Κυριακή 12 Απριλίου 2020

Για τη Μεγάλη Πέμπτη 16 Απριλίου 2020



ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Προγραμματίζω, για τη Μ. Πέμπτη, να δημοσιοποιήσω πρόταση με θέμα:
"Εκ βάθρων και εν κινήσει
επανασχεδιασμός του Εθνικού Κτηματολογίου".

Η πρόταση θα έχει τη μορφή Πρόδρομης Έκθεσης Σκοπιμότητας, και θα απευθύνεται στους ενδιαφερόμενους συναδέλφους Αγρονόμους-Τοπογράφους μηχανικούς, προκειμένου να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για την επώνυμη συμμετοχή τους στην ταχύρρυθμη σύνταξη αντίστοιχης Έκθεσης Σκοπιμότητας.
Αφορμή, είναι η δραματική κατάσταση ως προς τις εν εξελίξει μελέτες, όπως περιγράφεται στο από 3.4.20 έγγραφο του Συνδέσμου των γραφείων μελετών ΣΕΓΕΚ (βλ. Κτηματολόγιο: τορπίλη στο κόστος και τα χρονοδιαγράμματα του έργου).
Η κατάσταση, ως γνωστόν, απλώς επιδεινώθηκε με την καραντίνα για τον κορωνοϊό, καθώς ήδη υπήρχαν καθυστερήσεις, ιδίως στην υποβολή δηλώσεων ιδιοκτησίας.
Κατά την άποψη του υπογράφοντος, εν ολίγοις, απώτερη αιτία του προβλήματος είναι η αστοχία στην εξ αρχής κρατούσα θεμελιώδη αντίληψη για κτηματογράφηση βάσει μαζικών δηλώσεων. Για τον ίδιο λόγο, υπήρξε και η μακρά καθυστέρηση στην ολοκλήρωση του "μεγαλύτερου από τα μεγάλα έργα".
Η σχετική στοιχειοθετημένη κριτική, στην εξ αρχής κρατούσα θεμελιώδη αντίληψη, μαζί με την κεντρική ιδέα της αντιπρότασης, είναι δημοσίως γνωστή ήδη από το 1996. Τώρα, επανακάμπτω με συγκροτημένη πρόταση επανασχεδιασμού.
Η πρόταση του υπογράφοντος, κατ' αρχήν, αφορά δημιουργικές ιδέες υπέρβασης του αδιεξόδου (out of the box solutions), αξιοποιώντας την προτεινόμενη νέα θεμελιώδη αντίληψη για τη σύνταξη του Εθνικού Κτηματολογίου, και οδηγώντας σε γενικής αποδοχής μεταβατικές λύσεις (win-win solutions).
Το κύριο σώμα της παρούσας πρότασης, όμως, αφορά 5 δημιουργικές ιδέες αξιοποίησης του Ε.Κ. σε καινοτόμες διαδικτυακές εφαρμογές.
Αυτές οι δημιουργικές προτάσεις, ακραία ανατρεπτικές και φιλόδοξες, υπερβαίνουν κατά πολύ τα μεγέθη του Ε.Κ. και υπερακοντίζουν τους στόχους του. Διαμορφώνουν, δυνητικά, νέο τοπίο.
Αυτός ο σχεδιασμός, δηλαδή, εφόσον φυσικά γίνει αποδεκτός ως προς την εφικτότητα και τη σκοπιμότητα,  έχει την ισχύ να οδηγήσει, όχι μόνο στην υπέρβαση του αδιεξόδου στις μελέτες, αλλά και σε σημαντικές αναπτυξιακές πολιτικές αποφάσεις, ευρείας αποδοχής.
Καλώ, λοιπόν, τους ενδιαφερόμενους συναδέλφους να προγραμματίσουν αναλόγως την ανάγνωση της πρότασης, προκειμένου να διαμορφώσουν δική τους άποψη και να αποφασίσουν για την περαιτέρω στάση τους. Κάνοντας την κρίση ευκαιρία.
Εκτιμώ ότι με την επώνυμη και πρόθυμη σύμπραξη ολιγομελούς ομάδας συναδέλφων, από τη Μ. Πέμπτη κιόλας, η σύνταξη της εν συνεχεία Έκθεσης Σκοπιμότητας, θα είναι θέμα περίπου δύο εβδομάδων.

ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ !
Διμηνιό 12 Απριλίου 2020

Κώστας Τζαναβάρας Α.Τ.Μ. - Ε.Μ.Π.

3 σχόλια:

  1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βαγγέλης Κόκκινος: Η εξειδικευμένη πρόταση του φίλου Τοπογράφου Μηχανικού Κώστα Τζαναβάρα, ενέχει μεγάλο και πρακτικό ενδιαφέρον για τους ενδιαφερόμενους συμπολίτες μας, αλλά και συναδέλφους του. Θέτει δε προ των ευθυνών τους όποιους συνηθίζουν να γράφουν και να ξαναγράφουν επί παντός επιστητού και εκεί σταματάνε. Εδώ, ήλθε η ώρα της κοινής ομαδικής συντεχνιακής ευθύνης. Να δούμε τους πραγματικά ενεργούς συμπολίτες μας ειδικούς επί του αντικειμένου. Ιδού η Ρόδος...

      12 Απριλίου 2020 - 6:51 μ.μ.

      Διαγραφή
    2. Φίλε Βαγγέλη, σε ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο και τα καλά σου λόγια. Κρίμα που το είδα μόλις τώρα, καθώς είμαι απορροφημένος με τη σύνταξη της Πρόδρομης Έκθεσης Σκοπιμότητας..
      Βάζεις πραγματικά το πνεύμα της όλης πρωτοβουλίας μου. Το πνεύμα της "κοινής ομαδικής συντεχνιακής ευθύνης".
      Νομίζω ότι η Έκθεση, παρότι πρωτίστως τεχνικό κείμεενο, θα είναι απολύτως κατανοητή και εκτός του στενού κύκλου των ειδικών.
      Μπορώ να σου πω και κάτι που κατέληξα μόλις πριν λίγο: η όλη αντιπρόταση, βασίζεται σε μία λέξη. Αξιοπρέπεια.
      Σε παρακαλώ, αν προλαβαίνεις, να το μεταφέρεις στους αναγνώστες της ΦΩΝΗΣ μας, μαζί με τις ευχές μου, όπως και σε εσένα και την οικογένειά σου,για ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ! Και ΚΑΛΗ ΑΝΆΣΤΑΣΗ!

      Διαγραφή