Κυριακή 25 Ιανουαρίου 2015

Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στη Ρώμη



Η φράση του τίτλου αποτυπώνει τον κεντρομόλο σχεδιασμό του οδικού δικτύου της πάλαι ποτέ Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Εκφράζει ευρύτερα την υπερσυγκεντρωτική αντίληψη διοίκησης. Στα ίδια πρότυπα χτίστηκε το νεότερο ελληνικό κράτος, Αθηνοκεντρικό.

Στις μέρες μας, αυτό το αδηφάγο κηφηναριό εκφράσθηκε από τον δικομματισμό Νέα Δημοκρατία / ΠΑΣΟΚ. Και επί Αντώνη Σαμαρά αυτό το κηφηναριό οδηγεί αδίστακτα την Ελλάδα στον γκρεμό. Παραποιημένα στατιστικά οικονομικά στοιχεία δίνουν εντυπώσεις μικροεπιτυχιών, αλλά η κρίση είναι εδώ.

Το πρόβλημα, όμως, είναι ευρύτερο. Και φάνηκε με την αναγκαστική συμμόρφωση της γερμανοκρατούμενης Ευρώπης στα εξ Αμερικής μονεταριστικά μαντζούνια. Αυτά που αποδοκίμαζε αγρίως μέχρι πριν λίγο. Η περιβόητη «ποσοτική χαλάρωση» αντικατέστησε ήδη το επίσης αποτυχημένο μαντζούνι της Γερμανικής μορφής λιτότητας.

Πρόκειται για μέτρα που σπρώχνουν τον χρόνο απέναντι στο τέρας του αποπληθωρισμού. Αυτοί που τα λανσάρουν ξέρουν πολύ καλά τι κάνουν. Ξέρουν ότι δεν το νικάνε και απλώς κερδίζουν χρόνο σπρώχνοντας. Αντιλαμβάνονται πολύ καλά ότι προσπαθούν να σώσουν δεινόσαυρους φορώντας τους βατραχοπέδιλα.

"Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στη Ρώμη" σημαίνει και κάτι άλλο. Ότι η λύση είναι ελληνική. Δεν χωράει ακόμη στο μυαλό όλων αυτών των νεόκοπων «πολιτισμένων» η δυνατότητα κομψής λύσης. Δεν χωράει, ατυχώς, και σε πολλούς Έλληνες μια τόσο φιλόδοξη σκέψη, μια τόσο απλή λύση σε ένα τόσο δύσκολο παγκόσμιο πρόβλημα.

Καθώς σήμερα τα φώτα της επικαιρότητας εστιάζουν σε μία ακόμη εκλογική αντιπαράθεση περιορισμένων φιλοδοξιών, έχω ένα μήνυμα για τους διαδικτυακούς μου φίλους. Τουλάχιστον για τους 758 που έχουν βάλει like στο άρθρο μου Γράμμασε έναν Έλληνα νέο.

Είναι από το finale του αριστουργηματικού κινηματογραφικού έργου “Seven”, που αναδεικνύει μοναδικά τα κατά Βοκκάκιο «7 θανάσιμα αμαρτήματα». Εκεί όπου ο αξέχαστος Morgan Freeman, άναυδος απέναντι στην αγριότητα ενός ακόμη αλλόκοτου εγκλήματος, προφέρει ξερά : Ill be around.


25/1/15

Κώστας Τζαναβάρας
σύμβουλος μηχανικός - συγγραφέας
ελεύθερος σκοπευτής πολιτικός
ktz1958@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου