Τρίτη 13 Φεβρουαρίου 2024

Πού είναι η οδός Αμεινοκλέους; (jennysworld.gr 12 Φεβρουαρίου 2024)

 

Η ΡΗΤΟΡΙΚΗ ΕΡΩΤΗΣΗ του τίτλου έχει πιθανότατα απάντηση απορίας του στυλ "Αμεινοκλέους είπες; ... πού σου είπαν;" -σωστά; Προσωπικά δεν ξέρω οδό με τέτοιο όνομα στην γενέτειρά μου Κόρινθο. Κι αν έχει τέτοιο όνομα κάποιο δρομάκι, κακώς έχουμε δώσει αυτό το όνομα σε δρομάκι.

ΣΠΕΥΔΩ ΝΑ ΔΗΛΩΣΩ ότι ούτε εγώ είχα ακουστά το όνομα Αμεινοκλής, μέχρι πριν λίγο καιρό που το έψαξα. Μέχρι που έψαξα, δηλαδή, το σε ποιόν οφείλεται το πλέον σημαντικό επίτευγμα της αρχαίας Κορίνθου. Επίτευγμα με υψηλή σημασία τόσο για την Ελλάδα όσο και για τον Πολιτισμό μας.

Να μην το παιδεύω άλλο: ο Αμεινοκλής φέρεται ως ο εφευρέτης της τριήρους. Και στην τριήρη οφείλεται και η ναυτική υπεροχή της Κορίνθου, και μετά της Ελλάδας, αλλά και η σωτήρια Νίκη στην Ναυμαχία της Σαλαμίνας.

ΔΕΝ ΚΡΥΒΩ ότι επιχειρώ προβοκάτσια, και μάλιστα τριπλή -όσες και οι σειρές κουπιών στο περιώνυμο επίτευγμα των αρχαίων κατοίκων της περιοχής μας.

Η ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΚΑΤΣΙΑ είναι η ανατρεπτική εισαγωγή στο σημερινό θέμα, με το οποίο επανέρχομαι στο πάντα φιλόξενο jenny's world. Θα φανεί αν καταγράφηκε η απουσία κάποιων μηνών.

Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΠΡΟΒΟΚΑΤΣΙΑ αφορά τους ιστορικούς ή/και φιλολόγους. Ως τοπογράφος μηχανικός, και ερασιτέχνης φιλόλογος, δεν έχω ασφαλείς πηγές και πληροφορίες επί του θέματος. Αν μη τι άλλο, θα ήθελα να ξέρω γιατί δεν έχουμε σίγουρη απάντηση σχετικά με την πατρότητα μιάς τόσο σημαντικής εφεύρεσης.  Γιατί λ.χ. στην γνωστή "Βίκι" αναφέρεται ως "ενδεχομένως" εφευρέτης; Είναι πράγματι πρόβλημα πηγών; ή είναι μία από τις γνωστές τρικλοποδιές των γνωστών αντιπάλων μας;

Η ΤΡΙΤΗ ΠΡΟΒΟΚΑΤΣΙΑ είναι ο αντιπερισπασμός στο κλίμα που επικρατεί εσχάτως στα δημοτικά μας. Ίσως δεν είναι λίγοι, ή αμεληταίοι, όσοι θα προτιμούσαν να συζητάμε για την Ιστορία της πόλης και τις αντίστοιχες προσδοκίες και επενδύσεις μας.

Θα επιχειρήσω, μάλιστα, να ενισχύσω τον αντιπερισπασμό στην σε πλήρη εξέλιξη κλωτσοπατινάδα, με έναν γρίφο. Πολύ απλά, θεωρώ επίκαιρο το γνωστό ως "κόλπο των τσαντάκηδων".

Εν ολίγοις: Αφού ο πρωταγωνιστής πάρει την τσάντα, τρέχει. Στην πρώτη διασταύρωση, δίνει με τρόπο την κλεμμένη τσάντα στον συνεργό που φεύγει κάθετα. Ο τσαντάκιας συνεχίζει και τρέχει ευθεία. Κάποια στιγμή, λαχανιασμένος, σταματάει να τρέχει. Τον φθάνουν οι διώκτες του, του ζητούν την τσάντα, κι αυτός ρωτά απορημένος: "ποιά τσάντα;"

 

Αλλά μπορεί να κάνω και λάθος.

 

Διμηνιό 12 Φεβρουαρίου 2024

 

Κώστας Τζαναβάρας

σύμβουλος μηχανικός - συγγραφέας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου