκινάει δυναμικά η κάθαρση της παράγκας των Βρυξελλών. Και το καλύτερο δείγμα τέτοιας αλλαγής θα ήταν μία παραίτηση Σοϊμπλε, ή και αποπομπή του.

Όσο είναι καιρός ακόμη …

Υ.Γ.

EUR/USD (EURUSD=X)


1.1060 +0.0080(+0.73%) CCY - As of 3:06AM EDT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου