Σάββατο 1 Ιανουαρίου 2022

Οι ακρίδες ξανάρχονται (εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ Ηλείας)

 κ.Διευθυντά,

 ΤΟΛΜΩ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΩ στο κύριο άρθρο παρέμβαση της έγκριτης εφημερίδας σας, με τίτλο "Πανδημία και ατομική ευθύνη" (30.12.21), όχι για να αντικρούσω αλλά για να εμπλουτίσω τον συλλογισμό και να συμβάλω γόνιμα στην ευόδωση της γενναίας προσπάθειάς σας.

Σίγουρα, κάθε νουνεχής συμφωνεί απολύτως ότι "καλούμαστε να διαχειριστούμε μια πολύ δύσκολη κατάσταση", ότι "πλέον ουδείς γνωρίζει το πόσο θα διαρκέσει", ότι "έχει τεράστιες συνέπειες σε κάθε πτυχή της ζωής μας", ότι "η ευθύνη μας είναι υπαρκτή και είναι σύνθετη", ότι "η ευθύνη απέναντι στον εαυτό μας συνεπάγεται την υποχρέωσή μας να παραμείνουμε υγιείς".

Θα υπερακοντίσω, μόνον, ότι το διακύβευμα είναι κάτι πολύ περισσότερο από τη δημόσια υγεία. Τίθεται σε κίνδυνο, φρονώ, το "μεγάλο πλέγμα σχέσεων μέσα στο οποίο ζούμε και αποφασίζουμε". Διακυβεύεται "το πιο σημαντικό όπλο και το πιο σημαντικό αντίδοτο απέναντι σε κάθε ιό και σε κάθε πανδημία", που "είναι η δυνατότητα του ανθρώπου να σκέφτεται και να δρα με βάση τη λογική".


ΘΑ ΕΣΤΙΑΣΩ, όμως, στην αιχμηρή θέση σας "Όλα τα προγνωστικά μέχρις στιγμής έχουν διαψευστεί". Και θα την συσχετίσω  και με την αυτονόητη "είναι σημαντικό να είμαστε ενημερωμένοι και να εμπιστευόμαστε αυτά τα οποία συνιστούν οι ειδικοί και όχι αυτά που τυχαίνει να ακούμε, ή να διαβάζουμε από αναξιόπιστες πηγές".

Ίσως, λοιπόν, δεν γνωρίζουν και τόσο πολλοί Έλληνες ότι, ο παγκοσμίως επιφανέστερος Έλληνας ειδικός, είναι ο Καθηγητής Πολιτικής Υγείας του Στάνφορντ Δρ. Ιωάννης Ιωαννίδης. Και είχε δηλώσει, ήδη από τον Νοέμβριο του 2020 τα εξής: "Το λοκντάουν είναι καταστροφή. Είναι σαν ένας στρατηγός, βλέποντας ένα σμήνος από ακρίδες να καταφθάνει στην πόλη, να διατάζει το πυροβολικό του να βομβαρδίσει την πόλη".

Αποτέλεσμα: "Θριαμβολογεί ότι διώξαμε τις ακρίδες, αλλά καταστράφηκε και η πόλη".

Προσωπικά, είχα σχολιάσει: " Έξοχο δείγμα ευρύτερης σκέψης από παγκοσμίως αναγνωρισμένο ειδικό. Οι συνάδελφοί του που ευθύνονται για τα μέτρα εγκλεισμού, έχουν καταφανώς χάσει αυτή τη μεγάλη εικόνα του θέματος. Βλέπουν τις "ακρίδες", εισηγούνται "βομβαρδισμό", αλλά αδυνατούν να σκεφθούν καν τις ευρύτερες επιπτώσεις στην "πόλη". Πρόκειται για οφθαλμοφανές σφάλμα εντοπισμού της προσοχής. Ανθρώπινο λάθος, αλλά μέχρις ενός σημείου."

Και, κλείνοντας χρόνο (12.11.21), έστειλα email στον Δρα Ι.Ιωαννίδη με το ίδιο θέμα: "Οι ακρίδες ξανάρχονται".

ΑΙΣΘΑΝΟΜΑΙ ότι έχω κάτι παραπάνω από το δικαίωμα και την άδειά του να κοινοποιήσω το βασικό σημείο της απάντησής του (13.11.21).: "Τι να πω; Ελπίζω οι ακρίδες να μας λυπηθούν γιατί εμείς δεν δείχνουμε οίκτο για τους εαυτούς μας."

ΘΑ ΠΡΟΣΘΕΣΩ ότι με το email του έστελνα το άρθρο "Ισαποστάκηδες ή φιλαλήθεις;", δημοσιευμένο στον τοπικό τύπο της γενέτειράς μου Κορίνθου. Όπως του έγραφα: "Αφορά έλεγχο από γνωσιολογικής πλευράς, των επίσημων ανακοινώσεων της 20ης Οκτωβρίου, από τον υπεύθυνο Καθ. Σ. Τσιόδρα. Αναδεικνύω, πιστεύω, σοβαρό πρόβλημα που δημιουργεί εύλογες πρόσθετες ανησυχίες."

Απάντηση: "Υπάρχουν τόσα πολλά που θα μπορούσαν να είχαν γίνει καλύτερα".

κ.Διευθυντά,

Δεν θέλω να γράψω τίποτα άλλο. Την "βομβαρδισμένη πόλη" την περιγράψατε. Τις "ακρίδες" τις ξαναβλέπουμε. Η Πατρίς, ερωτώ, πότε θα επιστρατεύσει τους αρίστους της;


Κώστας Τζαναβάρας A.T.M. - E.M.Π.

σύμβουλος μηχανικός - συγγραφέας

ελεύθερος σκοπευτής πολιτικός

Διμηνιό Κορινθίας Τ.Θ. Ν7, ΚΙΑΤΟ 20200

2742026049 - 6978393696

ktzanavaras@otenet.gr

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου