Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2017

Η ώρα της αλήθειας για τα θύματα των “crooked media”



O Donald J. Trump, την προσεχή Παρασκευή 20.1.17, αναλαμβάνει επισήμως 45ος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Για την τελετή, αναμένονται στην Washington μερικά εκατομμύρια οπαδών του. Η τηλεοπτική μετάδοση, όμως, θα τον κάνει επιβλητικά γνωστό σε πολύ περισσότερους συμπατριώτες του, αλλά και παγκοσμίως. Όλοι αυτοί, εκτιμώ ότι θα βρεθούν μπροστά σε μία θετική έκπληξη, αλλόκοτης μορφής. Θα εκπλαγούν τόσο για την προσωπικότητά του, όσο και για τις πολιτικές του προθέσεις και προτεραιότητες.
Η ενορχηστρωμένη προπαγάνδα, επιμελώς, τους έχει εγκαθιδρύσει διεστραμμένη εικόνα. Ο νέος πλανητάρχης, άλλωστε, είχε και έχει ανοικτό μέτωπο προς τα «ανέντιμα μέσα μαζικής ενημέρωσης». Μάλιστα, στην εκ βαθέων και ιστορική ομιλία του στο West Palm Beach, FL, στις 13.10.16, μίλησε για «απόλυτα φρικιαστική παράσταση των ψεμάτων εξαπάτησης». Αυτό ακριβώς θα αντιληφθεί την Παρασκευή ένα αχανές τηλεοπτικό κοινό.
Εκμεταλλεύθηκαν δεόντως – οι αντίπαλοί του – και τις ανατρεπτικές «κορώνες» του, για να εμπνεύσουν στάση «κατεβάσματος των ακουστικών». Αποτέλεσμα : πάμπολλοι απεφάσισαν να μην συνεχίσουν να ασχολούνται με τα λεγόμενά του, κρίνοντας από 1-2 περιστατικά ή/και θέσεις του.

Ως προς την πολιτική που επαγγέλλεται, η προπαγάνδα έκανε «θαύματα». Ήταν «είδηση», λόγου χάριν, η ανάκληση (repeal) του συστήματος υγείας “Obamacare”, αλλά όχι και η πρόθεσή του να το αντικαταστήσει με καλύτερο και οικονομικότερο. Δεν ήταν «είδηση» και η εξαγγελία προγράμματος στήριξης της οικογένειας, παρότι έχει αναθέσει επικοικωνιακά το νέο “Childcare” στην μεγάλη κόρη του. Δεν ήταν «είδηση» ούτε καν η εξαγγελία για μεγάλη μείωση του φορολογικού συντελεστή από 35% σε 15%.
Εν ολίγοις, οι περισσότεροι θα ακούσουν τις πολιτικές θέσεις του για πρώτη φορά την Παρασκευή.

Ως προς την προσωπικότητά του, από την άλλη, αναμφίβολα το πιο κραυγαλέο ζήτημα ήταν οι γνωστές – ακραία απαξιωτικές για το γυναικείο φύλλο – κουβέντες του, μαγνητοφωνημένες σε κάποιο λεωφορείο πριν ουκ ολίγα χρόνια. Η κατακραυγή ήταν γενική, μέχρις αμέσων συνεργατών του και στενοτάτων συγγενικών του προσώπων.
Προσωπικά, από το ταπεινό blog μου (11.10.16), χαρακτήρισα το θέμα ως «αντροπαρέα, που ο καθένας λέει ό,τι φθάσει η γλώσσα του». Επεσήμαινα και ότι ουδέποτε υπήρξε αντίστοιχη πράξη του. Οι ενορχηστρωμένες καταγγελίες διαφόρων κυριών, ήσαν στη χειρότερη περίπτωση ένα απλό «καμάκι». Έκαναν ντόρο, απλώς λόγω κλίματος γενικής κατακραυγής. Αναρωτήθηκα, εν τέλει, «Προεδρικές εκλογές έχετε ή screening για διευθυντή παρθεναγωγείου ;».
Λίγες μέρες αργότερα (15.10.16), του έγραφα – σε δεύτερο ενικό πάντα : «πρόφερες την κρισιμότερη λέξη της καμπάνιας σου. Αυτήν που εξηγεί στον πολύ κόσμο ποιος είσαι : ένας insider.» Δηλαδή, ένας προνομιούχος του συστήματος. Και έπεισε ότι θέλει και μπορεί να το αλλάξει.
Ήταν απόσπασμα από την ως άνω ομιλία του, που – κατ’ εμέ – του έδωσε την τελική νίκη, ανατρέποντας άρδην την κατάσταση. Και την συμπλήρωσε ιδανικά η συνέντευξη της νέας Πρώτης Κυρίας στο CNN (18.10.16). Μεταξύ άλλων, «καθάρισε» και το ως άνω κραυγαλέο ζήτημα με δύο λέξεις : “boystalks”.
[Για τους δύσπιστους : το FBI άνοιξε ξανά το φάκελο των emails μόλις στις 28.10.16]

Όλα αυτά είναι απλώς ενδεικτικά της μονόπλευρης «ενημέρωσης». Αυτή η στρεβλή προβολή υπάρχει στα πάντα. Και ο τηλεθεατής της τελετής, αυτός που έχει εγκλωβισθεί μέχρι τώρα, μοιραία, θα καταλάβει. Ίσως όχι τα πάντα, αλλά σίγουρα πολλά. Θα δει πάντως, και θα ακούσει, χωρίς «παράσιτα» και σε υπέρλαμπρο σκηνικό. Εκεί – πιστεύω – θα μπερδευτεί άσχημα. Ιδιαίτερα, αν έχει εκδηλωθεί δημοσίως.
Ευλόγως αναμένει κανείς έντονες ψυχοσωματικές αντιδράσεις και βουβές αναταράξεις. Μαζικές, και σε «αχαρτογράφητα νερά» για την επιστήμη. Μάλιστα, συντηρείται επιμελώς και το κλίμα άγριας αντιπαράθεσης. Δεν είναι, λοιπόν, καθόλου εύκολο για τον εξαπατημένο τηλεθεατή να αναθεωρήσει ψύχραιμα την κατάσταση.
Ταυτόχρονα, σε αυτό το κλίμα, θα δούμε και τις αντιδράσεις των “crooked media” απέναντι στην προοπτική να έχουμε «επικοινωνιακά πανίσχυρο Καίσαρα». Εκτίμησή μου από τον Αύγουστο (Φωνή της Κορινθίας φ.1511/8.9.16), αλλά τώρα πια χειροπιαστή πραγματικότητα. Όχι ;
Θα πάμε, άραγε, σε ένα κόσμο χωρίς προπαγάνδα ; Ή, έστω, σε κόσμο ενάρετης επικοινωνιακής ισχύος ; Ή, μήπως, θα δούμε άλλου επιπέδου προπαγάνδα ;


Κάπως έτσι, όμως, δεν μας έχει φύγει ακόμη η περιέργεια τι μέλλει γενέσθαι ως προς το τεράστιο χρέος της υπερδύναμης. Ο πολύς Obama κατάφερε και το πήγε από 7 σε 23 τρις, αλλά το θέμα ελάχιστα απασχόλησε τα περιώνυμα debates. Αλλά και ο νέος πλανητάρχης – αν δεν μου έχει διαφύγει κάτι – έχει περιορισθεί μόνον σε καυστικές παρατηρήσεις. Ουδείς, άλλωστε, τον ρωτά τι σκοπεύει να κάνει.
Ταυτόχρονα, τα αμερικάνικα χρηματιστήρια ίπτανται σε ιστορικά υψηλά. Όλα δείχνουν ότι αναζητούν συναισθηματικά ευάλωτους πελάτες. Αγοραστές του «λαχείου» ή του «μουντζούρη». Την ώρα που οι έμπειροι θα αξιολογούν ψύχραιμα και τις τρέχουσες αποτιμήσεις.

Κόρινθος 15 Ιανουαρίου 2017

Κώστας Τζαναβάρας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου