Κυριακή 18 Αυγούστου 2019

Το μοιραίο[;] λάθος του Donald Trump


Αθόρυβα εντελώς, χωρίς να πάρει «μυρουδιά» καν η κοινή γνώμη, ανέκυψε ζήτημα Fentanyl με την Κίνα. Δεν είναι και πολλοί, άλλωστε, αυτοί που γνωρίζουν για την κρίση οπιοειδών (opioid crisis) στις ΗΠΑ. Κι ακόμη λιγότεροι γνωρίζουν ότι το θέμα είναι ψηλά στην ατζέντα του Προέδρου Trump.
Εμείς οι ενήμεροι, γνωρίζαμε ότι υπάρχει συνεργασία, επί του σοβαρού θέματος, μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. Ότι μεγάλο μέρος της ποσότητας αυτού του φαρμάκου, που «θερίζει» στην Αμερική, προερχόταν από την Κίνα, και μάλιστα με ανεξέλεγκτες λαθραίες εισαγωγές μέσω ταχυδρομείου. Και αναμενόταν σχετική ρύθμιση από κινεζικής πλευράς.
Ξαφνικά, όμως, προέκυψε προεδρικό tweet. Στρεφόταν κατά της Κίνας, για την πορεία των εμπορικών συνομιλιών και τη μη αγορά αμερικανικών αγροτικών προϊόντων. Και μαζί, την κατήγγειλε που δεν έκανε τίποτα για το θέμα Fentanyl.

Η κινεζική απάντηση εξέπληξε, όχι μόνον γιατί ήταν ένας απλός σχολιασμός (commentary) στο site του επισήμου πρακτορείου XINHUANET (Commentary: Blaming China for US fentanyl issue totally unacceptable).
Εξέπληξε και η σκληρή υπόδειξη ότι είναι θέμα αμερικανικής «παράδοσης στην υπερβολική χρήση συνταγογραφούμενων αναλγητικών». Ήταν σκληρό πολύ και το «Οι ΗΠΑ έχουν να ρίξουν στον εαυτό τους και μόνον την ευθύνη για την κρίση κατάχρησης φαιντανύλης».

Εκείνο που προκαλεί κατάπληξη, όμως, είναι η ξερή και πλήρης κινεζική άρνηση ύπαρξης θέματος. Αν μη τι άλλο, το θέμα είχε τεθεί κατά την επίσκεψη Trump στο Πεκίνο, ήδη από το Νοέμβριο του ’17.
Αναρωτιέται, ευλόγως, κανείς τι ακριβώς να συμβαίνει. Και υπάρχουν πολλές αληθοφανείς απαντήσεις. Αλλά μία από αυτές είναι –φρονώ– η πιο ανησυχητική: κανείς δεν τόλμησε μέχρι τώρα να πει την αλήθεια στον Πρόεδρο Trump. Και η Κίνα, απλώς σιωπούσε ακούγοντας.

Το σκηνικό, κάθε άλλο παρά αθώο είναι. Για τους κάπου 64.000 θανάτους ετησίως στις ΗΠΑ, υπήρχε ξεκάθαρη ενοχή αμερικανικών φαρμακευτικών εταιρειών. Η «καραμέλα» για ευθύνες της Κίνας, προφανώς, ήταν πολύ βολική.
Το ερώτημα, λοιπόν, είναι ακριβώς αυτό: τι ήξερε [και τι ξέρει] σχετικά ο Πρόεδρος Trump; Η απάντηση «τίποτα», πάντως, συνάδει με την επιλογή απάντησης μέσω “commentary”, και χωρίς ονομαστική αναφορά.
Προφανώς, σε αυτό το ενδεχόμενο, υφίσταται ευρύτερο πρόβλημα, στο σύστημα πληροφόρησης του Προέδρου Trump. Και η Ιστορία έχει αποδείξει επανειλημμένως ότι η ανακριβής ενημέρωση είναι η αχίλλειος πτέρνα των ηγετών με ισχυρή ατομική εξουσία. Κόλακες και επιτήδειοι, ήξεραν πάντα πολύ καλά να διαστρέφουν την αλήθεια. Και δύσκολα βρίσκονται πρόθυμοι να την αποκαταστήσουν –κυρίως γιατί είναι απίθανο να το επιτύχουν.
«Στέκουν», π.χ., τα περί 150 δις $, συν 1,8 δις $ cash, στη συμφωνία με το Ιράν;

Μία άλλη αληθοφανής απάντηση, είναι για ακόμη λιγότερους. Με λίγη παραπάνω προσοχή, όμως, διακρίνεται ότι ο σχολιασμός είναι πολύ μακροσκελής για σκληρός, και μάλιστα κινέζικος. Έχει και αντιφάσεις. Π.χ. δεν υπήρχε θέμα, αλλά ελήφθησαν μέτρα. Χώρια που απαντάει σε κατηγορία που δεν υπήρξε ακριβώς.
Δείχνει σαν κάποιοι γραφειοκράτες να παραληρούν –αυτή τη φορά από άδικη επίθεση. Την προηγούμενη φορά, αντίστοιχο παραλήρημα ήταν για σκληρή απειλή. Ο ΥΠΕΞ της Βόρειας Κορέας, το ’17, μιλούσε για «κήρυξη πολέμου».
Κι ενώ ο “Dear Mr.Chairman” σιωπούσε χαρακτηριστικά.

Συνεπώς, σε σχέση με την ιδιότυπη ερώτηση του τίτλου, υπάρχουν τουλάχιστον δύο εκδοχές: μία για βιαστικούς, και μία για υπομονετικούς. Αν προκύψει και σήμα «αργάημισυ» την …καλή βραδιά του τρέχοντος μηνός…

18 Αυγούστου 2019

Κώστας Τζαναβάρας




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου