Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2018

ΕΚΤΑΚΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΑΓΟΡΑΣ



Χθεσινό άρθρο στο Bloomberg, με τίτλο “Merkels Would-Be Heir Says Germany Comes First”, θέτει νέα ενδεχόμενα στην στρατηγική της Γερμανίας, όπως διατυπώνονται από ισχυρούς Γερμανούς, εν όψει και της διαδικασίας εκλογής νέου αρχηγού του CDU την 7η Δεκεμβρίου.

Επί της ουσίας, σε μία τέτοια περίπτωση, θα επιβεβαιώνονταν οι προ διετίας μακρο-εκτιμήσεις του άρθρου «Πού πηγαίνει η Ευρώπη;» (18.9.16 – Φ.τ.Κ. φ.1513/22.9.16): «Η Γερμανία, είναι λογικό να αναρωτιέται τι άλλο της χρειάζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση. Τι άλλο έχει να κερδίσει – ως συνεταίρος – από τα εξουθενωμένα θύματα της πολιτικής της;»

 

Εκτιμάται ότι, μία τέτοια στροφή στρατηγικής, αν και επιβάλλεται στην Γερμανία για αμυντικούς πλέον λόγους, δεν θα προεξοφληθεί από τις αγορές. Αντιθέτως, θα υπάρξει νότια πορεία αναμονής, ίσως και μέχρι να ξεκαθαρίσει το θέμα κομματικής ηγεσίας.

 

Σε κάθε περίπτωση, από τεχνικής πλευράς, ο DAX αναμετράται με ισχυρή καμπύλη πανικού. Χθες, μετά και το πρωινό σήμα για 11.516,63, υπήρξε απόπειρα διάσπασής της, που απέτυχε θεαματικά. Σήμερα, το αναδιαμορφωμένο όριο ενδοσυνεδριακού υψηλού τίθεται στο 11.527,99.

Αντίστοιχη αντίδραση των αγορών, αναμένεται ευλόγως και στην ισοτιμία του ευρώ, με το όριο για το EURUSD στο 1,3350 περίπου.

Αντιθέτως, εκτιμάται ότι, αυτό το ενδεχόμενο, εκφράζει ούτως ή άλλως τις θετικές προοπτικές της πολιτικής Trump. Συνεπώς το χθεσινό σήμα για απώτερω χαμηλό της ολιγοήμερης διόρθωσης του DJIA στο 24.885,32 επαναλαμβάνεται ενισχυμένο.

 

15 Νοεμβρίου 2018

 

Κώστας Τζαναβάρας

1 σχόλιο: