Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2024

Τι θα έκανα για να μην αυξηθούν τα δημοτικά τέλη (jennysworld.gr 25/2/2024)

κ. Σουκαρά,

Σε προ ημερών άρθρο του jennysworld.gr απευθύνατε -ήδη στον τίτλο- τη γενική ερώτηση "Εσύ τι θα έκανες για να μην αυξηθούν τα δημοτικά τέλη;" Σχολιάζατε το φαινόμενο, στο Δημοτικό Συμβούλιο Κορινθίων, να καταψηφίζει σύσσωμη η αντιπολίτευση την αύξηση των δημοτικών τελών (ηλεκτροφωτισμός, καθαριότητα), χωρίς κάποια συγκεκριμένη αντιπρόταση.

Σχολίασα αμέσως "Ενδιαφέρουσα ερώτηση, και μάλιστα στον ενικό. Θα απαντήσω τη Δευτέρα με άρθρο κ. Σουκαρά." και ανταπαντήσατε "περιμένουμε!". Με το "ενδιαφέρουσα", εννοούσα ότι θα το σκεφθώ. Με τον ενικό, όπως τον αντιλαμβάνομαι, θελήσατε να προκαλέσατε επώνυμες και ενυπόγραφες τοποθετήσεις.

Ως αφ' ενός εκ γενετής δημότης Κορινθίων και αφ' ετέρου μηχανικός μελετητής δημοσίων έργων, δεν θα μπορούσα να σιωπήσω. Αλλά και ως "πάντα ευπρόσδεκτος" αρθρογράφος στο jennysworld.gr, δεν θα μπορούσα να σας απογοητεύσω.

 

Ως τεχνοκράτης, οφείλω να είμαι λακωνικός και προσεκτικός.

Τα χωριά μας, λοιπόν, ερημώνονται, και η πόλη δεν πάει και πολύ καλύτερα. Δεν χρειάζομαι στατιστικές και μελέτες για να βάλω δημοσίως την υπογραφή μου στο εξής καίριο: στο έργο διαχείρισης απορριμμάτων υπάρχει οφθαλμοφανής ΜΕΙΖΩΝ ΑΣΤΟΧΙΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ. Είναι καίριο στοιχείο του έργου ο προς εξυπηρέτηση πληθυσμός.

Υπό αυτό το αναμφισβήτητο δεδομένο αφ' ενός θα συνιστούσα επαναδιαπραγματευση της σύμβασης με την ΤΕΡΝΑ, ιδίως στο θέμα της γνωστής ρήτρας ελάχιστης ποσότητας. Αφ' ετέρου, θα αναζητούσα υπευθύνους αυτής της αστοχίας, μήπως και μπορούσαμε να τους καταστήσουμε  συμμετόχους στην ανάληψη της ζημιάς λόγω της αστοχίας. Έχω σκεφθεί ιδέες προς αξιοποίηση από νομικούς, αλλά κρίνω πρόωρο να σας γράψω κάτι περισσότερο τώρα.

Κυρίως, όμως, θα συνιστούσα να στρέψουμε το βλέμμα μας στο μέλλον. Να αναζητήσουμε, δηλαδή, αναπτυξιακή διέξοδο από τη "θηλιά" που καταγράψατε στο ρεπορτάζ. Αν δεν το κάνουμε, η θηλιά θα σφίγγει. Κι αν δεν το ψάξουμε, δεν θα το κάνουμε ποτέ.

 

Ως δημότης, όμως, όλα αυτά θα τα χαρακτήριζα "κουραφέξαλα".  Δεν υπάρχει χώρος για τολμηρές κινήσεις και υψηλά οράματα, όταν υπάρχει το φαινόμενο που καταγράψατε. Δείτε καλά κάτι στο ρεπορτάζ: "Η Συμμαχία Πολιτών υποστήριξε πως υπάρχει τρόπος ΜΕΙΩΣΗΣ αν και δεν εξήγησε ποτέ γιατί η προηγούμενη δημοτική αρχή Νανόπουλου δεν μείωσε ΠΟΤΕ τα δημοτικά τέλη παρά την πανδημία και την ενεργειακή κρίση."

Τολμώ να σας επισημάνω ότι ξεγελαστήκατε κι εσείς. Στράφηκε η προσοχή σας στην αμφισβήτηση του ισχυρισμού. Προσωπικά απορώ και με τη στάση του κ. Προέδρου του Δημοτικού μας Συμβουλίου. Η Συμμαχία Πολιτών θα έπρεπε να κληθεί να καταθέσει ΑΜΕΣΩΣ συνοπτική διατύπωση αυτού του τρόπου μείωσης των δημοτικών τελών. Αν το αρνιόταν, θα έπρεπε να υποστεί συνέπειες.

Δεν ξέρω αν αυτές οι συνέπειες θα είχαν την μορφή πειθαρχικών μέτρων που προβλέπονται στον κανονισμό λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου, ή αν θα ήταν κάτι του Ποινικού Κώδικα.

 

Ως απλός δημότης, δηλαδή, βλέπω ότι έχουμε παραγίνει ανεκτικοί σε συμπεριφορές όλως απαράδεκτες. Ο κ. Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, που εκτός των άλλων είναι και νομικός, ίσως να μπορεί να αξιοποιήσει το ως άνω σχόλιό μου, έστω και τώρα. Αλλά είναι ένα θέμα το γεγονός ότι δεν έκανε κάτι αυστηρό εξ αρχής.

Δεν έχω πρόβλημα να ομολογήσω ότι παρασύρθηκα κι εγώ στο πνεύμα ανοχής. Έχω αυτό το άρθρο σε άλλη μορφή, ήδη από το Σάββατο το βράδυ, όπου σας κάνω "φροντιστήριο" για να σας εξηγήσω όσα τεχνοκρατικά κατέγραψα παραπάνω. 

 

Αλλά πείτε μου: σε αυτό το κλίμα, ποιός θα αφήσει να συζητηθεί μία στοιχειοθετημένη πρόταση τρόπου επαναδιαπραγμάτευσης της ρήτρας;

 

Ευχαριστώ για την φιλοξενία και την προσοχή σας. Στη διάθεσή σας.

 

Με ιδιαίτερη εκτίμηση,

Διμηνιό 25 Φεβρουαρίου 2024

 

Κώστας Τζαναβάρας

σύμβουλος μηχανικός - συγγραφέας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου