Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Μία χώρα δύο λαοί; (Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ φ.1885/28.3.2024)


ΟΣΟΙ ΖΟΥΜΕ ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΤΟΠΟ είμαστε χωρισμένοι σε δύο μεγάλες ομάδες. Σαν να είμαστε δύο λαοί που είναι ελάχιστα αυτά που μας ενώνουν. Σαν να μην ζούμε καν στον ίδιο τόπο. Σαν να ζούμε διαφορετικές πραγματικότητες. Σαν να έχουμε διαφορετικά αυτονόητα, διαφορετικές αξίες και προτεραιότητες.

Σαν το ίδιο χαρακτηριστικό της προσωπικότητας ενός ατόμου να είναι για τους μεν προτέρημα και για τους δε ελάττωμα. Λέγεται π.χ. ότι "χάθηκε το φιλότιμο", αλλά πολλοί το είχαν πάντα για κοροϊδία. Σωστά;

ΔΙΧΑΣΜΟΥΣ ΕΙΧΑΜΕ ΣΧΕΔΟΝ ΠΑΝΤΑ σε αυτόν τον ρημαδότοπο, αλλά δεν μιλάω για κάτι παρόμοιο. Πάντα είχαμε δικομματική πόλωση, αλλά τώρα πια υπάρχουν πολλοί που φορούν ίδιου χρώματος κομματικές "φανέλες", ενώ είναι καταφανώς ανόμοιοι στην αίσθηση ευθύνης και καθήκοντος. Όχι;

Δεν μιλάω ούτε για κάποιου είδους ταξικό διχασμό, για διαχωρισμό σε πλούσιους και φτωχούς, ή σε αφεντικά και υπαλλήλους. Υπάρχουν φιλότιμα και αφιλότιμα αφεντικά, όπως και πλούσιοι. Και υπάρχουν αφιλότιμοι υπάλληλοι και εργάτες κ.ο.κ.

Όχι ότι δεν υπάρχουν κομματικές ή ταξικές διαφορές, αλλά -έτσι τα βλέπω- ωχριούν μπροστά στην πολιτισμική διαφορά. Οι κομματικές ή ταξικές διαφορές είναι λεπτομέρεια, μπροστά σε κεντρικές επιλογές αξιών. Η -κατ' εμέ- βασική επιλογή: ελευθερία ή σύστημα;

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΛΕΞΗ που εκφράζει μονολεκτικά τον ελληνικό πολιτισμό. Η ελευθερία επιλογών είναι το υπόβαθρο του φιλότιμου. Φιλότιμο δείχνει κανείς μόνος του, αυθόρμητα. Κανείς δεν τον υποχρεώνει, κανείς δεν μας διατάζει να φανούμε φιλότιμοι. Φιλότιμο καθ' υπαγόρευσιν δεν νοείται. Η ελευθερία και το φιλότιμο, εν τέλει, είναι "πίσω" από την αίσθηση ευθύνης και καθήκοντος. Για όσους θέλουν να είναι πραγματικοί Έλληνες.

Για τους άλλους, η ελευθερία είναι απλώς ένα δικαίωμα. Και το φιλότιμο είναι όχι απλώς μία άγνωστη λέξη, αλλά μία έννοια που είναι αδύνατον να τους εξηγήσεις. Όσο για την αίσθηση ευθύνης και καθήκοντος, αναλαμβάνει να την επιβάλει η εξουσία. Το σύστημα.

ΣΥΣΤΗΜΑ, από την άλλη, ΕΙΝΑΙ Η ΛΕΞΗ που εκφράζει μονολεκτικά τον λατινικό πολιτισμό. Από τα δικαστήρια μέχρι τα στρατεύματα, και από τα σχολεία μέχρι τη ρυμοτομία, τα πάντα είναι οργανωμένα σε συστήματα. Και πάγια επιδίωξη, κατά τον σχεδιασμό αυτών των συστημάτων, είναι να ελαχιστοποιούνται τα περιθώρια για ανθρώπινες αποφάσεις. Ο ανθρώπινος παράγων τείνει να μηδενίζεται. Δεν είναι αποτέλεσμα, είναι στόχος.

ΜΕΙΖΩΝ ΔΙΑΦΟΡΑ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΔΥΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΩΝ εμφανίζεται στην Ιατρική. Και ίσως δεν είναι πια και τόσο πολλοί αυτοί που θεωρούν βασικό προσόν του Έλληνα Ιατρού την "μύτη", το βασικό στοιχείο της ανθρωπιάς του. Είναι η αίσθηση του Όλου ως προς την κατάσταση του ασθενούς του. Η βαθιά κατανόηση της σχέσης νου και σώματος. Η κατά προτεραιότητα ενίσχυση της δύναμης αυτοθεραπείας. Και πόσα άλλα...

Για τους άλλους, ο άνθρωπος είναι κάτι σαν μία μηχανή. Έχει τα διάφορα συστήματα, προς ρύθμιση και συντήρηση. Χωρίς πολλές-πολλές διαφορές με το αυτοκίνητό μας ή τη μηχανή που κουρεύουμε το γκαζόν στον κήπο μας. Μάλλον δεν είναι τυχαίο ότι η ρητορική ερώτηση "Ιατρική ή Φάρμακο;" δεν μεταφράζεται ευρωπαϊστί. Στα αγγλικά, λόγου χάριν, θα πρέπει να πούμε "Medicine or Medicine?"

ΑΝΑΛΟΓΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ εμφανίζονται στα πάντα. Σε εσχάτη ανάλυση, υπάρχει διαφορά πιό βαθιά και από το δίλημμα "ελευθερία ή σύστημα;" Πολύ απλά, ο ελληνικός πολιτισμός είναι αναλογικός, ενώ ο λατινικός είναι ψηφιακός. Ο Έλληνας έχει ιστορικά πρότυπα και λειτουργεί εμπνεόμενος αναλόγως, ο Ρωμαίος έχει διατάξεις στις οποίες συμμορφώνεται λέξη-λέξη.

ΖΟΥΜΕ ΣΕ ΚΡΙΣΙΜΗ ΕΠΟΧΗ. Πρώτα απ' όλα, θέλοντας και μη, ανακαλύπτουμε βιωματικά ότι ο περιλάλητος "ελληνορωμαϊκός πολιτισμός" είναι σχήμα οξύμωρο. Τα συστήματα γίνονται όλο και πιό αποπνικτικά, περιορίζοντας συνεχώς την ελευθερία μας. Και υπάρχουν Έλληνες που το απολαμβάνουν, που επιχαίρουν κι από πάνω.

Δεν μένει παρά να μας φύγει η περιέργεια περί του ποιόν πολιτισμό θα ευνοήσει η λαίλαπα της Τεχνητής Νοημοσύνης. Υπομονή...

 

Κόρινθος 25 Μαρτίου 2024

 

Κώστας Τζαναβάρας

σύμβουλος μηχανικός - συγγραφέας

Σάββατο 9 Μαρτίου 2024

Η Ελληνική Αναγέννηση κι εμείς (Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ φ.1882/7.3.2024)

ΚΑΠΟΙΟΣ, ΠΟΥ ΟΜΙΛΕΙ ΔΗΜΟΣΙΩΣ για την Ελληνική Αναγέννηση, δεν μπορεί παρά να υπάγεται σε μία από τις εξής δύο περιπτώσεις: [1] διατυπώνει ένα σύνολο προτάσεων που θεωρεί ότι -αν τύχουν αποδοχής- θα φέρουν την Ελληνική Αναγέννηση, ή [2] παρατηρεί ένα κοινωνικό φαινόμενο και -ενδεχομένως- "βάζει το λιθαράκι του" στην κατ' ευχήν εξέλιξή του.

ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ υπάγονται και όσοι προτείνουν κάποιου είδους επιστροφή στις ρίζες, ιδίως στις φιλοσοφικές ρίζες της αρχαιότητας. Κάπως έτσι, έχουν τη δυνατότητα να γενικολογούν. Δεν βρίσκουν λόγο να δώσουν απαντήσεις σε σειρά ευλόγων ερωτημάτων. Λόγου χάριν, αρκεί ένα copy/paste στις αρχαίες ιδέες για να αναγεννηθούμε; ή, πάλι, τί έχουμε σκεφθεί για να μην ξανακάνουμε τα ίδια λάθη;

ΣΤΗ ΔΕΥΤΕΡΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ, στην οποία και θεωρώ ότι υπάγομαι, χρειάζονται ρεαλιστικές διαπιστώσεις που να στοιχειοθετούν το κοινωνικό φαινόμενο "Ελληνική Αναγέννηση". Αισθάνομαι εισηγητής στη διαχείριση του φαινομένου. Ο όρος, που πολλοί διεκδικούν, ανήκει αυτοδικαίως στο κοινωνικό φαινόμενο.

Προσωπικά, λοιπόν, ατενίζω μία "φυσική, κοπιώδη και μακρά διεργασία μετάλλαξης των εθνικών μας ελαττωμάτων σε αντίστοιχα προτερήματα". Τα υπόλοιπα προκύπτουν, εννοώ.

Εξηγώ περαιτέρω: Διεργασία σημαίνει μία συνεχή σειρά αλλαγών. Όχι δηλαδή κάτι απότομο ή εκκρηκτικό. Μετάλλαξη σημαίνει ριζική αλλαγή με πειστικά χαρακτηριστικά μονιμότητας. Ριζική αλλαγή συμπεριφοράς και νοοτροπίας.

Από χώρα π.χ. των παράλληλων μονολόγων και της εριστικής διαλεκτικής, θα γίνουμε άφθαστοι στον ανοικτό και παραγωγικό διάλογο. Όταν πριν από 10-11 χρόνια είχε δημοσιευθεί διαδικτυακά το άρθρο μου "Τί θα γινόταν αν αλλάζαμε αντίληψη για τον πολιτικό διάλογο;" έκλεψε την παράσταση ένα σχόλιο/απάντηση τριών λέξεων: "Μία άλλη Ελλάδα."

ΑΥΤΗ Η ΔΙΕΡΓΑΣΙΑ, λοιπόν, είναι μακρά. Εξελίσσεται εδώ και τουλάχιστον δύο αιώνες. Μεγάλοι στοχαστές ή/και πολιτικοί, εθνικής ή τοπικής εμβέλειας, φρόντιζαν τον ρου της Ιστορίας μας προς την Αναγέννηση.  Εθνική αυτογνωσία, ταυτότητα, χειραφέτηση, ανεξαρτησία, ανάπτυξη -τα βασικά ζητήματα. Η γλώσσα μας και η Ελληνική Παιδεία, πάνω απ' όλα.

Θα ήταν άδικο να μνημονεύσουμε ευρέως γνωστούς που πρωταγωνίστησαν σε αυτή την μακρά πορεία μας-θα αδικούσαμε τους αφανείς σκαπανείς, αυτούς που έκαναν την σκληρή δουλειά.

ΑΥΤΗ Η ΔΙΕΡΓΑΣΙΑ, είναι κοπιώδης. Εξελίσσεται βασανιστικά, με πρόσκαιρες επιτυχίες, με λάθη και ήττες. Με διχασμούς και επώδυνες μεταπτώσεις. Με ευδιάκριτη και κάποια τάση αυτοκαταστροφής. Μην ξεχνάμε ότι το μεγαλείο του Έπους του '40-'41 και της Εθνικής Αντίστασης ακολουθήθηκε από ό,τι πιό αυτοκαταστροφικό. Αλλά και πώς να ξεχάσουμε τους εμφύλιους κατά την Επανάσταση του 1821;

ΑΥΤΗ Η ΔΙΕΡΓΑΣΙΑ, είναι φυσική. Η ίδια η ζωή τιμωρεί αμείλικτα τα εθνικά μας ελαττώματα, όσα και όσο δεν έχει ξεπεράσει ο καθένας μας. Η ίδια η ζωή αναδεικνύει κάτι που δεν έχει προσεγγισθεί ψύχραιμα: η ασυμβατότητα του Ελληνικού Πολιτισμού μας με τον Δυτικό Πολιτισμό. Διαχειρίσιμο πρόβλημα, αλλά όχι με προχειρότητες ή ξενομανία. Ακόμη χειρότερα, λοιπόν, για τους ανύποπτους...

Για περισσότερα: "Ο διάλογος εθνικής αυτογνωσίας και ο εορτασμός του 1821" (Δοκίμιο, web Ιούλιος 2020).

ΑΥΤΗ Η ΔΙΕΡΓΑΣΙΑ, εν τέλει, η φυσική, κοπιώδης και μακρά, είναι και η αβίαστη ερμηνεία της φαινομενικής αδράνειας του λαού μας σήμερα. Ρητώς, "απευθύνομαι σε όσες και όσους αισθάνονται ότι τους συμφέρει να με διαβάζουν -απολύτως τίποτα περισσότερο".

Ένας-ένας, βλέπουμε, παρατηρούμε, συγκρίνουμε, μελετάμε, αποφασίζουμε. Δρούμε.

 

Κόρινθος 3 Μαρτίου 2024

 

Κώστας Τζαναβάρας

σύμβουλος μηχανικός - συγγραφέας

ελεύθερος σκοπευτής πολιτικός