Κυριακή, 26 Ιουνίου 2016

Ανατομία μιάς προπαγανδιστικής παγίδας νέου τύπου


Αρθρο στη ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ (φ.1501/18.6.16)«Αναιδέστατα, τα χαλκεία της κυβερνητικής προπαγάνδας, στήνουν συνεχώς παγίδες νέου τύπου στην κοινή γνώμη. Το καινοτόμο στοιχείο έγκειται στον τρόπο που αναδεικνύεται η κυβέρνηση θεματοφύλακας της λογικής, της νομιμότητας και του «κοινοτικού κεκτημένου». Το καίριο ερώτημα είναι ποιοι πέφτουν στην παγίδα ανύποπτοι και ποιοι είναι απλώς συνεργοί.»
Αυτή την άποψη εισηγήθηκα στο άρθρο «Ποιοι στήνουν τις προπαγανδιστικές παγίδες νέου τύπου ;» (Φ.τ.Κ. φ.1499/2.6.16). Και το πρώτο παράδειγμα που ανέφερα ενδεικτικά, τα «πλαστά πτυχία», έχουν ήδη ξεχασθεί. Ίσως, απλώς, έπεισα κάποιους να κρατήσουν την ουσία : Το κατ’ εξοχήν κυβερνητικό φερέφωνο, η γνωστή ΑΥΓΗ, «ανέβασε» επιτηδείως το θέμα.
Στο δεύτερο παράδειγμα, το «μεγάλο κόλπο με τις offshore υπουργών», είχαμε ραγδαίες εξελίξεις.  Η κυβερνητική «ρελάνς» έκανε τελικά «ρόμπα» την αξιωματική αντιπολίτευση. Η γνωστή τροπολογία υπερφαλάγγισε εμφανώς τις καταγγελίες περί ευμενέστερων ρυθμίσεων. Η καλοστημένη παγίδα λειτούργησε υποδειγματικά.
Βλέποντας λίγο πιο προσεκτικά τα διαδραματισθέντα, διαπιστώνουμε ότι ουδείς σκέφθηκε να απευθύνει στην κυβερνητική πλευρά την εξής απλή ερώτηση : «Γιατί δεν φέρατε εξ αρχής την τελική σας πρόταση ;». Και είναι χαρακτηριστικό ότι πολλοί σπεύδουν να εικάσουν απαντήσεις, αντί να περιμένουν με ενδιαφέρον κάποια κυβερνητική απάντηση.
Στην ατελείωτη σειρά λαθών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προστίθεται και η θεωρία της αμνηστίας υπουργών με την πρώτη ρύθμιση. Φυσικά, από θεωρητική πλευρά, στέκει η επισήμανση ότι η νεότερη και ευμενέστερη ρύθμιση αμνηστεύει προηγούμενα αδικήματα. Αλλά ποιος πείθεται χωρίς ονόματα ;
Κάπως έτσι, η περιβόητη τροπολογία έπεισε 4 κόμματα της αντιπολίτευσης, και απέσπασε την ανοχή «παρόν» από ένα ακόμη. Και δημοσκόπηση, που πρόλαβε κιόλας να γίνει πρωτοσέλιδο, βρίσκει κάπου 7 στους 10 να συμφωνούν με την γενική απαγόρευση εταιρικών συμμετοχών στο εξωτερικό. Ακόμη πιο τραγικά είναι τα δημοσκοπικά ευρήματα ως προς την άτακτη φυγή της Νέας Δημοκρατίας από την συζήτηση στη Βουλή. Δεν πείσθηκαν και πολύ ούτε οι Νεοδημοκράτες.
Σε αυτό το κλίμα πανωλεθρίας και γενικής επικράτησης του λαϊκισμού, πώς να δει κανείς ψύχραιμα την όλη κατάσταση ; Πώς να ακουσθούν επιχειρήματα απεγκλωβισμού ; Πώς να ακουσθούν απόψεις που υποδεικνύουν την μεγάλη παγίδα ; Μία φιλότιμη προσπάθεια, πάντως, θα την κάνω.
Το στρατηγικό λάθος όλων των Ελλήνων σκεπτομένων, οποιασδήποτε πολιτικής παράταξης, είναι που πέφτουμε στο επίπεδο σκέψης της κυβερνώσας συμμορίας. Η βασική αντίληψη που υπόκειται όλων αυτών είναι ότι το πολιτικό ήθος διαφυλάσσεται και αποδεικνύεται με «χαρτιά». Και παραγνωρίζουμε ότι κάθε επιφανής επιτήδειος είναι αγνός «στα χαρτιά».
Να το θέσω και αλλιώς : ποιους «πιάνει» η απαγόρευση συμμετοχών μέσω «παρένθετων προσώπων» ; Παρένθετο πρόσωπο είναι κατά νόμον η σύζυγος, το παιδί, η αδελφή, ο εξάδελφος, ο συνεταίρος κ.λ.π. Δεν είναι παρένθετο πρόσωπο η ερωμένη, ο «κολλητός» - ο άτυπος συνεργός εν γένει. Εν ολίγοις, η δημοφιλής απαγορευτική διάταξη είναι «στάχτη στα μάτια» μας.
Το πόσο έχει πέσει η κοινή γνώμη στο επίπεδο σκέψης της κυβερνώσας συμμορίας, φαίνεται χαρακτηριστικά από την πλήρη απουσία αντιδράσεων στον νέο απίστευτου θράσους ισχυρισμό του πρωθυπουργού. Αντιγράφω από συνέντευξη υπό τον γενικό τίτλο «Ο κ. Μητσοτάκης ακολουθεί έναν άκρως διχαστικό λόγο» («Εφ.Συν.», 4/6/16) :
«Ξέρουμε πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση στην κοινωνία και την πραγματική οικονομία, μετά από έξι χρόνια λιτότητας. Όμως σήμερα, με την πρώτη αξιολόγηση και την ελάφρυνση του χρέους, έχει ολοκληρωθεί το μεγαλύτερο κομμάτι της συμφωνίας του περασμένου Ιουλίου. Μπορούμε λοιπόν να πούμε πια ότι η σελίδα έχει αλλάξει και η νέα περίοδος, προς την οικονομική και κοινωνική ανασυγκρότηση της χώρας, έχει αρχίσει.»
Πρώτη «κακιά» ερώτηση : ποια ελάφρυνση του χρέους έχει ολοκληρωθεί ; Δεύτερη «κακιά» ερώτηση : όλα αυτά τα ωραία θα γίνουν επειδή επί τέλους ολοκληρώθηκε η συμφωνία που υπογράφηκε πέρυσι τον Ιούλιο μετά από ολονύκτιους εκβιασμούς ;
Θα ήταν αυτές οι ασυναρτησίες για γέλια, αν δεν ήταν για κλάματα. Στο ενδιάμεσο έχει γίνει η ληστεία των μετόχων των μεγάλων ελληνικών τραπεζών. Αυτή που πρωτοστήθηκε με την γνωστή παράσταση του «χαρισματικού θεατρίνου» στο Ίδρυμα Κλίντον, σε απ’ ευθείας μετάδοση από το CNN. Αμερικάνικη, όμως, είναι και η συνταγή για την εξιχνίαση δραστηριοτήτων συμμοριών : follow the money.

Κόρινθος 6 Ιουνίου 2016


Ε

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου