Κυριακή 10 Ιουνίου 2018

Θεϊκά θεωρεία: USDTRY (4)


Συμπληρώθηκαν τρεις μήνες από το αρχικό σήμα μας για την ισοτιμία (USDTRY) της τουρκικής λίρας (TRY) προς το de facto παγκόσμιο νόμισμα (USD).
Στις 8 Μαρτίου ήταν στο 3,80 και το σήμα έκανε λόγο για 6. Στις 23 Μαΐου έφθασε ενδοσυνεδριακά στο 4,93 και τώρα είναι κάπου στο 4,47.
Οι κρίσιμες εκλογές, προεδρικές και βουλευτικές, είναι σε δύο εβδομάδες (24/6), το φετινό Ραμαζάνι τελειώνει σε μία εβδομάδα, και αύριο Δευτέρα 18/6 ανακοινώνεται ένα κρίσιμο νούμερο: ο πληθωρισμός μηνός Μαΐου.
Σύμφωνα με το Bloomberg (Turkey's Lira Didn't Get the Memo on Rate Hikes), αναμένεται 12%, έναντι 10,85% τον Απρίλιο.
Η περίσταση είναι αναμφισβήτητα κρίσιμη, καθώς το ευλόγως αναμενόμενο νούμερο είναι σε θέση να δημιουργήσει ισχυρό νέο κύμα πανικού. Άλλωστε, και τεχνικά η εικόνα του USDTRY είναι σε κρίσιμο σημείο. Είτε πάνω, είτε κάτω –δεν υπάρχει σημείο ηρεμίας ακόμη.
Την ίδια στιγμή, μία εικόνα πανικού διαστάσεων, σε χώρα-μέλος του G20, θα μπορούσε να έχει δραματικές αλυσιδωτές επιπτώσεις στις αγορές, που κι αυτές πλέον «τρέμουν τον ίσκιο τους».
Δεν είναι ασήμαντο ότι, μία τέτοια ηχηρή εξέλιξη, θα μπορούσε να συνδυασθεί με τον απόηχο της G7 (9/6/18), αλλά και να επισκιάσει επικοινωνιακά την ιστορική συνάντηση Trump-Κιμ (11/6/18).
Υπό αυτό το πλαίσιο, ανακεφαλαιωτικώς και των προηγουμένων διαδικτυακών δημοσιευμάτων, θέτω υπ’ όψιν τα εξής ουσιώδη:
1.      Η προσεχής εκλογή νίκη Ερντογάν, δεν έχει αμφισβητία που να στοιχηματίζει εναντίον της. Η δημοσιευμένη πρόβλεψη του υπογράφοντος, κάνει λόγο για άνετη νίκη από τον πρώτο γύρο. [7/6/18]
2.      Σύμφωνα με το νέο Σύνταγμα της γείτονος, ως γνωστόν, επέρχεται σημαντική ενίσχυση των προεδρικών εξουσιών του, σε βαθμό δικτάτορα.
3.      Δικτατορία με ελεύθερη οικονομία, είναι –όπως έχει αποδειχθεί ιστορικά– η καλύτερη συνταγή οικονομικής ανάπτυξης. [16/5/18]
4.      Ευρύτερα, το μοντέλο δυναμικού πολιτικού, ακόμη και σε βαθμό αγριότητας, εμπεδώνεται ως πρότυπο παγκοσμίως. [16/5/18]
5.      Το ως άνω «μοντέλο», πάει πακέτο με την ευρέως παρεχόμενη «ενημέρωση».
6.      Το όλο σκηνικό, δείχνει ένα καλοσχεδιασμένο προεκλογικό εγχείρημα, σε δύο χρόνους. [16/5/18]
7.      Ήδη, πάντα κατά τις εκτιμήσεις του υπογράφοντος, είμαστε «πια στον δεύτερο από τους “δύο χρόνους”». [23/5/18]
Ως προς τον πληθωρισμό Μαΐου, θέτω υπ’ όψιν τις εξής σκέψεις:
1.      Eπιβαρύνθηκε, προφανώς, από την δυσμενή εξέλιξη στην κρίσιμη ισοτιμία USDTRY. Η σχετική υποτίμηση εκτιμάται σε 17% περίπου. [1/6/18]
2.      Τον Μάϊο, επίσης, υπήρξε ανατίμηση των –σε USD– διεθνών τιμών του πετρελαίου κατά 4-5%. [1/6/18]
3.      Συνεπώς, ο «εισαγόμενος πληθωρισμός» Μαΐου θα πρέπει να κινήθηκε στα επίπεδα του 22%. Ίσως λίγο χαμηλότερα, αν έχει κάποιο βάρος η εξέλιξη της ισοτιμίας EURUSD.
Ως προς τις προοπτικές του πληθωρισμού, επίσης:
1.      Η κρίσιμη ισοτιμία USDTRY, μετά το υψηλό 4,93 της 23ης Μαΐου, όχι μόνον δεν κινείται ανοδικά, αλλά μέχρι τώρα κινείται κάπου 2% χαμηλότερα για τον Ιούνιο (σε μηνιαία βάση).
2.      Τον Ιούνιο, επίσης, έχουμε μέχρι τώρα υποτίμηση των –σε USD– διεθνών τιμών του πετρελαίου κατά κάπου 6%.
3.      Συνεπώς, ο «εισαγόμενος πληθωρισμός» Ιουνίου αναμένεται βασίμως να κινηθεί σε αρνητικό έδαφος, ίσως και -10%.
Εν αναμονή, λοιπόν, τόσο του τελικού μεγέθους του πληθωρισμού Μαΐου, όσο και των προεξοφλητικών διαθέσεων των αγορών, τίθεται υπ’ όψιν το εξής “Plan B-point” για το USDTRY:
1.      Κύμα αρχικού πανικού, ολιγοήμερου, ίσως και προς το 4,75 (τώρα 4,47).
2.      Ολοκλήρωση του «καλοσχεδιασμένου προεκλογικού εγχειρήματος, σε δύο χρόνους». [16/5/18]
3.      Εγκαθίδρυση, με κάποιο τρόπο (4,93 & 4,75 π.χ.), μακροχρόνιας ήπιας ανατιμητικής τάσης για την διεθνή ισοτιμία της τουρκικής λίρας.
4.      Το ως άνω “Plan B-point”, συνάδει, ενδεχομένως, με τις αγοραίες τιμές επιτοκίων σε TRY. Τουλάχιστον, ως προς το σημείο 3.
Κατά τα άλλα, το προαναγγελθέν [4/6/18] άρθρο της προσεχούς Κυριακής 17 Ιουνίου θα έχει τίτλο «Σουλτάνος ή χαλίφης;»…

10 Ιουνίου 2018

Κώστας Τζαναβάρας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου