Δευτέρα, 17 Οκτωβρίου 2016

Tramps & trumps : Γράμμα στον ROTTENΠαλιόφιλε,

Σου υποσχέθηκα να κόψω ένα κομμάτι ομιλίας του Τραμπ, και να βάλω ελληνικούς υπότιτλους. Ένα ολιγόλεπτο κομμάτι όπου μιλάει από καρδιάς για τον εαυτό του, αλλά και γι’ αυτό που επιχειρεί : Να κάνει την Αμερική μεγάλη ξανά.
Ατυχώς, οι λίγες μέρες διορία που σου ζήτησα δεν μου φθάνουν για να κάνω ακριβώς αυτό που σου υποσχέθηκα. Αλλά δεν θα αφήσω να πάει χαμένη η ευκαιρία να σε κάνω να ξαναπείς κάτι σαν αυτό που μου έγραψες πριν από λίγους μήνες για το ΟΔΟΣ ΟΔΥΣΣΕΙΑΣ : «Πρώτη φορά κατάλαβα Όμηρο».
Θα στα εξηγήσω, λοιπόν, ελληνικά. Πρώτα, θα σου μεταφράσω το προηγούμενο άρθρο «Insider», δηλαδή «προνομιούχος». Αυτό που λέμε «ο άνθρωπος που είναι μέσα στο σύστημα».
Μετά, θα διαβάσεις το κρίσιμο σημείο της ομιλίας του. Και θα σε αφήσω – αν σου χρειάζεται – να τον δεις να τα λέει στη γλώσσα του. Να διαβάσεις την γλώσσα του σώματός του, σαν καλός μάστορας και παιδί της πιάτσας που είσαι κι εσύ.

Το άρθρο μου, χωρίς Αγγλικά :

«Αγαπητέ Ντόναλντ,

Προχθές 13/10, στο West Palm Beach, FL, είπες τα πράγματα με το όνομά τους. Και σε πολύ-πολύ βασικά θέματα, όπως η κατάσταση στη χώρα σου, ο Τύπος, οι Κλίντονς και η κρισιμότητα της εκλογικής σου μάχης. Αλλά – για μένα – πρόφερες και την κρισιμότερη λέξη της καμπάνιας σου. Αυτήν που εξηγεί στον πολύ κόσμο ποιος είσαι : ένας insider.
[Σημ. : Δεν ξέρω αντίστοιχη λέξη στα ελληνικά. Σημαίνει αυτόν που είναι μέσα στο σύστημα. Το μεταφράζω ελεύθερα «προνομιούχος»].

Πριν σου πω δυό λόγια, ρίξε μία ακόμη ματιά στο video :
Έχουμε και λέμε.

Πρώτον.
Για την κατάσταση, μιλάς για «Εντελώς διεφθαρμένο πολιτικό κατεστημένο», που φροντίζει μόνον να προστατέψει και να πλουτίσει τον εαυτό του. Και, απευθυνόμενος στον κόσμο, ισχυρίζεσαι ότι όλοι αυτοί «Δεν έχουν το καλό σας στο μυαλό τους».
Τι παρέλειψες ; Κάτι σαν «Εκτός από όσους είναι αρκετά άρρωστοι για να το ανέχονται και να το εξυπηρετούν».
Σωστά καταλήγεις συστήνοντας : «Ρίξτε μια ματιά τι γίνεται γύρω».

Δεύτερον.
Για τον Τύπο, τα είπες όλα. Είναι ολοφάνερο αυτό που συμβαίνει εναντίον σου, αλλά μόνον για όσους θα σε ακούσουν με προσοχή. Για να διαμορφώσουν πλήρη εικόνα, ώστε να διαμορφώσουν δική τους άποψη.
Τι δεν βλέπεις ; Την φθορά τους. Το ότι φθάνουν στο επίπεδο που σωστά περιγράφεις, είναι δείγμα αδυναμίας. Αναγκάζονται να φθάσουν σε αυτά τα πρωτόγνωρα επίπεδα χυδαιότητας, την ώρα που τα στοιχήματα έχουν περίπου «τελειώσει» την εκλογή.
Αυτή την αντίφαση χρειάζεται να την δεις καλά, και να την αναδείξεις.
Και κάπου θα πρέπει να χλευάσεις λιγάκι το «Όταν πηγαίνουν χαμηλά, να πηγαίνεις ψηλά» που πλασάρει – τελείως ψεύτικα – η ίρηξ. Πάει πολύ.
«Οι μεγάλοι συντάκτες του παρελθόντος στριφογυρίζουν στον τάφο τους» - εξαιρετική ατάκα.

Τρίτον.
«Οι Κλίντονς είναι εγκληματίες» - σωστό. Αυτοί [μπορούν και] βάζουν ένα μέσο με την Ιστορία των New York Times να αρνείται να χρησιμοποιήσει «αποδείξεις».
Πού διαφωνούμε ; «Οι οικονομικοί πόροι τους είναι σχεδόν απεριόριστοι» λες, αλλά σε βρίσκω λίγο ανενημέρωτο.
Φαίνονται τόσο ισχυροί όλοι αυτοί, αλλά παραβλέπεις μία σημαντική λεπτομέρεια : η οικονομική δύναμη δεν είναι δική τους. Είναι η δύναμη που συγκεντρώνουν με τα ενορχηστρωμένα δημοσιεύματα. Αλλά δεν μπορούν να κάνουν τον ήλιο να ανατείλει από την Δύση.
Μια και μίλησες υπέρ του Brexit, ρίξε μια ματιά : «Goldman Sachs: Οι 5 λόγοι που θα στείλουν την στερλίνα στο ναδίρ». Και θαύμασε λυσσαλέο θράσος : «Τέταρτον, η επανατιμολόγηση της αύξησης των επιτοκίων της Fed τον Δεκέμβριο και η δύναμη δολαρίων που σχετίζεται με αυτό, επίσης θα χτυπήσει την στερλίνα.»
Αλλιώς : κάποτε πρέπει να πεις δυό λόγια και για την ανέντιμη GS. Και πριν «την πάρει και τη σηκώσει».

