Κυριακή 1 Μαρτίου 2020

ReMeddling: 32.450



Dear Donald,
 
Θα προσπαθήσω να σου εξηγήσω την καινούργια ντιρεκτίβα μου: «ιχνηλάτησε τη βλακεία». Κάτι σαν το γνωστό των ντέτεκτιβς: “Follow the money” –«ιχνηλάτησε το χρήμα».
Φυσικά, η αφορμή είναι το φαινόμενο κορωνοϊός, που απειλεί τόσο την κοινωνία και την οικονομία, όσο τα χρηματιστήρια και την επανεκλογή σου. Σε κόβω δε για ανυποψίαστο. Ως προς την ακριβή φύση του φαινομένου, διευκρινίζω. Και τις δυνητικές συνέπειές του, συμπληρώνω.
Να τα βάλουμε, όμως, σε μία σειρά;

Η ίδια η ασθένεια, παρότι πρωτοφόρετη, δεν δικαιολογεί τόσο θόρυβο. Δεν είναι ebola, δεν είναι AIDS, δεν είναι μεσαιωνική πανούκλα κ.λ.π. Δεν υπάγεται στις ασθένειες μεγάλης θνησιμότητας.
Η θνησιμότητά της εντοπίζεται κυρίως σε ευπαθείς ομάδες (ηλικιωμένοι, πάσχοντες κ.τ.τ.), και είναι αντίστοιχη της γνωστής γρίπης. Γίνεται λόγος για 2%, έναντι 0,1% της γρίπης. Αλλά ήδη διατυπώνονται προβλέψεις ειδικών για κάτω από 1%.
Εμείς οι μη ειδικοί, αλλά εγκυκλοπαιδικής μορφώσεως και σκεπτόμενοι, έχουμε απορίες με νόημα. Η βασική: μήπως είθισται οι ιοί να εξασθενούν όσο μεταδίδονται από άνθρωπο σε άνθρωπο; Άλλη: μήπως το 2% θνησιμότητα αφορά την κινέζικη επαρχία, δηλαδή την εστία;
Άλλη, πιο πονηρή: αφού η διάκριση γρίπης-κορωνοϊού, ως προς τα συμπτώματα, δεν είναι και τόσο εξόφθαλμη, μήπως το 2% θνησιμότητα είναι επί όσων κατάλαβαν ότι είχαν κορωνοϊό; Μήπως δηλαδή δεν μετρήθηκαν όσοι νόμιζαν ότι έχουν γρίπη; Οέο;

Να ακούσουμε τους ειδικούς, αλλά όχι και να μην κάνουμε ερωτήσεις. Έλεος.
Όχι να παίρνουν τις αποφάσεις μας. Αυτό.

Πάνω από αυτό το υπόβαθρο σύγχυσης, αρχίζει ο τραγέλαφος του πανικού. Ο απλός άνθρωπος, χειραγωγείται αγρίως από επιτήδειους, αμύνεται εκφοβισμένος, κλείνεται στο καβούκι του.
Ελάχιστα πείθεται από τους καλοπροαίρετους των ειδικών. Δεν έχουν την ψυχή να τον πείσουν. Έτσι, παραμένει πάντα μισο-πληροφορημένος. Πανικοβάλλεται, από την ασάφεια του κινδύνου. Απροσανατόλιστος κι αναποφάσιστος.
Συγκατανεύει πειθήνια, εν τέλει, ακόμη και στη ματαίωση καρναβαλιών. Το πρόβλημα –το τονίζω!– δεν είναι στην απόφαση, στην άποψη. Το πρόβλημα είναι ότι δεν αντέχει καν να το σκεφθεί. Δεν αντέχει να τα βάλει κάτω, να κρίνει, και να επιλέξει.
Το πρόβλημα, λοιπόν, είναι στο «πειθήνια», στην κοπαδοποίηση –σαφές;

Μιλώντας περί Ιατρικής, στη συνέχεια, πρέπει να κάνουμε την προσπάθεια να θυμηθούμε το λεγόμενο «θάρρος της υγείας». Ξεχασμένο μεν, βασικό δε.
Πρόκειται για τον ακρογωνιαίο λίθο της Ιπποκρατικής Ιατρικής. Ο Ιπποκρατικός γιατρός, έχει πρώτιστο μέλημα να ενισχύσει τη δύναμη αυτοθεραπείας του ασθενούς του. Πρώτιστο.
Οι γιατροί που ανταποκρίνονται στην πρώτιστη υποχρέωσή τους, όλο και λιγότεροι πια, θα σε βοηθήσουν να αντιληφθείς μόνος σου την κατάσταση. Να κρίνεις εσύ αν κινδυνεύεις, ή πόσο κινδυνεύεις. Θα πάρουν αποφάσεις αντί για σένα, μόνον όταν δεν γίνεται αλλιώς.
Οι άλλοι, θα σου δώσουν καθησυχαστικές εντολές και συνταγές, γνωρίζοντας ότι δεν είναι και τόσο σίγουρο ότι θα σε καθησυχάσουν. Δεν είναι το σημαντικότερο αν το κάνουν επίτηδες ή από άγνοια. Μετράει το αποτέλεσμα. Θα σε έχουν διαρκώς στην απορία. Πελάτη.
Χωρίς αυτό το πρώτιστο, όμως, δεν μιλάμε για Ιατρική. Μιλάμε για κλάδο της Κτηνιατρικής. Μιλάμε για επίορκους γιατρούς ανθρώπων, που λειτουργούν ως κτηνίατροι. Αγνοώντας τη σχέση νου και σώματος, εν ολίγοις.

Dear Donald,
Πιστεύω ειλικρινά ότι συμφωνείς σε όλα αυτά. Μόνο που τα ξέρεις αλλιώς, και τα υποβαθμίζεις. Σε είδα κάπως να το κοροϊδεύεις το ζήτημα. Σε είδα να νομίζεις ότι οι 36.000 θάνατοι το χρόνο από γρίπη στη χώρα σου, θα οδηγήσουν στις προφανείς συγκρίσεις και σε λογικά συμπεράσματα.
Δδέεενν... Δυστυχώς. Να γιατί.
Όλη αυτή η αθλιότητα, έχει ούριο άνεμο. Κινείται επιτήδεια στα πλαίσια της υπάρχουσας «απρόσωπης κοινωνικής βλακοκρατίας». Ένα αχανές σύνολο ατόμων κοινότυπων αντιλήψεων, με συμπεριφορές μάζας, που συσπειρώνεται πίσω από το μαγικό «Όλοι». Αυτό που πλασάρουν οι διάφοροι επιτήδειοι.
Αντιδράσεις όχλου, χωρίς αρχηγούς. Απλώς οι επιτήδειοι ξέρουν να κάνουν τα παιχνιδάκια τους.

Dear Donald,
Αυτή η απρόσωπη κοινωνική βλακοκρατία, είναι ο βασικός σου αντίπαλος. Μακάρι να κάνω λάθος, αλλά όσα διακρίνω να σκέφτεσαι, υποτιμούν το φαινόμενο. Άθελά σου, μάλιστα, προσχωρείς στο κλίμα υπερβολής και πανικού.
Είπες λ.χ. για κονδύλια 2,5 δις $, και ο Schumer αντείπε 8,5. Και του είπες δημοσίως «ευχαριστώ πολύ», αντί να του τα τρίψεις στη μούρη με ένα «τι λες ρε παλιάνθρωπε» που του άξιζε.
Η πρότασή μου είναι καθαρή: να βάλεις ψηλά στις προτεραιότητές σου το ΠΩΣ σκέφτεται ο κόσμος. Βρες τρόπο να υποδείξεις το πρόβλημα, αφού το χωνέψεις καλά πρώτα εσύ ο ίδιος. Δεν είναι εύκολο, αλλά γίνεται.
Δεν χρειάζεται, αλλά θα στο πω: Αν –αν!– επικρατήσει η λογική, και με τόσα καλά που έχεις κάνει, δεν έχεις λόγο να ανησυχείς για το ΤΙ θα σκεφθούν.

Dear Donald,
Από πλευράς μου, προειδοποίησα. Δημοσίως. Κι αυτή η έγκαιρη προειδοποίηση, με απόλυτη ακρίβεια και συνέπεια, αλλά και χαρακτηριστική άνεση, είναι κεφάλαιο. Κεφάλαιο αξιοποιήσιμο, υπό ειδικές προϋποθέσεις ακραίων περιστάσεων.
Δεν ξέρω και πόσο χρόνο σου δίνουν τα πορτοφόλια που σε αναγνωρίζουν ως αρχηγό τους, αλλά οι αγορές είναι στο όριο. Αν χρειάζεσαι μαζί σου τις δυνάμεις της αγοράς, θα χρειασθεί να αξιοποιήσεις το ευλόγως αναμενόμενο “short squeeze”. Από άλλη σκοπιά, το «τίναγμα της γάτας»…
Δες, όλα αυτά, στο κανάλι του Dow Jones, 14 μήνες μετά τη δημοσιοποίησή του. Στο χέρι σου είναι να διατηρηθεί, και για πολύ ακόμα. Το Νοέμβρη, σε φέρνει ασφαλώς στο 32.450 που έχω από μήνες δημοσίως καθορίσει.
Όπως είπαμε, όμως: «ιχνηλάτησε τη βλακεία»…

Sincerely yours,

Kostas


1 Μαρτίου 2020

Κώστας Τζαναβάρας


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου