Σάββατο 13 Ιανουαρίου 2024

Ποιός είναι ο φθηνότερος πάροχος ενέργειας; (Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ φ.1874/11.1.2024)

Η ΩΣ ΑΝΩ ΕΡΩΤΗΣΗ απασχολεί, ιδίως αυτές τις μέρες, πολλούς Έλληνες. Τόσο, που μάλλον δεν πάει το μυαλό μας ότι υπάρχουν κι άλλες απαντήσεις. Εκτός από το όνομα κάποιας από τις εταιρείες-παρόχους, εννοώ.

ΜΙΑ ΚΑΛΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ, πάντως, είναι αυτή ακριβώς: "ο ήλιος" -τουλάχιστον για την ηλιόλουστη χώρα μας. Με το σωστό ηλιασμό/αερισμό του σπιτιού μας, μπορούμε να γλυτώνουμε ενέργεια που αλλιώς θα αγοράζαμε.

Με το σωστό ηλιασμό/αερισμό γλυτώνουμε ενέργεια για θέρμανση το χειμώνα. Επίσης γλυτώνουμε από το κόστος αφύγρανσης, είτε το ξέρουμε είτε όχι. Το καλοκαίρι, πάλι, γλυτώνουμε από το κόστος ψύξης με κλιματιστικό.

Το πόσο φθηνότερα θα μας έρθει έτσι η ενέργεια είναι και θέμα σπιτιού. Παίζει ρόλο η αρχιτεκτονική, ο προσανατολισμός, το αν είναι διαμπερές, η μόνωση κ.λ.π. Καλώς εχόντων των πραγμάτων, όμως, δεν είναι μόνον η οικονομία ενέργειας αλλά και το αποτέλεσμα. Είναι άλλη "ατμόσφαιρα". Χώρια που είναι και πιό υγιεινό.

ΟΛΟ ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ, αν είναι μυστικό, είναι ότι άλλες ώρες ανοίγουμε τα παράθυρα το χειμώνα κι αλλες το καλοκαίρι. Αντιστίχως: άλλες ώρες κλείνουμε ερμητικά τα παράθυρα το χειμώνα και άλλες το καλοκαίρι. Το τονίζω: ερμητικά.

ΤΟ ΒΑΣΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ, για μιά τέτοια εξοικονόμηση ενέργειας, δεν είναι πρακτικής φύσεως. Τα όποια πρακτικά προβλήματα δεν είναι άλυτα πριν προσπαθήσουμε να τα λύσουμε. Το βασικό πρόβλημα, εννοώ, είναι η "μη-προσπάθεια", είναι εγκεφαλικό. Και ονομάζεται ακριβώς "πνευματική οκνηρία".

Ο πνευματικά οκνηρός, πρώτα απ' όλα, έχει τις φαεινές ενστάσεις του: δεν είναι πάροχος ενέργειας ο ήλιος, γιατί δεν τον πληρώνουμε, σωστά; Περισσότερο, είναι που βλέπει "βουνό" τα πρακτικά προβλήματα. Λόγου χάριν, έχει την απόλυτη πεποίθηση ότι, αφού δεν μπορεί λόγω εργασίας να αερίζει τις ημέρες εργασίας, έχει κάθε λόγο να μην αερίζει και στις αργίες.

Αν το φιλοσοφήσουμε λιγάκι, νομίζω γίνεται εμφανής ο εγκλωβισμός της σκέψης μας στις ισοπεδωτικές λύσεις. Το πρόβλημα, δηλαδή, με τον αερισμό/ηλιασμό είναι που δεν ισχύει για όλες τις μέρες. Ενώ το κουμπί της σόμπας γυρίζει όλες τις μέρες. Σαφές;

ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΚΑΛΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ, στο ερώτημα του τίτλου, προκύπτει από κάτι ακόμη απλούστερο σε σύγκριση με τον κοπιώδη αερισμό/ηλιασμό. Τί λύσεις έχουμε όταν θέλουμε να πάμε για ύπνο αλλά είναι κρύα τα πόδια μας. Η λύση του οκνηρού είναι να ανάψει τη σόμπα του υπνοδωματίου. Η εναλλακτική λύση είναι 2-3 δεκάδες ακροστασιών ποδιών. Το έχουμε δοκιμάσει;

ΤΟΥΤΕΣΤΙΝ: έχουμε δοκιμάσει το σύστημα των σωστών λύσεων, που είναι και καλύτερες και φθηνότερες;

 

Κόρινθος 26 Δεκεμβρίου 2023

 

Κώστας Τζαναβάρας

σύμβουλος μηχανικός-συγγραφέας



 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου