Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2022

Το γκαμπί του Δνείπερου (Άρθρο στο jenny's World)

Δνείπερος λέγεται ο μεγαλύτερος ποταμός της Ουκρανίας. Και γκαμπί, στο σκάκι, λέγεται ένα δυναμικό "άνοιγμα", δηλαδή ξεκίνημα παρτίδας. Η δυναμικότητά του, έγκειται στο ότι περιλαμβάνει μία χαρακτηριστική "θυσία".  Χαρίζεις στον αντίπαλο κάτι μικρό, συνήθως πιόνι, για να κερδίσεις κάτι περισσότερο, λίγο αργότερα.

 


Όλα αυτά, κάπως συμβολικά, μπορούν να χωρέσουν στο ουκρανικό των ημερών. Νέα παρτίδα έχει ξεκινήσει -το σίγουρο.  Η μία παρτίδα, είχε βρει τη Ρωσία να αποσπά την Κριμαία. Στην άλλη, μιά λαϊκή εξέγερση ανέτρεπε τον εκλεγμένο Πρόεδρο της Ουκρανίας, ως φιλορώσο.

 

Στην τρέχουσα παρτίδα, δεν έχουμε ακόμη δυναμικά γεγονότα. Έχουμε μόνον δηλώσεις και διαδόσεις. Στην αρχή, διαδίδονταν φήμες ότι η Ρωσία ετοιμάζει αντιδημοκρατική ανατροπή του νυν φιλοδυτικού Προέδρου. Στη συνέχεια, οι νέες φήμες αφορούσαν ασυνήθιστη συγκέντρωση ρωσικών δυνάμεων στρατού στα σύνορα με την Ουκρανία.

Αν έψαχνε κανείς αρκετά χαμηλά στα δημοσιεύματα του δυτικού τύπου, μπορούσε να βρει πληροφορίες ότι η Ρωσία αρνείται κατηγορηματικά ότι ετοιμάζει εισβολή, κάνοντας λόγο για ανοησίες -ή κάτι τέτοιο.  

Επίσης χαμηλά, βρίσκονται δηλώσεις του Ουκρανού Προέδρου. Αφ' ενός, να επισημαίνει ότι δεν έχει ενδείξεις για επικείμενη εισβολή. Αφ' ετέρου, και το πιό παράξενο,να δηλώνει ότι οι φήμες για επικείμενη εισβολή βλάπτουν επιχειρήσεις της χώρας του.

 

Αξίζει να θυμηθούμε, πρώτον, το σύστημα του πολεμοχαρούς Μ. Ναπολέοντα: προκαλούσε μία σύρραξη, και μετά έβρισκε με άνεση τί θα κάνει για να ωφεληθεί. Δεύτερον, αξίζει να αναρωτηθούμε: τί έχει να χάσει η Ρωσία των υπερηχητικών πυραύλων; θα την βλάψει κάποια άνοδος των τιμών του πετρελαίου, π.χ.;

Τρίτον, μήπως έχουμε κάποιου είδους "θυσία", π.χ. της αξιοπιστίας ορισμένων;

Τέλος, τέταρτον, μήπως απλώς αξίζει να ψάχνουμε για το αντιγκαμπί;

 

 

Διμηνιό 14 Φεβρουαρίου 2022

 

Κώστας Τζαναβάρας

σύμβουλος μηχανικός - συγγραφέας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου