Από τις 14 Φεβρουαρίου, πριν καν αρχίσουν δυναμικές ενέργειες (τουτέστιν: πόλεμος) στην Ουκρανία, είχα χαρακτηρίσει το θέμα με σκακιστικούς όρους: "Το γκαμπί του Δνείπερου" ήταν ο τίτλος του σύντομου άρθρου στο φιλόξενο Jenny's World. "Το αντιγκαμπί του Βόλγα", ακολούθησε στις 27.
Κάτι παραπάνω από ένα μήνα μετά, θα έλεγε κανείς πως είναι καιρός να "κάνουμε ταμείο". Πώς πήγε η παρτίδα, πώς πήγαν οι προβλέψεις... Είναι ανώφελο, όμως, να ψάχνει κανείς για λεπτομέρειες. Η γενική εικόνα είναι ξεκάθαρη.
Εν ολίγοις: ο Πούτιν έκανε καλοϋπολογισμένες κινήσεις, η Δύση ήταν των σκληρών κυρώσεων. Μετά από τόσες σκληρές κυρώσεις, ο τιμωρημένος επιβάλλει να πουλάει πετρέλαιο σε ρούβλια και μόνον. Αξιοποιεί ψυχρά το πλεονέκτημα που του δίνει η ανάγκη του "μη φιλικού" πελάτη.
Απλή ερώτηση: τί αποτέλεσμα είχαν οι σκληρές κυρώσεις; Πού είναι οι συντριπτικές επιπτώσεις στη Ρωσία και την Οικονομία της που μας έλεγαν αυτοί που τις επέβαλαν;
Άλλη: γιατί τα στρατηγικά αποθέματα πετρελαίου των ΗΠΑ άργησαν τόσο πολύ να απελευθερωθούν;
Τελευταία: ποιός πλήγηκε περισσότερο από τις κυρώσεις και την καθυστέρηση;
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η παρτίδα έληξε με Ρώσο νικητή. Ο Δυτικός αντίπαλος δεν κατάλαβε καν ότι το παιχνίδι είναι σκάκι, κι εγκατέλειψε πετώντας λευκή πετσέτα στο παρκέ με τις κορίνες. Δεν κατέληξε ούτε στο τί νομίζει ότι παίχθηκε: μποξ; μπάσκετ; ή μήπως ρυθμική γυμναστική;
Εξ ου και δεν έχει καταλάβει ακόμη ότι η παρτίδα έληξε.
Το ματς, όμως, δεν έληξε. Έχει κι άλλες παρτίδες. Στην πρώτη παρτίδα, φάνηκαν πολλά -κυρίως σε συμμαχίες και ριγμένους.
Φάνηκε και η κατάσταση στα μυαλά ορισμένων. Θα επιμείνουν;
Διμηνιό 3 Απριλίου 2022
Κώστας Τζαναβάρας
σύμβουλος μηχανικός - συγγραφέας
Πριν , αλλα και μετά την εποχή του εκπληκτικού Αμερικανού σκακιστή Φίσσερ, οι Ρώσσοι παράπενα και παραμένουν πρώτη στην στρατηγική του σκακιού η οποία και προσιδιάζει με τη στρατηγική των πολεμικών επιχειρήσεων.
ΑπάντησηΔιαγραφή