Τέταρτον.
«Αυτή δεν είναι μια ακόμη εκλογή τετραετίας» - σωστό.
Ο στόχος τους : «Να ανεβάσουν την ανέντιμη Χίλλαρι Κλίντον με οποιοδήποτε κόστος, σε οποιαδήποτε τιμή, χωρίς να έχει σημασία πόσες ζωές καταστρέφουν» - κι αυτό σωστό.
Πού διαφωνούμε ; Μπορεί το τέλος τους να έλθει γρηγορότερα με μία εκλογή της. Και χωρίς να καταστραφεί κανείς.
Αλλιώς : εξηγείς λάθος την ισχύ που επιστρατεύουν. Δεν είναι ένδειξη δύναμης. Είναι απόδειξη αδυναμίας.

Λοιπόν παλιόφιλε, [Όχι εσύ – ο Ντόναλντ]
Είτε συνεχίσεις να τα λες όπως τα λες, είτε φθάσουν στα αυτιά σου οι απόψεις μου και τις εντάξεις στο σκεπτικό σου, χρειάζεσαι την μαγική λέξη. Πολλοί λένε «Δεν θέλουμε να είμαστε μέρος αυτής της ιστορίας», αλλά χρειάζεται να πείσεις ότι είσαι προνομιούχος καλών προθέσεων. Χωρίς αυτό, ούτε ξέρεις ούτε μπορείς. Σαφές ;
Σωστά αιτιολογείς την κάθοδό σου στις εκλογές : «Το κάνω αυτό επειδή αυτή η χώρα μου έχει δώσει τόσα πολλά και αισθάνομαι τόσο έντονα ότι είναι η σειρά μου να δώσω πίσω στη χώρα που αγαπώ.»
Είσαι, όμως, και λίγο λάθος. Περνάς ένα μήνυμα ότι θα μπορούσες να πεις κι εσύ ένα «Δεν με νοιάζει». Σκέψου το λίγο – μπορεί και να σε αδικώ.

Αυτήν την αυτοπαρουσίαση πρέπει να την κάνεις «βούκινο». Θα αδικήσεις τον εαυτό σου, αν δεν το κάνεις. Είναι κάπου 7 λεπτά στο video [τελικά είναι 3]. Βάλε να την κόψουν. Και κάλεσε κάθε υποστηρικτή σου να την στείλει στους φίλους του. Μαζί με δυό λόγια δικά του. Όχι μαζικά emails.
Βάλε και υπότιτλους για τις γλώσσες που χρειάζεται. Με υπότιτλους στα ελληνικά, θα κάνει θραύση. Χρειάζεσαι υποστήριξη από παντού.

Πάνω από όλα, όμως, ένας ενάρετος προνομιούχος ξέρει πολύ καλά τι σημαίνει η εξής φράση : «Αν αποτύχεις με τα παιδιά σου, νομίζω ότι τίποτα άλλο δεν έχει και πολλή σημασία». Αυτό είναι το χειρότερο για την σημερινή Αμερική : αποτυγχάνει με τα παιδιά της. Όλο και περισσότερο.
Βαριά κουβέντα, ιδίως όταν μιλάμε για δράματα. Και για φθόνο – αν το καλοσκεφθείς με το «κομπλιμέντο».

Απόφθεγμα ζωής της Τζάκυ Κέννεντυ.


Ειλικρινά δικός σου,

Κώστας»

Παλιόφιλε ROTTEN, δες και το κομμάτι της ομιλίας που σου έλεγα : 
Είναι στο video από το 33:30 μέχρι το 36:10 περίπου. Και – πού ξέρεις ; – μπορεί να βρεθεί και κανένας εθελοντής να μας το φτιάξει χωριστό και με υπότιτλους.

Κάτι τελευταίο.
Όλη αυτή φασαρία – μαζί και το άρθρο μου – γίνεται πάνω στην κρίσιμη ερώτηση «Είναι ίδιος με την Χίλλαρυ ;». Σωστά ;
Καταλαβαίνεις, βέβαια, τι ανοησία θα είναι να τον περνάμε για ίδιον με δαύτην, ενώ ο άνθρωπος κάνει μία τεράστια προσπάθεια. Ένας προνομιούχος του συστήματος, που θέλει ειλικρινά να το αλλάξει.
Εμένα, όμως, μου φθάνει το εξής απλό και μόνο : Όλα αυτά τα ωραία που λέει, έχει κάθε συμφέρον να τα κάνει. Όπως συμφέρουν και τους υποστηρικτές του. Και, σαν άνθρωπος της πιάτσας, ξέρει τι ρίσκα αναλαμβάνει.

Κατόπιν αυτών κόλλα πέντε, και ρίξε το συμπέρασμά σου αλά ROTTEN.


oberon

Ε


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου