Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2023

Μήπως είμαστε σοφοί και δεν το ξέρουμε; (Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ φ.1825/19.1.2023)

Φίλτατος συνάδελφος, σχολίασε το άρθρο "Για ένα καλύτερο νέο έτος 2023" (Φ.τ.Κ. φ.1822/5.1.2023) ούτω πως: "Είναι σαν να πηγαίνεις να διδάξεις Ανώτερα Μαθηματικά σε νηπιαγωγείο". Καθώς παρακολουθεί ανελλιπώς εδώ και χρόνια την αρθρογραφία μου, δεν είχε δυσκολευθεί να διακρίνει την κρίσιμη φράση-προτροπή: "Οι περαιτέρω συλλογισμοί δικοί σας."

Στην ίδια προτροπή, κατά σύμπτωση, απάντησε και πανεπιστημιακός που με διάβαζε πρώτη φορά: "Τί θέλει να πεί ο ποιητής; Δεν θα μυρίσω τα νύχια μου."


Ούτε λίγο ούτε πολύ, και για τα δύο σχόλια, η απάντησή μου είναι η ερώτηση του τίτλου. Αλλά, πριν εξηγήσω, προτείνω να ξαναδούμε λίγο το ως άνω άρθρο.

ΠΡΩΤΟΝ, πήρα την πρωτοβουλία και φιλοξένησα τρεις δημοσιοποιημένες απόψεις που προσεγγίζουν ειλικρινά την σημερινή πραγματικότητα. Αυτήν την πραγματικότητα, ίσως δεν την βλέπουν και τόσο ανησυχητική αναγνώστες που εκτιμούν προσωπικά τους τρίτους των οποίων τις απόψεις παρέθεσα.

Φίλοι της εικαστικού-συγγραφέως-ποιήτριας κ. Παυλίνας Μπεχράκη, ίσως δεν έχουν και τόσο ξεκάθαρο στο οπτικό τους πεδίο τη θέση της ότι ζούμε επικίνδυνη μετάλλαξη αξιών. Και βρήκα την ευκαιρία να εισηγηθώ να δούμε μήπως (αντί να προσπαθούμε να σταματήσουμε αυτή τη μετάλλαξη) την στρίψουμε. Να έχουμε μετάλλαξη αξιών, αλλά προς το καλύτερο.

Φίλοι της δικηγόρου-διαμεσολαβήτριας κ. Εύης Κοκκίνου-Κελλάρη, ίσως δεν την είχαν συνηθίσει σε τόσο διεισδυτικές καταγραφές της πραγματικότητας. Η οποία διεισδυτική καταγραφή της πραγματικότητας είναι αλλιώς να γίνεται από τύπους που "έχουν πάρει τα βουνά", όπως ο υπογράφων, κι αλλιώς να γίνεται από ανθρώπους που πρωταγωνιστούν στην τοπική κοινωνία.

Φίλοι του εκ Ξυλοκάστρου ομ. καθηγητή του Πολυτεχνείου Πατρών κ.Πέτρου Γρουμπού, ίσως δεν έχουν προσέξει τη "φόρτιση" όταν -ως ειδικός τεχνοκράτης επιπέδου- μιλάει, σε περίοπτες επιστημονικές δημοσιεύσεις, για ανθρωποκεντρισμό και σοφία: "Wise Anthropocentric Revolution".

Τουτέστιν: για την ΑΝΑΓΚΗ για ανθρωποκεντρισμό και σοφία.

ΔΕΥΤΕΡΟΝ, συμπέρασμα: η αναζήτηση της σοφίας, και μάλιστα για λόγους έντονης ανάγκης, είναι κοινός τόπος για τα ως άνω τρία εκλεκτά τέκνα της ιστορικής Κορινθίας μας.

ΤΡΙΤΟΝ, τέλος, από πλευράς μου, με έναν σύντομο μύθο του αρχαίου Αισώπου, υπέδειξα το βασικό χαρακτηριστικό της σοφίας: απλότητα.

Έχει κι άλλα βασικά χαρακτηριστικά η σοφία, όπως γνώση, εμπειρία, μέθοδο, φιλαλήθεια, ήθος κ.α. Αλλά το βασικό διακριτικό της γνώρισμα είναι η απλότητα, η συνοπτική διατύπωση συμπερασμάτων. Η συμπύκνωση του νοήματος, ακόμη και σε μία λέξη. Αλλιώς: το λακωνίζειν εστί [φιλο]σοφείν.

ΟΛΑ ΣΥΓΚΛΙΝΟΥΝ ΣΕ ΜΙΑ ΛΕΞΗ, και είναι μάλλον καιρός να δούμε πώς θα την ξαναφέρουμε στη μόδα, χωρίς να γίνει του συρμού. Αυτό, λοιπόν, ήθελε να πει ο ποιητής. Στην κρίση κάθε αναγνώστη είναι αν το είπε καλά, αν άξιζε τον κόπο, αν είναι στις αντιληπτικές δυνατότητες καθενός.

Αν έπεισα να ενώσουμε σοφά τις απόψεις τρίτων που παρέθετα. Να κάνουμε συνθέσεις, αφού πρώτα δούμε καθαρά την πραγματικότητα.

ΒΛΕΠΩ, λοιπόν, ότι καθόμαστε στις καρεκλίτσες του νηπιαγωγείου, παίζοντας με τις πλαστελίνες και τις ξυλομπογιές μας, αλλά στην πραγματικότητα οι γνώσεις και οι ικανότητές μας είναι "πανεπιστημιακού" επιπέδου.

Να το πω κι αλλιώς: Δεν λειτουργεί η σόμπα μας, και ψάχνουμε εναγωνίως για μάστορα. Αν, βεβαίως!, έχει χαλάσει, πράγματι χρειάζεται μάστορας -αν όχι αγορά νέας. Αλλά, φευ!, μήπως απλώς η σόμπα μας δεν είναι στην πρίζα;

ΕΧΩ ΤΗΝ ΠΕΠΟΙΘΗΣΗ, καταλήγω, ότι η "σόμπα" μας δεν είναι χαλασμένη. Μιά χαρά μπορούν να δουλέψουν τα μυαλά μας. Απλώς χρειαζόμαστε "τεχνικό" να μας πει ότι η "σόμπα" μας δεν είναι στην "πρίζα".

Και, μετά, είναι πολύ απλό να βάλουμε τη "σόμπα" μας στην "πρίζα": ΤΟΛΜΑ ΝΑ ΣΚΕΠΤΕΣΑΙ !!

 

Κόρινθος 15 Ιανουαρίου 2023

 

Κώστας Τζαναβάρας

σύμβουλος μηχανικός - συγγραφέας

 

 

Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2023

  Για ένα καλύτερο νέο έτος 2023 (Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ φ.1822/5.1.2023)  

ΕΙΛΙΚΡΙΝΑ, αυτό που μου συνέβη με αυτό το άρθρο δεν μου έχει ξανασυμβεί. Έχοντας στο ενεργητικό μου 2-3 εκατοντάδες άρθρα στη ΦΩΝΗ μας, δεν είχα ποτέ διαθέσει τόσο χρόνο στο γράψε-σβήσε, αλλάζοντας κάθε φορά την κύρια απάντηση στην -τρόπον τινά- πλάγια ερώτηση του τίτλου. Στον οποίο τίτλο, είχα εξ αρχής καταλήξει -σημειώνω.

Τη λύση, λοιπόν, έδωσε η καθυστερημένη παραλαβή του φ.1820/15.12.2022. Κάτι οι συνήθεις ταχυδρομικές δυσκολίες στις γιορτές, κάτι τα γνωστά προβλήματα των ταχυδρομείων μας, κάτι το ερημωμένο Διμηνιό και η μιά φορά την εβδομάδα ταχυδρομική εξυπηρέτησή του... Κάτι που δεν είχα διαβάσει τη ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ στο διαδίκτυο... Την κύρια απάντηση που έψαχνα, την βρήκα σε δύο άρθρα, υπογραφόμενα από δύο εκλεκτές Κορίνθιες.

ΠΡΟΟΙΜΙΟ ήταν το εμπνευσμένο άρθρο της εικαστικού-συγγραφέως-ποιήτριας κ. Παυλίνας Μπεχράκη με τίτλο "Η ΡΙΖΙΚΗ ΜΕΤΑΒΟΛΗ ΣΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΜΑΣ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΩΝΙΔΕΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΞΙΩΝ". Ζωγραφίζοντας περίτεχνα και διεισδυτικά, θα έλεγα, την παρακμιακή κατάσταση που βιώνουμε, στοιχειοθετούσε το κρίσιμο καταληκτικό συμπέρασμά της: "η μετάλλαξη στις μέρες μας των αξιών και των ιδεών είναι γεγονός αναμφισβήτητο".

Αξίζει, φρονώ, να [ξανα]διαβάσουμε το άρθρο προσεκτικά. Και -γιατί όχι;- να σκεφθούμε  τί λείπει ώστε η μετάλλαξη αυτή να αλλάξει πρόσημο.

ΚΥΡΙΩΣ ΘΕΜΑ, βρήκα στο άρθρο της δικηγόρου-διαμεσολαβήτριας κ. Εύης Κοκκίνου-Κελλάρη με τίτλο "Από τη διαδικτυακή δια-σύνδεση στον πραγματικό εορτασμό τωνΧριστουγέννων των Κορινθίων!". Θα έλεγα ότι φωτίζει τη διέξοδο, με μία αυθεντική σύνθεση αναμφισβήτητων γεγονότων, πηγαίων συναισθημάτων και γόνιμων σκέψεων.

Επιλέγω πέντε σημεία του άρθρου.

Πρώτον, θυμίζει χαρακτηριστικά "τον εφευρετικό τρόπο που εμπνεύστηκαν τότε οι υπεύθυνοι του ΚΕΠΑΠ του Δήμου Κορινθίων, για να συνεορτάσουμε οι Κορίνθιοι τα Χριστούγεννα –έστω διαδικτυακά από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης-, για να εμψυχωθούμε και «αντέξουμε» την καραντίνα των Χριστουγέννων 2020-Πρωτοχρονιάς 2021 και εντέλει για να νοιώσουμε όλοι μαζί τη θαλπωρή και το πραγματικό νόημα της μεγάλης εορτής της χριστιανοσύνης."

Δεύτερον, σε σχέση με την καραντίνα, υποστηρίζει τολμηρά: "τώρα, όμως, έχουμε την εμπειρία, τη βιώσαμε πραγματικά, όλοι αισθανθήκαμε τις επιπτώσεις της στην εργασία μας, στα οικονομικά μας, πρωτίστως δε στην ψυχολογία μας, στην κοινωνικοποίηση και στην πνευματική ζωή μας."

Τρίτον, διεισδύει ακόμη βαθύτερα στο πρόβλημα: "Δοκιμασθήκαμε και δοκιμαζόμαστε ως ανθρωπότητα από τη σκληρότητα της ατομικής και κοινωνικής αποξένωσης, από τον φόβο της νόσησης που έχει μετατραπεί σε φόβο για την επαφή με τον συνάνθρωπο, σε εκμηδενισμό της ανοχής, σε απώλεια της λογικής, του μέτρου, της αγάπης…"

Τέταρτον, ως προς τις γιορτές, λέει τα πράγματα με το όνομά τους: "κάθε Χριστούγεννα όλο τα ίδια και τα ίδια, όλοι μιλάμε για Αγάπη, για Αλληλοβοήθεια, για Συμπόνια και Φροντίδα των άλλων, για Προσφορά στον συνάνθρωπο, τρέχουμε σε εκδηλώσεις με φιλανθρωπικό σκοπό, βοηθάμε πού και πού κάποιον συνάνθρωπο σε ανάγκη, αναρτάμε και κάποιες φωτογραφίες στο διαδίκτυο για του λόγου το αληθές και μετά τι; Τι κάνουμε τον υπόλοιπο χρόνο;"

Και πέμπτον, θέτει το κρίσιμο εναρκτήριο διεξόδου ερώτημα: " Μάθαμε κάτι από αυτή τη δοκιμασία; Γίναμε έστω λίγο πιο σοφοί;"


ΕΙΜΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟΣ ότι θα μελετήσουμε πώς πλαισιώνεται ρεαλιστικά η θερμή ευχή της Εύης: "Ας γίνουν αυτά τα Χριστούγεννα η Αρχή, για να σμίξουμε πιο ουσιαστικά και οι Κορίνθιοι, για να μοιραστούμε όμορφες στιγμές όχι μόνον οικογενειακές, αλλά και ευρύτερα κοινωνικές".

ΑΠΟ ΠΛΕΥΡΑΣ ΜΟΥ, αφ' ενός επικοινώνησα σχετικώς με τον ομ. καθηγητή του Πολυτεχνείου Πατρών κ.Πέτρο Γρουμπό. Ο εκ Ξυλοκάστρου φίλος, ειδικός επιπέδου στην Τεχνητή Νοημοσύνη, έχει επάλληλες δημοσιεύσεις όπου στοιχειοθετεί επιστημονικά την πρόβλεψη ότι επίκειται Ανθρωποκεντρική Βιομηχανική Επανάσταση. Βάση η σοφία.

Αφ' ετέρου, θα θυμίσω ένα μύθο του αρχαίου σοφού Αισώπου: Ο Άνεμος κι ο Ήλιος έβαλαν στοίχημα ποιός θα πάρει την κάπα του βοσκού. Φύσαγε ξανά και ξανά ο Άνεμος, κι ο βοσκός όλο σφιγγόταν. Βγήκε, μετά, ο Ήλιος, ζεστάθηκε ο βοσκός, πέταξε την κάπα.

Οι περαιτέρω συλλογισμοί δικοί σας.

Καλή χρονιά!!

Κόρινθος 1η Ιανουαρίου 2023

 

Κώστας Τζαναβάρας

σύμβουλος μηχανικός - συγγραφέας