Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2022

Ένας κόσμος εξειδικευμένων ανοήτων (Άρθρο στο Jenny's World)


"Η κοινή λογική πάει μακρύτερα

από τις πολλές μεμονωμένες γνώσεις."

Κινέζικη σοφία, εκδόσεις Οδυσσέας

 

H παραστατική περίφραση του τίτλου, ανήκει στην οικοδέσποινα του φιλόξενου Jenny's World. Σχολίαζε, εύστοχα και αφοπλιστικά, την φαεινή έμπνευση των υπευθύνων της Ε.Μ.Υ. να ονομάσουν "Ελπίδα" ένα κύμα κακοκαιρίας.

Σπεύδω, λοιπόν, να αναλύσω το θέμα. Να ξέρουμε για τι ΑΚΡΙΒΩΣ μιλάμε. Και εν ολίγοις.

 

Πρώτον, ένα υποθετικό σκηνικό.

Ας φαντασθούμε ότι απευθύνουμε στον αρμόδιο ανάδοχο την ερώτηση: "Πώς το σκεφθήκατε και ονομάσατε Ελπίδα μία κακοκαιρία;" Στα κανάλια, μετά, μπορεί να ετοιμασθεί κάποιος επικοινωνιακός ελιγμός, κάποια δικαιολογία. Αν, όμως, κάναμε την ερώτηση με την ανοησία εν τω γεννάσθαι, η απάντηση θα ήταν ακριβώς αυτή: "Ήταν η σειρά του Ε στα γυναικεία ονόματα".

 

Δεύτερον, μία άμεση ερμηνεία του φαινομένου.

Πολύ απλά, ο αρμόδιος ανάδοχος είναι προσηλωμένος στο λεξικό, στα γυναικεία ονόματα, στη σειρά που έχει το Ε. Δεν πάει καν το μυαλό του ότι η λέξη ελπίδα δεν είναι μόνον γυναικείο όνομα.

 

Τρίτον, θεωρητική γενίκευση.

Ο αείμνηστος συμπολίτης μας Νίκος Καλογερόπουλος, Δρ. Φιλοσοφίας του Παν. της Γενεύης, με διδακτορικό στη Γνωσιολογία, το είχε αποκαλέσει "εντοπισμό της προσοχής". Εντόπισαν την προσοχή τους, δηλαδή, στα κριτήρια ονοματοδοσίας κακοκαιριών. Όχι στο νόημα του ονόματος Ελπίδα.

"Η ουσία του λάθους έγκειται στον εντοπισμό της προσοχής", ήταν το ακριβές απόφθεγμα του αλησμόνητου Nicolas Kaloy. Γράφει και για το "Σύνδρομο του βλάκα ειδικού", από αιώνες παρατηρημένο.

 

Τέταρτον, εισηγούμαι θεωρητική λύση: απο-εντοπισμός της προσοχής.

Κοινώς: Βλέπουμε όλη τη σκακιέρα.

 

Πέμπτον, τέλος, προειδοποιώ επί του κινδύνου.

Δεν είναι απλό πράγμα να αποεντοπίζεις την προσοχή ενός ισχυρού. Θεός να σε φυλάει από την οργή του, όταν ανακαλύπτει την "πατάτα" του, αλλά και από τα σκηνικά που θα στήσει, προκειμένου να το ανάγει σε ηθελημένη επιλογή του. "Ζωή" θα βαφτίσει την επόμενη για ξεκάρφωμα.

 

Συνεπώς, έχουμε θεωρητική απάντηση στην αρχική μας ερώτηση: "Πώς μπερδευτήκαμε έτσι;"

Όχι;

Αν ναι, λίγο είναι;

 

 

Διμηνιό 23 Ιανουαρίου 2022

 

Κώστας Τζαναβάρας

σύμβουλος μηχανικός - συγγραφέας

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου